För fotografer på jakt efter den perfekta bilden – EOS 5D Mark IV

Canon, marknadsledare inom digital bild, presenterar det senaste tillskottet i den legendariska EOS 5D-familjen – den hett efterlängtade EOS 5D Mark IV. Serien EOS 5D är känd för att ge människor möjlighet att berätta viktiga historier, och har fångat många av världens mest betydelsefulla historiska ögonblick. EOS 5D Mark IV efterträder EOS 5D Mark III och designen bygger på fotovärldens direkta feedback för att skapa den hittills mest mångsidiga EOS-kameran. Den har en 30,4 megapixels CMOS-sensor med brett omfång, höghastighetstagning med 7 bilder per sekund, intern 4K-filminspelning och inbyggd Wi-Fi och GPS. Den kombinerar hastighet och upplösning med enastående kapacitet i svagt ljus och filmfunktioner. EOS 5D Mark IV är också den första EOS-kameran med det innovativa filformatet Dual Pixel RAW, som innebär att fotograferna kan finjustera bilderna i efterbearbetningen genom att justera eller korrigera skärpepunkten, ändra bakgrundsslöja eller minska ljusslöjor.

EOS 5D Mark IV


Canon presenterar samtidigt två nya högpresterande objektiv i L-serien som passar kameran: EF 24-105mm f/4L IS II USM och EF 16-35mm f/2.8L III USM.

Allt hänger på detaljerna
EOS 5D Mark IV har Canons helt nya 30,4 megapixels CMOS-sensor i fullformat, som levererar mycket detaljrika bilder, även i skarpt belysta områden och i mörka skuggor. Med ett ISO-område på 100 till 32 000, som kan utökas från ISO 50 upp till 102 400, klarar den många olika ljusförhållanden. Den vassare brusbearbetningsalgoritmen förbättrar tagningar i svagt ljus ytterligare, något som passar fotojournalister som behöver förmedla nyhetsstoff, oavsett ljusförhållanden.

EOS 5D Mark IV har ett sofistikerat autofokussystem med 61 punkter för att enkelt kunna spåra ansikten och färger på snabbrörliga objekt. 61 autofokuspunkter med 41 korssensorer täcker ett större sensorområde och möjliggör fokusering även vid EV -3 när sökaren används, eller vid EV -4 i direktvisningsläge. EOS 5D Mark IV kan använda extendrar med samtliga kompatibla teleobjektiv för AF vid bländare f/8 med alla 61 punkterna, inklusive 21 korssensorer för ännu större precision. Den högupplösta touchskärmen på 3,2 tum har kombinerats med en ny knapp för val av AF-område för enkel växling mellan autofokusområden. Kameran har också en avancerad 150K RGB+IR mätningssensor med en särskild DIGIC 6-processor för korrekt exponering och exakt objektavkänning och spårning.

Hastighet behövs
EOS 5D Mark IV svarar direkt och missar aldrig ett ögonblick och processorn DIGIC 6+ möjliggör tagning med 7 bilder per sekund i full upplösning och med fullständig AF/AE spårning. Kameran är alltid beredd inför nästa bild. Den tar upp till 21 RAW-bilder eller obegränsat antal JPEG-bilder i en enda serie. Där det krävs finkänslighet och minimalt ljud – till exempel för nyhetsrapportering eller när djur befinner sig i sin naturliga omgivning – kan kamerans funktioner Tyst enbildstagning och Tyst serietagning användas.

Hoppa på tåget med 4K-filminspelning
Berätta något i ett större perspektiv. Alla kan göra 4K-filminspelningar med EOS 5D Mark IV. Kameran är fantastiskt flexibel och spelar in DCI 4K (4096 x 2160) med 30/25/24 bilder per sekund. Den kan också ta fram 8,8 megapixels JPEG-bilder ur 4K-filmer, något som gör den till en bra följeslagare för alla som enkelt vill växla från filmsekvenser till stillbilder. Idag är det viktigare än någonsin att leverera högkvalitativa bilder med streamingtjänster som allt oftare kräver att innehållet ska samlas in med den allra senaste tekniken. EOS 5D Mark IV levererar detta genom att vara en systemkamera med intern 4K-filminspelningskapacitet, 120p HD, Dual Pixel CMOS AF, tidsintervallfilm och nytt HDR-filmläge.

