Young gypsy child stands in a shaft of light

Paolo Pellegrin

Livet i svagt ljus

Paolo Pellegrin
Paolo Pellegrin

Ambassadör


Den välkända Magnum-fotojournalisten och Canon-ambassadören Paolo Pellegrin berättar om sin erfarenhet av den nya EOS 5D Mark IV för första gången och hur den förhåller sig till tidigare systemkameror i EOS 5D-serien.

I sin unika dokumentärfotografering har Paolo Pellegrin ett sätt att komma under huden på sina motiv för att visa upp de mest intima stunderna. Hans metod kräver lika mycket finkänslighet och diplomati som skicklighet med kameran. Paolos förmåga att bygga relationer med de personer han avbildar är av avgörande betydelse för att få dem att lita på honom och släppa in honom i sina liv.

Under ett av sina senaste projekt tog Paolo med sig testversionen av EOS 5D Mark IV till Rom, där han tillbringade sin tid med en Romsk familj som bor i staden för att dokumentera deras vardagsliv och kultur. Projektet är ett perfekt exempel på varför Paolo har haft ett långt och givande samarbete med EOS 5D-serien - kamerans kombination av bildkvalitet i fullformat och följsamma prestanda och bärbarhet gör att han kan fånga allt från porträtt av människor till landskap i svagt ljus.

När vi talade med Paolo om sin upplevelse av den nya kameran höll han på att dokumentera händelser i Irak, där han arbetar i städer som Ramadi och Fallujah. På en mycket knastrande telefonlinje berättade han om sina första intryck...


”Jag har använt EOS 5D ända från början, och jag har följt utvecklingen av dessa kameror under åren", säger Paolo. "Trots att jag bara använde EOS 5D Mark IV under ett par dagar i Rom gjorde den ett starkt intryck på mig, särskilt när jag använde den i svagt ljus."

Paolo tog många av bilderna i Rom efter mörkrets inbrott - en av anledningarna till att han förespråkar objektiv med fast brännvidd över zoomar. "En av de mest slående sakerna för mig var känsligheten hos autofokus när jag fotograferade i mörka situationer, och det betyder mycket för mig", säger han. "Dessutom är bildkvaliteten bättre under dessa förhållanden. Mitt första intryck när jag ser tillbaka på RAW-filerna är att det finns mindre brus än någonsin tidigare och massor av detaljer i skuggorna".

Ögonblicksfotografering lägger också mycket större vikt vid kvaliteten på LCD-skärmen. Med en högupplöst 3,2-tums pekskärm visar EOS 5D Mark IV kvaliteten på Paolos inspelade filer med stor detaljrikedom, så att han kan granska och redigera när han reser, utan att behöva öppna upp en bärbar dator.

Paolo uppskattar det stora antal pixlar på EOS 5D Mark IV enormt. "Jag använder mig av mycket stora utskrifter för utställningar så ju fler pixlar desto bättre" anmärker han.

"Jag använder det faktiskt i stort sett hela tiden, både utomhus och inomhus. Jag ser det som en av de bästa funktionerna hos den här kameran."

Hålla det enkelt

Paolo fotograferar med ett begränsat urval av objektiv med fast brännvidd och uppskattar deras bildkvalitet och snabba bländare samt den kreativitet som begränsningen med en enda brännvidd ger honom. ”Vanligtvis använder jag mig av 28mm, 35mm och 50mm fasta objektiv", berättar han. "Jag har snabbversionerna av objektiven EF35 mm f/1,4L II USM och EF50 mm f/1,4L II USM, och jag gillar även att använda det väldigt lilla EF28 mm f/2.8 L II USM-objektivet."

Paolos väska innehåller även EF24-70 mm f/2,8L IS II USM ("Även fast jag inte är särskilt förtjust i zoomobjektiv så är det verkligen ett fantastiskt bra objektiv!") och "pannkaksobjektivet” EF40mm f/2.8 STM - så kallat för sin oansenliga design.

När man ser på hans uppsättning verktyg blir det uppenbart vilken roll utrustningen spelar i Paolos diskreta arbetssätt. Han gillar att arbeta smått och lätt så att han kan reagera snabbt utan att dra till sig uppmärksamheten. Och funktionerna i den nya EOS 5D Mark IV kan vara till hjälp här också. Ta t.ex. dess läge för tyst bildtagning - en vidareutveckling av den teknik som fanns i tidigare 5D-kameror. "När Canon introducerade läget för tyst bildtagning var det ett totalt paradigmskifte för mig", säger Paolo. "Jag använder det faktiskt i stort sett hela tiden, både utomhus och inomhus. Jag ser det som en av de bästa funktionerna hos den här kameran."

En annan nyhet för Paolo var möjligheten att överföra bilder snabbt till en surfplatta tack vare EOS 5D Mark IV:s Wi-Fi/NFC-läge. Detta nya tillägg till kameran gjorde det tydligt att om en situation skulle uppstå där han behöver kunna dela eller fjärrfotografera snabbt med Canon Connect-appen kan han göra det obehindrat.

EOS 5D Mark IV är en mycket anpassningsbar kamera, och fastän Paolo bara hade provkameran under några dagar hann han uppleva fördelarna med dess förbättrade funktioner. "Jag blev positivt överraskad av pekskärmen. Jag hade faktiskt ingen aning om detta förrän jag hade kameran i min hand", säger han och skrattar. "Men den är mycket snabb att använda och jag gillar hur man bläddrar bland bilder och zoomar in för att kontrollera detaljer."

”Jag hade inte så stor användning för inbyggt Wi-Fi och GPS, men jag kan se att jag kanske får det i framtiden. GPS är en intressant funktion och användbart för att kartlägga platser, som till exempel i öknen i Mellanöstern."

"När Canon introducerade läget för tyst bildtagning var det ett totalt paradigmskifte för mig, säger Paolo."

Paolo Pellegrin photographs gypsy children with EOS 5D Mark IV

När vi pratar med Paolo står det klart att det inte är någon enstaka funktion som i sig ökar attraktionskraften för EOS 5D-serien hos fotojournalister. I stället är det kamerans mångfacetterade användningsområde som är avgörande: en systemkamera som är bra på lite av varje. Och EOS 5D Mark IV är en värdig arvtagare till sina banbrytande föregångare.

Han tillägger: "För mig handlar det mer om filens storlek och kvalitet, särskilt i svagt ljus. Och sådant som AF, som bara blir bättre för var gång. Jag har inte kameran med mig här i Irak, men jag önskar att jag gjorde det. Jag ser verkligen fram emot att använda den igen i framtiden..."

Ambassadörer och berättelser

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiration

Upptäck hur EOS 5D Mark IV presterar i händerna på professionella fotografer

Utforska mer