Canon får fem topputmärkelser av TIPA 2016

Canon, marknadsledare inom digital bild, tilldelas fem utmärkelser från TIPA (Technical Image Press Association), en av världens ledande pressorganisationer för foto och bildbehandling. Varje år delas TIPA-utmärkelserna ut till de bästa bildbehandlingsprodukterna som lanserats under de senaste 12 månaderna och 2016 har Canon återigen lovordats för de tekniska innovationerna i sin breda produktportfölj – från enklare kompaktkameror för konsumenter till professionella systemkameror och fotoskrivare.

Best DSLR Professional/High Res
EOS 5DS/EOS 5DS R

Best Photo/Video Professional Camera
EOS-1D X Mark II

Best Easy Compact Camera
IXUS 285 HS

Best Expert Compact Camera
PowerShot G5 X

Best Photo Printer
imagePROGRAF PRO-1000


Canons TIPA-utmärkelser gäller:

  • Best DSLR Professional/High Res: EOS 5DS/EOS 5DS R
  • Best Photo/Video Professional Camera: EOS-1D X Mark II
  • Best Easy Compact Camera: IXUS 285 HS
  • Best Expert Compact Camera: PowerShot G5 X
  • Best Photo Printer: imagePROGRAF PRO-1000

”Vi är stolta över att återigen få ta emot TIPA-utmärkelser, något som tydligt visar vårt engagemang för att skapa högkvalitativa och branschledande produkter”, säger Steve Marshall, Product Marketing Director, Consumer Imaging på Canon Europe. ”Det är verkligen en spännande tid att vara en del av bildhanteringsbranschen nu, och vi är stolta över att höja ribban för hela marknaden och fortsätta skapa produkter som uppmuntrar människor att se på världen på ett lite annorlunda sätt och ha roligt med sitt fotograferande. Det är härligt att få erkännande av TIPA för detta, med utmärkelser i samtliga våra produktserier, från konsument- och entusiastmodeller till vårt professionella sortiment.”

TIPA-juryn består av redaktörer från 27 av världens ledande foto- och bildbehandlingstidskrifter i 15 olika länder och från fem kontinenter. Juryn träffas årligen för att diskutera de senaste bildbehandlingsprodukterna, och allt från innovation till design och övergripande produktkvalitet tas med i utvärderingen – för att kunna välja ut och uppmärksamma de allra bästa produkterna och teknikerna. Citat från TIPA:s jury:

Best DSLR Professional: EOS 5DS/EOS 5DS R
Den imponerande 50,6 megapixels CMOS fullformatssensorn i Canon EOS 5DS och EOS 5DS R (med ett Low pass cancellation-filter) konkurrerar med upplösningen i melanformatskamerorna och levererar 5 stillbilder per sekund i full upplösning samt filmer i Full HD med 1080p och 30 bilder per sekund. Kamerorna har ”Dual DIGIC 6”-bildprocessorer och ett nyutvecklat kontrollsystem för spegelvibration som använder en motor och kammar istället för konventionella fjädrar, med en slutarfördröjning som ytterligare minskar kameraskakningarna. Kamerornas 3,2 tums ClearView II LCD-skärm har 1 040 000 punkter, cirka 100 % täckning och en RGB-IR-mätningssensor på 150 000 pixlar. De har ett förbättrat 61 punkters autofokussystem med hög täthet och Canons iTR (Intelligent Tracking and Recognition) som använder information från mätningssensorn.

Best Photo/Video Professional Camera: EOS-1D X Mark II
Med nyutvecklad 20,2 megapixels 35 mm CMOS-sensor i fullformat kan EOS-1D X Mark II ta bildserier i hastigheter upp till 14 bilder per sekund och upp till 16 bilder per sekund i direktvisningsläge. ”Dual DIGIC 6+”-processorerna överför upp till 170 RAW-bilder i hög hastighet samt ett obegränsat antal JPEG-bilder per serie. Kameran kan också filma i 4k 60p och Full HD 120p med Dual Pixel CMOS AF. Nya höghastighetsstandarden IEEE 802.11ac stöds via en trådlös sändare som tillval. Fokuseringshastighet och noggrannhet har förstärkts med ett 61 punkters AF-system och en förbättrad förutsägande AF-algoritm för AI Servo II+.

Best Easy Compact Camera: IXUS 285 HS
Canon erbjuder fortsatt fullfjädrade kompaktkameror i fickformat, med många fler alternativ och bättre fotokvalitet än kameratelefonerna. IXUS 285 HS har en 3 tums LCD-skärm och 12x optisk zoom med inbyggd optisk bildstabilisator. Via den speciella Wi-Fi-knappen och NFC blir det enkelt att vara uppkopplad. 20,2 megapixels CMOS-sensor och bildprocessor DIGIC 4+ levererar fantastisk kvalitet även i svagt ljus. Kameran filmar i Full HD 1080p och kan skapa ett kort filmsammandrag utifrån filmklippen.

Best Expert Compact Camera: PowerShot G5 X
G5 X är en 20,2 megapixelskamera med en högkänslig CMOS-sensor av 1,0-typ samt DIGIC 6-processor som kan leverera nästan 6 stillbilder per sekund och filma i Full HD. Det integrerade 24-100 mm-objektivet (motsvarande) har en maximal bländare på f/1,8 som bara går ner till f/2,8 med teleinställning, en 9-bladig bländare och närgräns på cirka 5 cm. Kamerans elektroniska sökare har 2 360 000 punkter och 100 % täckning, med ett uppdateringsintervall på upp till 120 bilder per sekund. En inbyggd ögonsensor växlar från den elektroniska sökaren till touchskärmen på den 3 tum stora vinklingsbara LCD-skärmen. Kamerans blixtsko är kompatibel med EOS-systemets samtliga Speedlite-blixtar.

Best Photo Printer: imagePROGRAF PRO-1000
PRO-1000 är en fotoskrivare för arkproduktion som tar liten plats, använder LUCIA PRO-bläck med 11 färger (plus Chroma Optimizer), är enkel att använda och har många av de funktioner som finns i Canons mer professionella skrivarmodeller. Bläcket sprids via ett FINE-skrivhuvud med rörformigt system som resulterar i snabbare utskriftshastigheter och ger stabila, högkvalitativa utskrifter. Den har nytt bläck för Photo Black och både Photo och Matte Black har egna kanaler och bläckbyte behövs alltså inte vid pappersbyte. Vakuumsystemet för pappersmatning håller papperet plant under utskrift och ger bättre placering av bläcket, oavsett pappersvikt och papperstyp.