Lättare att hantera, fler anslutningsmöjligheter
EOS 5D Mark IV har mängder av nya och förfinade funktioner som efterfrågats av Canon-fotografer och den är oöverträffat flexibel vad gäller anslutningsmöjligheter. Inbyggd Wi-Fi möjliggör fjärrhantering och säker filöverföring (FTPS/FTP) via smarta enheter som använder Canons app Camera Connect, och NFC ger direktanslutning mellan kompatibla enheter. GPS geotaggar varje bild med EXIF-data och automatiska tidsuppdateringar och för första gången är nu IPTC-metadata automatiskt inbyggda, såsom alla detaljer om en bild.

Bättre skydd mot vatten och damm gör kameran perfekt för resefotografer eller fotojournalister som jobbar i tuff terräng.

Öppnar nya synvinklar med oöverträffad bildkvalitet
Canon är välkänt för världens största objektivsystem och nu lanseras även objektiven EF 24-105mm f/4L IS II USM och EF 16-35mm f/2.8L III USM. EF 24-105mm f/4L IS II USM är ett flexibelt och tåligt vardagsobjektiv för alla som vill ha skärpa från kant till kant i hela zoomområdet. Brännvidden 24-105 mm och bländare f/4 är idealisk för många olika scener, objekt och ljusförhållanden. Och den förbättrade bildstabiliseringen i 4 steg och ett nytt EDM-system för filmdesign ger tyst bländarjustering under filminspelning. Objektivet EF 16-35mm f/2.8L III USM levererar högkvalitativa, imponerande bilder och samarbetar i perfekt harmoni med högupplösta sensorer, till exempel den som finns i EOS 5D Mark IV. Den flexibla brännvidden (16-35 mm) kommer att tilltala bröllopsfotografer och fotojournalister som tar närbilder, och den stora fasta maximala bländaren f/2,8 gör objektivet till ett självklart val för alla som fotograferar i svagt ljus.

Utökade funktioner i EOS 1DX Mark II
Med hjälp av feedback från kunderna kan Canon nu presentera en ny firmware-uppdatering för EOS-1D X Mark II. Uppdateringen ger IPTC-stöd och samma LCD-färgton som i EOS 5D Mark IV och förbättrar också nätverks- och GPS-funktionerna. Uppdateringen släpps i september.

EOS 5D Mark IV – viktiga egenskaper:

 • 30,4 megapixels CMOS-sensor med stort exponeringsomfång
 • Innovativ Dual Pixel CMOS AF och Dual Pixel RAW
 • Ta steget till filmsekvenser med biokänsla med DCI 4K upp till 30p
 • Håll dig uppkopplad med inbyggd Wi-Fi, NFC och GPS

EF 24-105mm f/4L IS II USM – viktiga egenskaper:

 • Flexibelt 24-105 mm zoomomfång
 • Fast maximal bländare f/4
 • L-seriens vädertåliga uppbyggnad
 • Bildstabilisator i 4 steg
 • Avancerad optisk konstruktion

EF 16-35mm f/2.8L III USM – viktiga egenskaper:

 • Flexibla vidvinkelbrännvidder
 • Förstklassig bildkvalitet
 • Fast bländare f/2,8
 • Tålig L-seriekonstruktion
 • Avancerad autofokus

Säljstart
EOS 5D Mark IV – början av september 2016
EF 16-35mm f/2.8L III USM – början av november 2016
EF 24-105mm f/4L IS II USM – början av december 2016

Rekommenderat pris
EOS 5D Mark IV

Rekommenderat pris inkl. moms 39 710 kr (31 768 kr exkl. moms)
EF 16-35mm f/2.8L III USM
Rekommenderat pris inkl. moms 25 630 kr (20 504 kr exkl. moms)
EF 24-105mm f/4L IS II USM
Rekommenderat pris inkl. moms 12 300 kr (9840 kr exkl. moms)