Wildlife eagle sea

Objektiv för naturfotografering

Kom närmare naturen än någonsin tidigare

Naturfotografering handlar om att fånga motivet i sin naturliga miljö. Du behöver känna till dina objekts vanor och flera andra faktorer, t.ex. var objekten sannolikt kommer att befinna sig under dagen, solens placering i förhållande till objektet och hur nära du kan komma utan att störa. Några av dessa faktorer påverkar vilken typ av objektiv du ska använda vid fotograferingen.


Lär känna ditt objekt

Det är viktigt att testa och planera vad du ska fotografera. Om du har turen att befinna dig i en djurpark där djuren är inhägnade, vet du antagligen var de kommer att befinna sig under dagen. Då kan du fundera på var du vill befinna dig när det handlar om ljus och avstånd. Du kanske också vill fundera på vilken händelse du vill fotografera. Tänk då på beteenden, till exempel när djuren är mest och minst aktiva. Om du vill fotografera i en situation där det är omöjligt att planera – på en safari har du kanske inte alltid möjlighet att planera dina bilder. Då blir det ofta fråga om avståndet från objekten och vilka typer av djur du får se. Alla dessa aspekter påverkar ditt val av objektiv.

Ponies sunrise relaxed

Håll dig på avstånd

Du kanske inte alltid kan komma fysiskt nära objektet, eftersom det kan vara farligt eller också kanske det upptäcker dig om du kommer för nära. Det är därför ett teleobjektiv med en brännvidd på 300 mm eller högre normalt används för naturfotografering. Det erbjuder en rejäl förstoring så att du kan hålla dig på avstånd från objektet, men ändå fylla ut din bild. Men faktorer som storleken på de djur du fotograferar börjar också spela roll. Om du till exempel försöker fotografera en liten fågel behöver du en mycket större förstoring för att fånga detaljerna, något närmare 600 mm.

Monkey climbing candid

Fånga action

När du fotograferar snabba djur, som geparder eller fåglar, kommer du att vilja ha så kort slutartid som möjligt. Genom att välja ett objektiv med stor bländaröppning kan du utnyttja mer av det tillgängliga ljuset, något som hjälper dig att frysa objektens rörelser och ta en skarp bild. Ett teleobjektiv med stor bländare, som EF 300 mm f/2,8L IS II USM, gör det mesta möjliga av det tillgängliga ljuset och du kan fortfarande frysa händelsen.

Whale tail ocean action

Tid på dagen

När du fotograferar i naturen vill du få ut det mesta möjliga av den tillgängliga ljuskällan (solen). Oftast är det tre tidpunkter på dagen som ger dig det bästa ljuset för naturfotografering – morgon, mitt på dagen och skymning. Timmen efter soluppgången och timmen före solnedgången kallas ”den gyllene timmen”. De här tiderna ger ett mjukare ljus, eftersom ljuset från solen måste färdas längre genom jordens atmosfär på grund av solens position i förhållande till jorden. Det ger också längre skuggor och en mer dramatisk effekt. När du fotograferar mitt på dagen är solljuset mycket skarpare. Du får starkare kontrastljus ovanifrån, som hjälper till att ta bort långa skuggor över bilden.

Eagle flying sea action

Fotograferingsförhållanden

När du försöker fånga djur i deras naturliga miljö, t.ex. i öknen eller på safari, kanske du utsätts för riktigt tuffa förhållanden. Då måste du kunna lita på att din utrustning fungerar, oavsett vad som händer. I såna här fall passar ett objektiv i Canons L-serie bäst, tillsammans med ett kamerahus som ger viss vädertätning. Med väder- och dammskydd kan du tryggt stanna kvar och ta bilder i de mest krävande förhållandena. Objektiv i L-serien har också fördelen med att de använder Canons mest avancerade optiska design och tekniker för banbrytande prestanda.

Two seals iceberg

Hur kameran påverkar ditt val av objektiv

Canons EF-S-objektiv är exklusivt utformade för kameror med APS-C-sensorer, till exempel EOS 760D, och de är inte kompatibla med fullformatsmodeller som EOS 5D-serien.

