Canon firar 30-årsjubileum för EOS System

Canon, marknadsledare inom digital bild, firar i mars 2017 trettio år sedan lanseringen av EOS System, det världskända systemet som består av EOS-seriens systemkameror och många olika tillbehör, bland annat EF objektiven.


I mars 1987 lanserade Canon EOS System via systemkameran EOS 650 och olika EF objektiv.¹ EOS är en förkortning av Electro Optical System och är dessutom – passande nog – det grekiska namnet på Morgonrodnadens gudinna. EOS-serien var världens första kamerasystem med helt elektronisk fattning, något som numera är vanligt i kameror från alla tillverkare.

De viktiga komponenterna för digitalkameror – CMOS-sensor, bildprocessor och utbytbara objektiv – utvecklades internt hos Canon och användes i EOS System. Canons styrde alltså alla delar av bildbehandlingen, från bildinhämtning till bildutmatning. Canons produkter blev därför snabbt riktmärket för bildkvalitet och färgprestanda.

Andra milstolpar i historien om Canons EOS System är lanseringen i september 2003 av EOS 300D – den första instegsmodellen för digitala systemkameror, och den banade väg för en ny digital era. EOS 300D lovordades för sin kompakta, lätta design, sin användarvänlighet och det konkurrenskraftiga priset. Den lanseringen medförde att Canon år 2003 blev den ledande tillverkaren på kameramarknaden för systemkameror – och under hela tretton följande år. Tack vare det långvariga stödet från kunderna uppgick den totala tillverkningen av EOS-seriens kameror till 80 miljoner i november 2015. I augusti 2016 hade totalt antal producerade EF-objektiv passerat 120 miljonersstrecket.

EOS System omfattar idag Cinema EOS System och består av 24 kameror² och 97 EF objektiv. Det stora produktsortimentet i EOS System har utvecklats för att uppfylla olika användares många behov och önskningar.

Efter debuten år 1987 har målet för EOS System hela tiden varit att tänja på gränserna för de fotografiska möjligheterna. Och med Canons optiska teknik i centrum fortsätter företaget att förbättra bildbehandlingstekniken och stärka EOS System för att bemöta allt fler olika användare och marknadsföra användningen av foto och film som centrala delar för visuell kommunikation.

30-årsjubileum Viktiga milstolpar:

 • 1987 Lansering av EOS 650 och EF35-70mm f/3.5-4.5, EF35-105mm f/3.5-4.5 och EF50mm f/1.8
 • 1989 EOS-1 lanseras, Canons första professionella kamera med autofokus
 • 1994 EOS 5 lanseras med ögonstyrt autofokussystem
 • 2000 EOS D30 lanseras, Canons egentillverkade första digitalkamera
 • 2001 EOS-1D lanseras, Canons egentillverkade första digitala professionella kamera
 • 2003 EOS 300D lanseras, första digitala systemkameran för konsumenter med prislapp under €1000
 • 2005 EOS 5D, första prismässigt fördelaktiga digitala fullformats-systemkameran
 • 2008 EOS 5D Mark II, första digitala systemkameran med filminspelnings-möjligheter i Full HD
 • 2012 Lansering av Cinema EOS-seriens professionella digitala filmkameror
 • 2015 Uppnås milstolpen 80 miljoner tillverkade kameror
 • 2016 Uppnås milstolpen 120 miljoner tillverkade objektiv


¹ EF35-70mm f/3.5-4.5, EF35-105mm f/3.5-4.5 och EF50mm f/1.8 presenterades tillsammans med EOS 650.
² Inkluderar digitala Cinema-kameror, kompakta systemkameror och filmkameror.