Paddling-Johnny-Haglund.jpg

Fånga snabb action

Sportfotografen Samo Vidic, född och uppvuxen i Bled, Slovenien, började som amatörfotograf vid 17 års ålder. Han var fascinerad av vad som kunde göras med olika kameror, objektiv och film. Han lärde sig snabbt och insåg att det här kanske var drömjobbet.

Vid 23 års ålder började han arbeta som professionell fotograf och sedan 2005 fotograferar han för Red Bull. Han reser jorden runt och fotar många av världens bästa idrottsmän.

Samos fotografier hamnar ofta hos Getty Images, men har även visats i några av världens mest prestigefyllda sportmagasin, t.ex. Outside, L'équipe och ESPN. År 2013 vann han kategorin "Wings" i Red Bull Illume Image Quest, och han har även vunnit den slovenska pressfototävlingen.

Vi träffade Samo när han förberedde stillbildsfotograferingen tll vår senaste Come and See-film, City Surfers.

© Samo Vidic – Canon Explorer. Taget med Canon EOS-1D X Mark II och objektivet EF300mm f/2.8L IS USM, exponering 1/250 sek., f/3,5 och ISO 400.

Redo för tagning

"Jag har alltid gillat sport- och actionbilder. Att fotografera lokala surfare som Alex, Karine och Tao på floden Eisbach med München i bakgrunden är fantastiskt. Det är coolt att något så oväntat som surfing pågår mitt i stan, där folk plötsligt dyker upp och andra står och tittar från bron. Men det är svårt att arbeta på en öppen plats där människor bara kan vandra omkring. Jag har ingen kontroll över något annat än min utrustning!"

Fånga dramatisk action

"Jag vill fånga actionhändelserna med stan i bakgrunden, för att visa att det här faktiskt pågår mitt i München. Jag använder lampor för att öka dramatiken och jag fryser rörelserna med hjälp av blixtljus. Det fungerar bra, eftersom vi mest fotar vid solnedgången och på natten.”

Samos utrustningslista

"Den nya Canon EOS-1D X Mark II är perfekt för den här typen av actionfyllda kvällsbilder eftersom autofokusen är mycket snabb och ISO är riktigt, riktigt bra. Det betyder att jag kan vara säker på att få skarpa, detaljrika bilder. Det är en mycket svarsvillig kamera och jag litar verkligen på den."

De objektiv jag använder för den här fotosessionen är Canons 24-70, 70-200 och 35 mm. 35 mm-objektiv ger mig möjlighet att fotografera med riktigt öppen bländare, f/1,4, för att få en ganska oskarp bakgrund. Med ett 70-200-objektiv kan jag gå långt bort och ändå fotografera riktigt nära. Att fota från den positionen gör att jag blir mer flexibel och kan anpassa mig till situationen och få de bästa bilderna."

© Samo Vidic – Canon Explorer. Taget med Canon EOS-1D X Mark II, Canons objektiv EF70-200mm f/2.8L IS II USM, exponering 1/200 sek., f/5,0 och ISO 200.

Få ut det mesta möjliga av idrottare

"Du kan få ut det mesta möjliga av surfare, eller idrottare i allmänhet, om du känner till något om den sport du fotograferar. Jag pratar alltid med idrottarna före fotograferingen och visar dem ofta bilderna under fotograferingen. Ibland är de frusna eller hungriga, men när jag visar dem riktigt fina bilder får de extra energi."

Genvägar för att bli en bra fotograf

"Folk frågar mig ibland om det finns några genvägar för att bli en bra fotograf. Jag säger bara att det inte finns några genvägar om du vill bli bra."

Håll dig informerad

Nästa på tur: Se världen utan sökare.

Prenumerera på nyhetsbrevet