EF-objektiv kan användas med alla EOS systemkameror, men när ett EF-objektiv används på en EOS-kamera med APS-C-sensor ger det en bildvinkel som motsvarar ett objektiv med en brännvidd som är 1,6x längre på en fullformatskamera. Ett 300 mm-objektiv som används på en EOS 760D ger till exempel en bildvinkel som motsvarar ett 480 mm-objektiv på en fullformatskamera, vilket betyder att motivet ser större ut i bilden.

Deer full frame sensor wildlife

FULLFORMATSSENSOR

Deer APS-C sensor wildlife

APS-C-SENSOR

Förstå bländare och slutartid

Bländare släpper inte bara in mer ljus, utan bidrar också till att isolera objektet från bakgrunden, eftersom fotografering med en snabbare bländare, till exempel f/2,8, minskar skärpedjupet. Att förstå förhållandet mellan bländare och slutartid är extremt viktigt för fotografer – särskilt när man försöker fotografera vilda djur. Om du till exempel ökar bländaren med ett steg (t.ex. från f/4 till f/2,8) dubbleras mängden ljus som träffar sensorn, vilket betyder att du kan använda en slutartid som är dubbelt så snabb och låter dig fånga snabbrörliga motiv utan problem.

Blue parrot claw wildlife

Att välja rätt objektiv

  • Behöver du ett objektiv som låter dig komma nära, utan att störa objektet? Då är ett objektiv med en brännvidd på 400 mm eller mer lämpligt för dig, eftersom det ger dig möjlighet att fylla bilden utan att komma nära.
  • Är objektet snabbrörligt? I så fall behöver du en snabb bländare (t.ex. f/4 eller f/2,8) för att kunna utnyttja allt tillgängligt ljus, så att du kan öka slutartiden. Snabbare bländare finns i objektiv med fast brännvidd, så du bör överväga dessa. 
  • Behöver du något slitstarkt för att fotografera i tuffa förhållanden? Då vill du ha ett objektiv från Canons L-serie, för ökad hållbarhet.

  • Behöver du kunna ändra kompositionen snabbt, utan att flytta dig? I så fall kan du titta på ett zoomobjektiv i intervallet 100 mm till 400 mm, så att du får mer flexibilitet i din komposition utan att behöva byta objektiv eller flytta dig närmare motivet.

Horses beach action wildlife

Kom närmare djuren

Mindre djur

Makroobjektiv är ett utmärkt val för att fotografera insekter och andra smådjur. Med dessa objektiv kan du hålla tillräckligt stort avstånd mellan dig och objektet (så att du inte stör det), men ändå fylla ut bilden. Med ett makroobjektiv med bildstabilisering, som objektivet EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM, kan du fotografera handhållet under förhållanden som normalt skulle kräva ett stativ.

Macro butterfly colourful insect

Stativ

Ju större brännvidd, desto större sannolikhet att du behöver använda ett stativ, eftersom eventuella kameraskakningar från kamerahuset överdrivs mer och mer ju större brännvidd du använder. Att köpa ett objektiv med bildstabilisator minskar behovet av stativ, eftersom skakningarna reduceras. Men om du däremot väntar under längre tid kan du behöva hålla kameran och objektivet i en fast position. I det här fallet kan det vara praktiskt att ha ett stativ med ett eller tre ben.

Squirrel frozen in motion wildlife

Använda extendrar

Om ditt objektiv är kompatibelt med extendrar kan du enkelt utöka användningen av objektivet, eftersom de ger dig möjlighet att komma ännu närmare motivet. Men om du tänker använda en extender måste du komma ihåg att de reducerar den mängd ljus som träffar kamerans sensor. Med en EF 1.4x III extender förlorar du ljus med ett steg och en EF 2x III extender förlorar två stegs ljus. Det påverkar objektivets maximala bländaröppning och den kortaste slutartiden du kan uppnå, t.ex. f/4 blir f/5,6, vilket kanske inte är så bra när du fotograferar snabbrörliga motiv.

Two seals sea action wildlife

Proffsens val av objektiv för naturfotografering

EF 300mm f/2.8L IS II USM

Det här högpresterande objektivet i L-serien med 4 stegs bildstabilisator är känt för sin förmåga att uppnå fantastisk skärpa, färg och kontrast – även när en telekonverter används för att öka teleförstoringen – samtidigt som en otrolig skärpa bibehålls.

Visa detaljer

EF 300mm f2.8L IS USM pack shot