Woman Portrait Photography

Objektiv för porträttfotografering

Förstå porträtt

Som porträttfotograf stöter du på flera olika önskemål, allt från naturliga gruppbilder på familjer till professionella ansiktsbilder. I slutändan är alla fotograferingar olika och påverkar vilken utrustning du behöver.


Om du vill vara säker på att välja rätt objektiv för ditt syfte bör du utforska de olika porträttstilarna som finns.

Man Portrait Photography

Klassiska porträtt

Ett klassiskt porträtt komponeras oftast kring huvud och axlar, men kan hänföras till många olika situationer, från professionella ansiktsbilder till bilder som fångar personligheten. Klassiska porträtt tas dock oftast en bit ifrån personen för att personen inte ska känna sig obekväm. Ett objektiv som passar perfekt för den här typen av fotografering har en brännvidd på omkring 85 mm med stor bländaröppning (f/1,2 till f/2,8). Med den brännvidden kan du fotografera från ett bekvämt avstånd och få ett smickrande perspektiv. Med stor bländaröppning kan du dessutom fotografera i svagt ljus och avskilja personen från bakgrunden med hjälp av kort skärpedjup. Du kan uppnå samma sak med zoomobjektiv med stora bländaröppningar.

Man Portrait Photography

Ögonblicksbilder

När du vill ta naturliga ögonblicksbilder behöver du ett objektiv som du kan ta närbilder med på avstånd. Det perfekta objektivet är ett zoomobjektiv med brännvidd på 70–200 mm (tagningar med tele), eftersom du kommer närmare samtidigt som du kan fånga personen i sin naturliga miljö utan att personen är medveten om det.

Natural Moment Capture

Mode

Modefotografering är variationsrik, så det är viktigt att veta vad du vill fotografera. Om du vill få med hela modellens outfit men ändå kunna ta porträtt, bör du välja ett zoomobjektiv med brännvidd på 24–70 mm. Den här typen av objektiv har tillräckligt lång brännvidd för porträttbilder samtidigt som det är tillräckligt omfattande för att fotografera objektet i sin omgivning. Objektiv med längre brännvidd, till exempel 70–200 mm, lämpar sig bra för catwalk-fotografering medan makroobjektiv kan användas för att få med detaljer i smycken och kläder.

Fashion Woman Photography

Gruppfotografering

Gruppbilder kan innebära allt från tre till tre hundra personer i olika miljöer. Antalet personer som ska få plats på bilden styr vilket objektiv du behöver. Ju större gruppen är, desto bredare bildvinkel behöver du. Med ett vidvinkelobjektiv i fullformat med brännvidd på 16–35 mm får alla plats i bilden, medan ett porträttobjektiv med fast brännvidd på 30–85 mm räcker för mindre grupper.

Girls Group Photography

Porträtt med omgivning

När du vill fotografera objekt i sin naturliga omgivning kan du använda ett vidvinkelobjektiv för att öka synfältet och få plats med mer av omgivningen i bilden. Vidvinkelobjektiv kan förvränga det fysiska förhållandet mellan föremål, men så länge du är medveten om det och hur det påverkar bilden kan du använda det för att skapa bilder som du inte kan ta på andra sätt.

Environmental Portrait Photography

Hur kameran påverkar ditt val av objektiv

Canons EF-S-objektiv är exklusivt utformade för kameror med APS-C-sensorer, till exempel EOS 760D, och de är inte kompatibla med fullformatsmodeller som EOS 5D-serien.


EF-objektiv kan användas med alla EOS-kameror, men när ett EF-objektiv används på en EOS-kamera med APS-C-sensor ger det en bildvinkel som motsvarar ett objektiv med en brännvidd som är 1,6 gånger längre än på en fullformatskamera. Med till exempel objektivet EF 50mm f/1.8 STM på modellen EOS 760D får du en bildvinkel som motsvarar ett 80 mm-objektiv på en fullformatskamera.

Shot On A Full Frame Sensor

Bild med 100 mm på en fullformatssensor

Shot On An Aps-C Sensor

Bild med 100 mm på en APS-C-sensor

Brännviddens betydelse

Du kan ta fantastiska porträtt med ett zoomobjektiv eller ett fast objektiv med telebrännvidder. Med längre brännvidd kan du skapa ett bekvämare arbetsavstånd för både dig och objektet, men ändå fylla bilden.


