Hållbarhet värderas högt hos konsumenter och företag. Många av de val som finns för att göra verksamheten mer hållbar berör i allt större utsträckning IT-avdelningen.
Det beror på att elektroniskt avfall är en viktig aspekt. Produkter som datorer, bärbara datorer och smartphones stod för 1 % av världens koldioxidutsläpp under 2007, men den siffran har redan tredubblats och förutses överskrida 14 % före 20401.
När det gäller att göra hållbara val bör företag inte bara ta hänsyn till en enhets koldioxidutsläpp under användningen, utan till hela produktens livscykel. Koldioxidutsläpp uppkommer under hela produktens livscykel, från inköp av råmaterial till produkttillverkning, transport, användning och åtgärder vid livslängdens slut. Canon uppskattar att 60 % av koldioxidutsläppen kommer från de tidiga stadierna av anskaffning av råmaterial och tillverkning2. Därför bör företag inte bara ta hänsyn till koldioxidutsläppen under användningen av en enhet, utan även till dess utsläpp under hela livscykeln.
Det är här som återtillverkade och reparerade enheter kommer in i bilden. Båda är utmärkta metoder för att ge nytt liv åt befintlig maskinvara och komponenter, vilket minskar den totala miljöpåverkan på lång sikt och bidrar till den cirkulära ekonomin. Men det finns skillnader mellan reparation och återtillverkning.