The EOS 5D Mark IV captures a wedding in low light

Jeff Ascough

En himmelsk förening

Jeff Ascough
Jeff Ascough

Ambassadör


Tillsammans med sin fru och fotografpartner Sarah avslöjar den hyllade bröllopsfotografen och Canon-ambassadören Jeff Ascough hur en kombination av betydande tekniska framsteg i EOS 5D Mark IV har ändrat deras inställning till bröllopsfotografering på nya och spännande sätt.

Jeff och Sarah Ascough har verkligen öga för detaljer. Det flerfaldigt prisbelönta fotografparet från Storbritannien har blivit världsberömda för sina otroligt vackra och detaljrika bilder, tagna i reportagestil.

Så när de nyligen fick chansen att prova en prototyp av 5D Mark IV på ett bröllop i Rumänien var Jeff och Sarah ivrigare än de flesta att se hur mycket bättre de digitala filerna skulle bli från den nya CMOS-sensorn med 30,4 megapixlar. Skulle de vara tillräckligt bra för att locka dem att lämna sina arbetshästar 5D Mark III och 6D? Det tog ungefär en minut för dem att inse att regelboken för RAW-filer hade skrivits om helt...

"Filerna var fantastiska", medger Jeff. "Första gången jag såg bilderna på skärmen trodde Sarah att jag redan hade redigerat dem. JPEG-filerna var nästan perfekta. Faktum är att jag började undra varför jag ens skulle fotografera i RAW, när JPEG-filerna var så bra. Hudtonerna var underbara, övergången från höga till extrema högdagrar var mycket jämnare och jag kunde dra ner skuggdetaljerna mycket mer innan det blev för stora störningar. Det dynamiska omfånget var så mycket bättre."


Belysningsutmaningar

Under detta utomhusbröllop använde Jeff kameran i ljus med hög kontrast som ändrades mycket snabbt. Den 38-gradiga hettan gjorde det till en prövning för även den skickligaste fotograf, för att inte tala om utrustningen.

"Ljuset var så knepigt!" minns han. "Sarah och jag fotograferade mot solen under stora delar av dagen. Ceremonin var i motljus med massor av reflexer och därför med verklig brist på kontrast. Det slog mig direkt att EOS 5D Mark IV hanterade reflexerna briljant, särskilt med det nya objektivet EF 24-105 mm f/4L IS II USM. Det fick mig genast att bli mer självsäker."

Sarah blev också omedelbart imponerad av kamerans prestanda. "Jag är ingen särskilt teknisk fotograf", medger hon, "så jag behöver en kamera som ger vad jag vill ha när jag behöver det. Jeff ställer in kamerorna för vår fotograferingsstil vilket ger mig all tid jag behöver för att fånga de där speciella ögonblicken."

"Jag märkte särskilt en enorm skillnad vid fokusering i svagt ljus. Medan 6D kan få kämpa och jaga skarpa bilder, hittade 5D Mark IV rätt direkt och höll kvar fokus även när gästerna rörde på sig. För mig var det verkligen en fantastisk fördel."

"Med EOS 5D Mark IV kände jag mig bekväm direkt och tyckte inte alls att den var otymplig eller tung. Jag är så van vid att använda EOS 6D men jag märkte direkt att jag kommer att uppgradera till den här nya modellen så snart som möjligt."

Jeff var lika imponerad av det nya objektivet som av kameran. För en bröllopsfotograf fungerade de perfekt ihop. "Objektivet i sig är fenomenalt", säger han entusiastiskt. "Det är så mycket bättre än den tidigare versionen att skillnaden känns helt overklig."

Han fortsätter: "En sak som händer när vi fotograferar bröllop nuförtiden är att vi blir ombedda att arbeta längre tider och fotografera mer, så vi försöker minska mängden utrustning vi tar med till ett absolut minimum. Zoomobjektiven är toppen, men ett av problemen var att ISO-kapaciteten inte räckte mot slutet av dagen och vi blev tvungna att bära med oss ljusstarkare objektiv för dessa tider. Med den högre ISO-prestandan hos 5D Mark IV har du ungefär ett stopp till att spela med, vilket är en viktig fördel när du fotograferar med ett f/4-objektiv. Detta objektiv är tillräckligt för hela dagen om du inte är ute efter ett mycket kort skärpedjup. Jag känner personligen att jag nu befinner mig i ett läge där jag kan göra ett jobb med bara en kamera och ett objektiv. Det ger mig möjlighet att koncentrera mig mer på vad jag gör utan att behöva byta objektiv hela tiden och jag har fullt förtroende för att det levererar gång på gång. Stabiliseringen var enastående och skärpan låg på en helt annan nivå."

"Det är så mycket bättre än den tidigare versionen att skillnaden känns helt overklig."

Nya möjligheter

Jeff tyckte att det enda sättet att jämföra 5D Mark IV med 5D Mark III var att stänga av allt. "Alla automatiska korrigeringar – Digital Lens Optimizer, allting – stängdes av för att jag skulle kunna göra en riktig jämförelse. Det råder ingen tvekan om att den här kameran är ett betydande steg framåt i alla aspekter. Den är lättare, vilket gör den mycket tilltalande för en kamera man använder hela dagen, och när jag fotade med dubbla kort blev jag aldrig låst av buffertbegränsningar. Dessutom var kameran snabb och följsam, en perfekt reskamrat."

Wi-Fi är en mycket efterfrågad nyhet hos EOS 5D Mark IV och något som Jeff var väldigt nyfiken på. "Wi-Fi är en intressant utveckling för en bröllopsfotograf", säger han. "Det pratas mycket om onlineplattformar för bröllopsfotografer, där de kan visa kunden bilder från bröllopsdagen direkt från kameran. Det är fortfarande i sin linda men tekniken finns där i 5D Mark IV för att göra den sortens arbetsflöde möjligt om kunden begär det."

Fokuserad prestanda

Förutom den höga filkvaliteten är snabb autofokus det näst viktigaste för Jeff på ett bröllop. "Jag använder centrerat fokus nittio procent av tiden och på 5D Mark IV gick det märkbart snabbare jämfört med III. På bröllopet kom en flicka mot mig nedför en trappa i svagt ljus och över en sekvens av fyra eller fem bilder blev varje bild lika skarp eftersom fokuseringen följde med. Det var inget jag hade kunnat göra lika bra med den gamla kameran. Det var faktiskt en riktig uppenbarelse."

Förutom fokusfördelarna märkte Jeff även hur lätt det var att ställa in och använda 5D Mark IV, jämfört med hans Mark III. "Menyinställningarna var mycket intuitiva och enkla att använda när man kom från den tidigare modellen. Jag kunde ställa in min kamera exakt som jag gillar att använda det, helt utan problem."

"Nu när jag har testat kommer det att bli ett rejält kliv nedåt att gå tillbaka till min gamla EOS 5D Mark III."

"Nu när jag har testat kommer det att bli ett rejäl kliv nedåt att gå tillbaka till min gamla EOS 5D Mark III", medger han. "När den kameran kom ut för fem år sedan tänkte jag att det skulle bli den jag hade under resten av min karriär. Sen går de och förbättrar allt med den här nya! Det här är ett sånt enormt kliv framåt att du inte förstår hur stor förbättring det är förrän du börjar använda den. Och när du gör det vill du verkligen inte lägga ifrån dig den!"

"EOS 5D Mark IV är en kamera som du inte behöver tänka på när du använder den. För mig är det den bästa sortens kamera."

Ambassadörer och berättelser

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiration

Upptäck hur EOS 5D Mark IV presterar i händerna på professionella fotografer

Utforska mer