EF-objektiv kan användas med alla EOS-kameror, men när ett EF-objektiv används på en EOS-kamera med APS-C-sensor ger det en bildvinkel som motsvarar ett objektiv med en brännvidd som är 1,6 gånger längre än på en fullformatskamera. Med till exempel objektivet EF 50mm f/1.8 STM på modellen EOS 760D får du en bildvinkel som motsvarar ett 80 mm-objektiv på en fullformatskamera.

Focal Length Photography

24 mm

Focal Length Photography

85 mm

Bländarens betydelse

Porträtt blir oftast snyggast med kort skärpedjup eftersom det avskiljer motivet från bakgrunden. Genom att använda ett objektiv med stor bländare (ett lågt f-tal) får du kort skärpedjup så att bakgrunden blir suddigare.


Nedan ser du hur bakgrunden på bilden till vänster är mycket mjukare, vilket framhäver flickans drag. Särskilt jämfört med bilden till höger.

F/1.8 Aperture F/2.8 Aperture F/5.6 Aperture

Om du tar porträttbilder i svagt ljus ger du bilden ett stilistiskt element som lyfter fram objektet personlighet. Oavsett vilket av objektiven du använder måste du välja ett objektiv med största möjliga bländaröppning för att få ut det mesta av det tillgängliga ljuset och uppnå bästa resultat. Ju mindre tillgängligt ljus som finns, desto större bländaröppning behöver du. Om du ställer in objektivet på att stanna vid f/1,8 släpper det in ungefär fyra gånger mer ljus än vid f/3,5, vilket gör enorm skillnad.

Att välja rätt objektiv

När du har tagit hänsyn till allt det här får du fundera på vad som är viktigt för dig.


  • Vill du snabbt kunna ändra bildens komposition? Då rekommenderar vi ett zoomobjektiv.
  • Fotograferar du i förhållanden med svagt ljus? I så fall behöver du den största bländaröppning som finns för att få ut det mesta av det tillgängliga ljuset. Fasta objektiv har oftast de största bländaröppningarna, men zoomobjektiv med fast bländaröppning, till exempel EF 24-70mm f/2.8L II USM, är ett bra alternativ som dessutom ger mer flexibilitet.
  • Vill du uppnå en mjuk, suddig bakgrund? Då behöver du ett objektiv med större bländaröppning för att få ett kort skärpedjup, vilket gör bakgrunden suddigare.

Konsten att ta vackra porträtt

De bästa porträtten är enkla och avslappnade, oavsett vad de har för syfte. Men det hänger inte bara på en fotogenisk modell eller en bra plats. Om du tänker på de här olika faktorerna får du bra resultat varje gång.

Ljussättning

Oavsett om du befinner dig i en studio eller på plats kan du använda olika ljussättningsstilar. Det kan handla om allt från att fotografera vid olika tidpunkter till att framhäva personen drag med en reflektor.

Lighting Photography

Komposition

Du måste planera hur du vill att objektet ska fylla bildramen. Det innebär förstås inte att du bara använder en tredjedel av bildramen – särskilt inte vid närbilder. Experimentera för att ta reda på hur du kan fylla bilden på intressanta sätt.

Composition Photography

Bakgrund

När du planerar porträttfotografering är det viktigt att tänka på bakgrunden. Sträva efter att använda bakgrunder med struktur och färger som framhäver objektet utan att distrahera.

Background Portrait
Girl Making Bubbles

Det professionella valet för porträttfotografering

EF 85mm f/1.2L Il USM

L-serien är det professionella valet för porträttfotografering. Det här objektivet erbjuder exceptionell prestanda, särskilt i svag belysning, tack vare bländaröppningen på f/1,2. Det här specialporträttobjektivet har ett asfäriskt linselement med hög precision och en 8-bladig bländare som ger skarpa bilder med snygg, suddig bakgrund och kort skärpedjup, vilket passar perfekt för kreativa porträttbilder.

Visa detaljer

Ef 85Mm F/1.2L Ii Usm

Du kanske också gillar...