Sea-Kite-Surfer

Actionbilder från vattensporter

Tips för kompaktkameror

Surfing, kajakpaddling och andra vattensporter kan bli fantastiska motiv. Spänning, hopp, svängar, vältningar och fart kan ge fantastiskt resultat, men kräver både insats och tålamod. Här kommer några tips om hur du kan ta bättre bilder och sedan skriva ut dem på bästa sätt.

• Använd ett undervattenshus
• Kombinera stillbilder och korta filmklipp
• Använd servofokus
• Fånga åskådarna

Agilité entre ciel et mer, Yannick Rosaz
Användarrättigheter: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

Använd ett undervattenshus

Skydda din kamera vid vatten eller på stranden genom att använda Canons särskilda undervattenshus. Då kan du fotografera under vatten till ett djup av 40 meter, och sand och stänk utgör inte något problem. Husen har även tätade knappar så att du fortfarande kommer åt kamerans alla funktioner.

Börja med ett fulladdat kamerabatteri och ett minneskort med gott om utrymme, så att du inte måste öppna undervattenshuset när du är ute och fotograferar. Inuti huset finns några små påsar med silikagel som håller fuktigheten nere.

Kombinera stillbilder och korta filmklipp

Kamerorna IXUS och PowerShot kan ta både stillbilder och film. Perfekt när du vill fotografera snabba rörelser och actionfyllda sporter.

Även om du koncentrerar dig på stillbilder kan några korta filmklipp hjälpa till att skapa ett mer slagkraftigt budskap. Många kameror har en särskild knapp för filminspelning som underlättar och ger ett alternativ till stillbilder. Sedan kan du dela både stillbilder och film i dina sociala nätverk.

Använd servofokus för låsa på ditt objekt

Ibland är det inte så lätt att få ett objekt i hastig rörelse i fokus. Kompaktkameror fokuserar ofta på ett objekt och låser fokuseringen. När objektet rör sig är det också svårare att snabbt kunna låsa fokus. Flera av våra senaste PowerShot-kameror har en Servo AF-skärpeinställning som kontinuerligt följer objektet. Servo AF är perfekt för sport och action. Om kameran har läget Sport är kamerainställningarna inriktade på att fotografera snabba rörelser.

Fånga åskådarna också

Ju större zoom, desto större sannolikhet är det att avlägsna objekt blir större i dina bilder. Glöm därför inte att också fota bredare vyer som visar hela sportmiljön och åskådarna. I tidningar är det bara några få sportbilder som är detaljerade närbilder. De flesta är bredare bilder som visar sporten i sitt sammanhang med omgivning och publik. Det är viktigt att fånga sådana foton – och din PowerShot/IXUS är perfekt för den typen av bilder.

Håll dig informerad

Nästa på tur: Se världen utan sökare

Prenumerera på nyhetsbrevet