Canon presenterar de första två av tre RF F2.8L-objektiv och utökar det banbrytande objektivsortimentet för EOS R systemet

Canon utökar sortimentet med RF-objektiv och lanserar nu RF 15-35mm F2.8L IS USM samt RF 24-70mm F2.8L IS USM. Dessa objektiv, tillsammans med RF 70-200mm F2.8L IS USM som lanseras senare i år, rekommenderas av Canons ambassadör Ulla Lohmann, prisbelönt dokumentär-, expeditions- och äventyrsfotograf. Objektiven utgör Canons F2.8L ”treenighetsserie” för RF fattningen. RF 24-70mm F2.8L IS USM uppfyller yrkesfotografernas krav och är det perfekta valet för en högpresterande standardzoom. RF 15-35mm F2.8L IS USM är Canons hittills bredaste vidvinkel för EOS R-systemet. Och det kommande objektivet RF 70-200mm F2.8L IS USM är en ljusstark superkompakt telezoom. I kombination är dessa tre objektiv det väsentligaste i yrkesfotografernas och entusiasternas tillbehörsväska. Objektiven kombinerar optisk prestanda, stor bländaröppning och bildstabilisering så att fotografer och filmare kan ta högkvalitativa stillbilder och filmer inom alla områden – från landskap och arkitektur till porträtt och natur, eller sport och media.

RF 15-35MM F2.8L IS USM

RF 24-70MM F2.8L IS USM

I februari berättade Canon om utvecklingsarbetet med sex RF-objektiv. De nyligen lanserade objektiven RF 24-240mm F4-6.3 IS USM och RF 85mm F1.2L USM samt RF 15-35mm F2.8L IS USM och RF 24-70mm F2.8L IS USM är de tredje respektive fjärde RF-objektiven som Canon kommer att introducera under 2019. Senare i år lanseras också RF 70-200mm F2.8L IS USM och RF 85mm F1.2L USM DS – de sista av totalt sex RF-objektiv som Canon kommer ut med på marknaden 2019. Den fullständiga RF-serien erbjuder fantastisk kvalitet och flexibilitet för yrkesfotografer och entusiaster som vill höja kunskapsnivån och få enastående resultat med EOS R-systemet.

Optisk perfektion i objektivserien RF

Canons långvariga engagemang för optisk perfektion påvisas både i RF 15-35mm F2.8 L IS USM och RF 24-70mm F2.8 L IS USM, som bygger på den banbrytande RF-fattningen, med ny optisk utformning och stor potential. RF 24-70mm F2.8 L IS USM består av 3 UD-glas (Ultra-low Dispersion) och 3 gjutna asfäriska linser, medan RF 15-35mm F2.8 L IS USM har 2 UD-glas och 3 gjutna asfäriska linser. Båda objektiven korrigerar aberration och distorsion, vilket möjliggör bilder med hög kontrast och skärpa från kant till kant i hela zoomomfånget.

RF 24-70mm F2.8L IS USM passar perfekt för landskaps- och porträttfotografering och är en flexibel och allsidig standardzoom för professionella fotografer som behöver ett objektiv som klarar tagningar i farten. Zoomen har samma fina egenskaper för oskärpa som ett objektiv med stor bländaröppning, något som gör den perfekt att använda som porträttobjektiv. Med den här brännvidden sticker objekten ut från en suddig bakgrund och skapar intensitet i bilderna. RF 15-35mm F2.8L IS USM är en högpresterande ultravidvinkelzoom som skapar flexibilitet med flera populära vidvinkelbrännvidder – perfekt för alla som fotograferar landskap och arkitektur. Det är Canons hittills bredaste zoomobjektiv med bländare f/2,8 och fångar objekten i dramatiska perspektiv. Den stora bländaren f/2,8 gör objektivet till ett perfekt alternativ för fotografer som specialiserar sig på sport, press och astrofotografering.

Utmärkt val för jämn fotografering och filminspelning

Objektiven är de första i L-seriens vidvinkelobjektiv som har Canons bildstabilisering i 5 steg och den innovativa teknik som inleddes i objektivserien EF. Fotografer och filmare behöver inte längre bekymra sig för oskärpa i slutresultatet på grund av kameraskakningar. Dual Sensing IS- och Combination IS-teknik förbättrar bildstabiliseringens möjligheter att identifiera skakningar och automatiskt upptäcka om ett stativ används, för att i så fall stänga av bildstabiliseringssystemet. Det här innebär att fotograferna kan ta fantastiskt skarpa bilder, oavsett tagningssituation.

