Träffa geometrisökarna Daniel Rueda och Anna Devís.

© Francesc Planes

Häng med när vi pratar med arkitekturfotograferna Anna Devís och Daniel Rueda.

Upptäck historien bakom deras fantasifulla och abstrakta storytelling och hur deras kärlek till byggnader och resor har gjort dem till stjärnor på Instagram.

Hur började allt för er? Vad fick er att börja fotografera?

D: Vi hade alltid kameror hemma när jag växte upp, så jag kunde experimentera med fotografering redan som barn. Jag försökte och misslyckades mycket, men ville alltid dela med mig av mina bilder på webbplatser som MySpace och Flickr. Det hjälpte mig att se utvecklingen av min personliga stil då alla mina bilder började visas som teman i mina flöden.

A: Jag är ensambarn, så jag försökte alltid hitta kreativa sätt att roa mig på. När jag tröttnade på att måla började jag skapa bilder genom fotografering och insåg snart att det fanns så mycket mer jag kunder göra med en kamera.

Arkitektur är uppenbarligen ett genomgående tema i era bilder. Hur mycket har det påverkat er fotograferingsstil?

D: Vi är båda arkitekter, så vi tycker att allt med arkitektur är intressant och spännande. Det är något som vi båda verkligen brinner för, men det är inte nödvändigtvis något som andra människor som inte är arkitekter eller designers skulle uppskatta. Därför vill vi att våra bilder ska vara lite naiva och lekfulla och, framför allt, berätta en story.

© Daniel Rueda och Anna Devis

Vi älskar den mänskliga aspekten i era fotografier. Vilka stories försöker ni berätta med den?

D: Vid arkitekturfotografering är det väldigt viktigt att det finns en känsla av skala, så det var där allt började. Sen började vi däremot experimentera med att använda den mänskliga aspekten på ett mer abstrakt sätt. Genom att göra skalan eller enhetligheten av en byggnad abstrakt på ett naivt, mänskligt sätt hjälper det oss att skapa empati mellan betraktaren och arkitekturen.

A: Vi försöker att göra allt vi skapar så minimalistiskt och samtidigt fantasifullt som möjligt. Man skulle kunna säga att det har blivit vår storytelling-stil: fantasifull minimalism. Vi vill bara dela våra intressen med andra på enkla, vackra sätt som alla kan förstå och uppskatta. Det är viktigt att allt är tillgängligt.

Alla era stories är omsorgsfullt komponerade. Hur förbereder ni er inför varje fotografering?

D: Jag är något av en perfektionist. Jag tänker alltid på hur bilden ska tas. Vilket ISO-tal som används, om nivåerna är perfekta eller inte – sådana saker. Anna är mer kreativ. Hon bryr sig mindre om siffrorna och har ett smartare tillvägagångssätt ur ett konceptuellt perspektiv. Jag tror att våra bilder fungerar så bra för att vi är väldigt olika som människor.

A: Vi planerar våra bilder till 90% hemma innan vi reser. Allt vi skapar är från något som vi har skissat upp i förväg. Vi vet alltid vilka rekvisita vi behöver för att skapa varje bild. Vissa delar är mer spontana, men vi reser alltid med en plan.

Har ni någon favoritbild som ni har skapat tillsammans?

A: Vi tror att vår bästa bild inte har skapats än. Men vi brukar föredra vår senaste bild eftersom vi känner att vi alltid lär oss och förbättras.

D: Det går åt så mycket tid, planering och misslyckande för att skapa en bild. När du till slut tar bilden som du var ute efter och får dela den, blir den omedelbart den nya favoriten. Man rår inte riktigt för det eftersom det alltid kommer att vara den bilden som du känner dig närmast i det ögonblicket.

© Daniel Rueda och Anna Devis

Har ni någon favoritplats?

D: Det finns många. Vissa är väldigt kända på Instagram, som La Muralla Roja. Det är en enorm labyrint med underbara pastellfärger som ligger i Calpe här i Spanien. Tyvärr är det ett privat bostadshus och tillträde är inte tillåtet längre.

A: Andra är helt enkelt väl dolda pärlor i staden som väntar på att upptäckas, som L'Atrium de Jussieu. Det är en färgstark plats vid University Pierre and Marie Curie som vi upptäckte under vår senaste resa till Paris.

© Daniel Rueda och Anna Devis

Vilket råd skulle ni ge någon som vill skapa sin första stads-story i sommar?

A: Jag tror att det bästa rådet är att utforska platser som inte finns med i din guidebok. Du hittar inget som ingen redan har upptäckt kring de huvudsakliga turistsevärdheterna, så efterforska innan du åker och bilda dig en uppfattning om var de intressantaste områdena ligger. Det är där du kommer att ta de vackraste bilderna.

D: Och håll det enkelt!

Bra råd! Sista frågan: Vad planerar ni för härnäst?

D: Till att börja med vill vi börja sälja våra egna utskrifter i år. Människor har länge velat köpa våra bilder och jag tror att det är dags för det. Vi ser även mycket fram emot att arbeta med flera spännande projekt med olika varumärken, men det händer så mycket att vi inte vet var vi ska börja. Dessutom kom vi precis hem från Los Angeles. Vi har fortfarande jetlag, men måste snart börja packa igen. Vi ska undervisa i en workshop i Wien om några dagar. Efter det ska vi besöka Amsterdam också, så ... Håll utkik efter våra stories!

Fortsätt att följa Daniels och Annas story på Instagram

Daniels och Annas utrustningsväska

Kameror:

Canon EOS 5D Mark III

Canon EOS M6

Objektiv:

Canon TS-E 24mm f/3.5L II

Skrivare:

Canon PIXMA PRO-10S

Svar har redigerats för tydlighet och tempo.Intervju: skriven av Donna Williams