Träffa matfotografen Mike Tsang som fotograferar aptitretande rörelser.

Mike Tsang hoppar och hänger i luften

@freshmikeeats

Mike Tsang har alltid brunnit för att fånga rörelse, men det var en passion till mat som hjälpte till att skapa ett unikt perspektiv på gourmetfotografering.

Vi pratade med Instagram-fenomenet om hans härliga och dynamiska stories.

Berätta lite mer om dig själv Mike. Hur kom det sig att du började arbeta som fotograf?

Jag växte upp med engångskameror. I familjen brukade vi ta bilder på våra äventyr och sedan sätta in bilderna i fotoalbum. Jag minns att jag hade en egen kamera och var riktigt nervös för att ta bilder eftersom det bara fanns 25 bilder på en filmrulle. Så jag tryckte bara av när jag trodde att jag hade den perfekta bilden.

Jag köpte min första systemkamera när jag var 25. Jag använde den för att dokumentera min vardag, skapa minnen och visa världen mitt perspektiv. Jag brukade gå på fotoäventyr med mina vänner. Vi kunde hitta övergivna byggnader och tillbringa timmar med att fånga små detaljer och strukturer i stadslandskapet.

Jag älskar att hitta skönhet på oväntade platser och sedan dela den med resten av världen.

Din fotografering fokuserar på att ”fånga rörelsen” av mat – var kom intresset för rörelse och mat ifrån?

Från början var jag ingen matfotograf, utan jag föredrog att fånga stories från gatan och om livsstilar. Jag ville fotografera stadssidan av London och var särskilt intresserad av att fånga mörkrets innersta natur i en byggnad.

Det var inte förrän jag träffade min flickvän som jag började fotografera mat – hon är otroligt matintresserad. Hon lärde mig allt jag kan om mat. Det var då jag började blanda gatufotografering med matfotografering.

När jag växte upp älskade jag att få saker att röra på sig. Jag brukade göra blädderböcker. De var inte särskilt meningsfulla, men de brukade ha en liten story – kanske någon som flög drake. För mig handlade det om att skapa rörelse. Ända sedan dess har jag velat arbeta med att skapa rörelse, så nu är jag rörelsedesigner. Det är den bakgrunden som har införlivats i mitt fotograferande. Jag gillar att fotografera saker som är svåra att fånga, som att frysa tiden.

Två till synes svävande koppar bubbelte

@freshmikeeats

Dina stories verkar väldigt spontana – hur mycket planering går åt för att fånga var och en av dem?

Min flickvän och jag börjar med att välja var vi ska äta. Sedan går vi till området och jag fotograferar resan till restaurangen eller matståndet för att få en känsla för atmosfären.

Jag filmar även regelbundet. Jag blir inspirerad av att filma – jag lägger märke till rörelse som jag sedan kan försöka fånga i en stillbild. Efter det är det ganska spontant. Det är dessutom känslomässigt. Du måste följa din intuition mycket och känna när det är rätt läge att fotografera.

Vilka lägen och inställningar använder du på din Canon EOS M5 för att fånga de här flyktiga matögonblicken?

Jag fotograferar manuellt eftersom det känns som att jag får maximal kontroll över mina stories. Jag kan styra belysningen, slutartiden och bländaren. Jag gillar att fotografera i RAW för då kan jag redigera mina bilder i Lightroom om jag vill. Mina stories brukar bli ganska stämningsfulla, vilket jag tror är en kvarleva från min tidigare gatufotografering av övergivna byggnader.

När jag strävar efter att frysa rörelser fotograferar jag manuellt och sedan med f/1,0 när jag försöker fokusera på ett specifikt element. Vad gäller slutartid och bländare brukar jag bläddra tills jag hittar det jag gillar.

Sirap som hälls på pannkakor

@freshmikeeats

Vilken story, eller vilka stories, är du mest stolt över?

Det finns en story som utmärker sig för mig – det var när jag lyckades med en ny teknik för första gången. Jag var på Finks Salt & Sweet i norra London. Det var lunchtid och ljuset var perfekt. Jag tänkte: ”Vore det inte häftigt om jag fångade kaffestänket i samma ögonblick som sockerbiten släpps ned i kaffet?” Jag lyckades fånga bilden på första försöket i en bildserie och det kändes som jag hade vunnit på lotto. Allt i livet sker så snabbt och att kunna frysa det där ögonblicket och se varje liten detalj inspirerade mig att fortsätta.

Vilka matfestivaler kan man gå på i sommar – hur ser din kalender ut?

Jag besökte Market Hall nyligen. Det är en ny marknad i Fulham Broadway. Det är en östinspirerad marknad som säljer övervägande asiatisk gatumat och har massor av sittplatser. Den är perfekt för att köpa fingermat och ha någonstans att sitta och fotografera.

Jag åkte till Meatopia förra året där flera berömda kockar tillagar kött över öppen eld. Jag vill kolla in den igen eftersom det är så mycket som händer där. De flesta kockarna förbereder och tillagar maten rakt framför dig, så det finns massor av rörelse att fånga.

Cheese Street är en annan matfestival som jag planerar att gå på i sommar. Jag tycker att ost är bra mat när det gäller att fånga rörelse (vi har alla sett trådiga pizzabilder och krämiga, rostade smörgåsar).

En bit sushi som hålls upp i luften med ätpinnar

@freshmikeeats

Vad använder du för utrustning utöver din Canon EOS M5 och på vilka plattformar delar du dina stories?

Jag använder mest Instagram för att dela mina stories eftersom jag kan använda relevanta hashtaggar för att nå ut till andra fotografer och matälskare. Det är även ett bra verktyg för att se vad andra människor gör och för att hitta nya matställen.

Vad gäller utrustning har jag en Canon EOS 2000D som är bra för att ta bilder i farten. Ibland använder jag ett stativ för att få stadiga bilder, en extra lampa för att framhäva det jag vill (jag brukar dock förvarna restaurangpersonalen) och reservbatterier. Ta alltid, alltid med dig ett reservbatteri.

Du måste ha fotograferat mycket mat i dina dagar – vad tycker du mest om att äta?

Det var en svår fråga. Jag gillar verkligen asiatisk mat, allt med ris eller nudlar. Jag åkte nyligen till Japan och förälskade mig i maten, bland annat sushi och ramen. De har mycket kultur kring maten och tar lång tid på sig att förbereda den och du kan verkligen känna smaken av kärleken.

Vad vill du göra i framtiden och hur tror du att din dynamiska matfotografering kommer att utvecklas?

Jag vill vara mer äventyrlig med mina bilder, kanske genom att kasta upp mat i luften och sedan försöka fånga dess organiska flöde och fall.

Jag lär mig fortfarande och det finns alltid utrymme för förbättring. Mina bilder är något som jag ständigt jobbar med att utveckla och det finns alltid mycket nytt att lära sig. Det är bara att öva – ju mer du gör det desto bättre blir du. Mina nyare stories är av en helt annat kaliber än min allra första story. Så jag föreställer mig att mitt fotograferande växer organiskt i takt med de nya tekniker och tips som jag lär mig.

Mikes utrustningsväska

Canon EOS M5

Canon EF 35mm f/1.4L II USM

Canon EOS 2000D

Svaren har redigerats.



Intervju: skriven av Sasha Newbury