RF 15-35mm F2.8L IS USM och RF 24-70mm F2.8L IS USM är Canons första zoomobjektiv med så här stor bländaröppning som använder nanoultraljudsmotorteknik. Tekniken introducerades ursprungligen för EF-S 18-135mm f/3.5–5.6 IS USM och nanoultraljudsmotorobjektiv använder ett motorsystem som levererar snabb fokusering för fotografering samt kontinuerlig, jämn, nästan helt tyst fokusering vid filminspelning. Det här gör objektiven till nödvändiga verktyg för filmare som också använder EOS R-systemet, eftersom onödigt fokuseringsljud inte spelas in under tagning. RF 24-70mm F2.8L IS USM har precis som RF 24-105mm F4L IS USM ett dämpningssystem för bildvinkelförändring vid fokusering, för att få en verklighetstrogen inspelning.

Professionell L-seriehantering

Alla RF-objektiv har en objektivring som kan tilldelas funktioner som bländare, slutartid, ISO och exponeringskompensation. Det ger en fullständig anpassning, tillsammans med ständig möjlighet till manuell justering via objektivets fokusring. Båda objektiven har samma överlägsna hållbarhet och hantering som man förväntar sig av L-serien. De har tätningar för damm och fukt och fluorinebeläggning på de främre och bakre linserna som skyddar mot fett och vatten. Perfekt för tuffa och utmanande tagningsförhållanden.

Ulla Lohman, Canons ambassadör och yrkesfotograf, säger så här om att använda de här objektiven: ”I mer än 20 år har jag besökt världens alla hörn och fotograferat allt från urbefolkningens stammar till vulkanutbrott. Att kunna vara kreativ ligger till grund för allt jag gör, och är det jag gillar mest med mitt jobb. Jag reser långt för att få de bästa möjliga bilderna och därför behöver jag utrustning som är pålitlig och flexibel. Ibland har jag ju inte möjlighet att gå tillbaka till scenen eller att bära med mig massor av utrustning. Just därför är RF 15-35mm F2.8L IS USM och RF 24-70mm F2.8L IS USM det perfekta resesällskapet och de är numera en grundpelare i min tillbehörsväska. Tillsammans med EOS R-systemet är de snabba och stabila och jag kan ta helt unika fotografier med knivskarp fokus även i svaga ljusförhållanden, och de breddar mina kreativa tagningsmöjligheter.”

Firmware-uppdatering

Canon kompletterar lanseringen av dessa objektiv med firmware-uppdatering för kamerorna EOS R och EOS RP, som ytterligare höjer prestandan för ögonigenkännande autofokus. Uppdateringen gör att kamerorna också kan identifiera och fokusera på objektens ögon på mycket större avstånd jämfört med tidigare, och dessutom erbjuda snabbare visning och förbättrad noggrannhet och spårning. Feedback från Canons kunder har medfört att ingenjörerna också har förenklat indikatorerna för AF ögonspårning och förbättrat deras uppdateringsintervall på både EOS R och EOS RP. Detta gör det mycket enklare att följa all action och fortsätta fotograferingen. Uppdateringen kommer att kunna hämtas före slutet av september.

RF 15-35mm F2.8L IS USM – viktiga egenskaper:

 • Högkvalitativ supervidvinkel
 • 15–35 mm brännvidd ger många olika vidvinklar lämpliga för landskap eller arkitektur
 • Stror fast bländare f/2,8 för tagningar i svaga ljusförhållanden
 • 3 asfäriska linser och 2 UD-glas säkerställer högsta upplösning från kant till kant och bildstabilisering i 5 steg möjliggör handhållen tagning även vid korta slutartider
 • Nanoultraljudsmotor för snabb och jämn hantering, perfekt för filminspelning
 • Objektivring ger direkt kontroll över Tv/Av/ISO-inställningar
 • Minsta närgräns 0,28 m med 0,22x förstoring
 • SWC (Sub wavelength structure Coating) och ASC (Air Sphere Coating) förhindrar att ljusslöjor och reflexer försämrar bildkvaliteten

RF 24-70mm F2.8L IS USM – viktiga egenskaper:

 • 24–70 mm brännvidd för de vanligaste använda brännvidderna för landskaps-/porträttfotografering och på resor
 • Fast bländare f/2,8 idealisk för tagningar i svagt ljus eller för att kontrollera skärpedjupet
 • Nanoultraljudsmotor för snabb och jämn hantering, perfekt för filminspelning
 • Bildstabilisering i 5 steg (CIPA-testat), perfekt för handhållen fotografering och filminspelning
 • 3 asfäriska linser och 3 UD-glas säkerställer högsta upplösning från kant till kant på bilden
 • Objektivring ger direkt kontroll över Tv/Av/ISO-inställningar
 • ASC-beläggning (Air Sphere Coating) förhindrar att ljusslöjor och reflexer försämrar bildkvaliteten

Rekommenderat pris inkl. moms

RF15-35MM F/2.8L IS USM: 29 320kr
RF24-70MM F/2.8 L IS USM: 29 320kr