Sports Action Jump

Ta din actionfotografering till nästa nivå

Handledning och fototips – Kompaktkameror

Tips och tekniker för din kompaktkamera

  • Zooma in
  • Timing är nyckeln
  • Sätt igång
  • Ställ in rätt läge
  • Spåra dina motiv
  • Dolda hjältar

Zooma in

Om du är för långt bort och behöver göra motivet större är det bäst att zooma manuellt. Använd den digitala zoomen som en sista utväg, eftersom bilden då kan bli pixlig. I stora lokaler, som idrottsarenor och konsertlokaler, belyser blixten bara två eller tre rader framför dig. Stäng av den.

Timing är nyckeln

De bästa bilderna är de som tas i helt rätt ögonblick. Om du till exempel följer rytmen i en tennismatch ser du spelarna röra sig långsamt en kort stund när de servar – det är perfekt eftersom bollen står stilla.

Tips! Lås fokus på gränslinjen och håll avtryckaren halvvägs nedtryckt. När de tävlande sedan lägger in sista växeln behöver du bara trycka lätt på avtryckaren.

Sätt igång

Det är ingen nyhet att batteriet går åt om du tar massor av bilder, så kom ihåg att ta med ett extra reservbatteri. Det kan även vara bra att ha ett extra minneskort.


Jeremy – Up in the air
Användarrättigheter: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Ställ in rätt läge

Om kamera har lägena Tidsförval AE (Tv) och Sport är det de bästa lägena att använda. Med det första läget kan du välja slutartid, det andra väljer automatiskt åt dig.

Tips! När någon rör sig i hög hastighet mot dig är det svårt att spåra dem. Prova att förfokusera på den punkt där du tror att händelserna kommer att ske, och tryck sedan ned avtryckaren halvvägs. När händelsen sedan sker där, trycker du bara på avtryckaren för att ta bilden.

Spåra dina motiv

Titta efter SERVO AF-funktionen på kameramenyn. När den är aktiverad spårar kameran kontinuerligt rörliga motiv och håller dem i skarpt fokus. Det är bäst att börja spåra precis innan motivet är på den perfekta platsen.

Dolda hjältar

Fantastiska sportbilder handlar inte bara om vinnarna. Det är alla de små detaljerna – matchbollen, domaren, känslan hos en av åskådarna i publiken – som tillför ett djup och en känsla i dina porträtt av evenemanget. I dessa fall kan standard- eller autoinställningarna göra susen.

Håll dig informerad

Nästa på tur: Se världen utan sökare

Prenumerera på nyhetsbrevet