Artikel

Cirkulär ekonomi, hållbarhet och affärsmöjligheter

Canon Camera

Den kompromisslösa cirkulära ekonomin – ett nytt tankesätt kring inköp

Hälften av de totala utsläppen av växthusgaser och 90 % av den förlorade biologiska mångfalden beror på utvinning av resurser och bearbetning av material, mat och bränsle. Ändå förväntas den globala användningen av råmaterial fördubblas före år 20601. Därför är det viktigt för företag att införa metoder som minimerar mängden avfall så mycket som möjligt. En viktig del av det är att anamma den cirkulära ekonomin.

Enligt Ellen Macarthur Foundation är en cirkulär ekonomi baserad på ett kretslopp där produkter designas för att eliminera avfall och göra det möjligt att återskapa resurser om och om igen.

Företagen står i centrum av övergången från en linjär till en cirkulär ekonomi. Genom att bädda in den cirkulära ekonomins principer i företagets beslutsfattande, till exempel genom användningen av hållbara inköpsprinciper, kan företagen både spara in på kostnader och agera ansvarsfullt.

Återtillverkad: det nya ”nya”

Att ha de bästa avsikterna kring återanvändning och återvinning är mycket bra, men de befintliga principerna på en arbetsplats kan förhindra införandet av de hållbarhetsprinciper som kräver en verklig beteendeförändring. I Sverige har vi sett att produkter som är tillverkade av återanvända delar ofta diskvalificeras eftersom de inte uppfyller kraven på ”fabriksnytt”2.

Sådana regler för ”fabriksnytt” kan leda till att inköpsteam missar möjligheten att uppgradera eller reparera befintliga enheter, vilket leder till onödigt avfall och onödiga kostnader.

Företag behöver ta tänka på att fabriksnytt inte alltid är det bästa valet. Det är viktigt för alla företag att få den lämpligaste tekniken, men det lämpligaste innebär inte alltid den allra senaste tekniken. Det viktigaste är granularitet. Att ha full förståelse för medarbetarnas specifika behov ger en bättre uppfattning om vilka tekniska enheter de behöver. Vissa behöver maximal hastighet och mångsidighet medan andra behöver en enhet som får jobbet gjort på ett säkert och tillförlitligt sätt och som smidigt passar in i arbetsflödet.

Energieffektivitet, kontinuerlig förbättring

Förstå återtillverkade enheter

Återtillverkade enheter är inte helt nya men de går inte heller att likställa med en begagnad eller reparerad produkt. Processen för återtillverkning är mer omfattande och innebär att produkter demonteras helt och att delar och komponenter rengörs för att sedan användas i kombination med nya delar. En återtillverkad enhet går igenom en noggrann kvalitetskontroll och både ser och upplevs som ny. Även räkneverket nollställs. Det innebär en avsevärd besparing jämfört med ”nya” enheter, både ekonomiskt och miljömässigt. Och viktigast av allt för företag – den minskade miljöpåverkan är inte på bekostnad av produktprestanda.

Canons imageRUNNER ADVANCE EQ80-sortiment omsätter dessa principer i handling genom att de bästsäljande modellerna från de senaste åren väljs ut och återtillverkas på ett omfattande sätt, med hjälp av en lång tillverkningserfarenhet för att producera prisvärda multifunktionsenheter av hög kvalitet.

Alla produkter i EQ80-serien tillverkas till 80 % eller mer av befintliga komponenter, vilket bidrar till den cirkulära ekonomin och minskar koldioxidutsläppen under tillverkningen med upp till 80 %. Precis som hela vårt Canon-sortiment av enheter består EQ80 av flera alternativ och funktioner, från svartvita A3-enheter till färgutskrift, höga utskriftshastigheter på 25 till 75 sidor/minut.

Alla dessa enheter säljs med en ny garanti och ett nytt serienummer. Det innebär att de inte behöver placeras utanför ett företags skrivarnätverk – den senaste inbyggda programvaran och de robusta säkerhetsfunktionerna innebär att de fungerar som en viktig del av en skrivarmaskinpark, vilket säkerställer att alla affärsbehov kan tillgodoses på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt.

Se helheten

Vår företagsfilosofi ”Kyosei” (att leva och arbeta tillsammans för allas bästa) innebär att principerna för hållbarhet och ansvarstagande är centrala för vår verksamhet. Sedan vi började återtillverka för mer än 20 år sedan har vi konsekvent tillämpat vår tekniska innovation och våra kontinuerliga förbättringar på vårt sortiment. Det innebär även att vi har legat steget före den senaste lagstiftningen med vår imageRUNNER ADVANCE EQ80-serie: EU har nyligen utökat reglerna för ”rätten till reparation” för produkter som diskmaskiner och kylskåp. Från och med 2021 måste tillverkarna tillhandahålla reservdelar i upp till 10 år, så att apparaterna kan repareras istället för att bytas ut.

Många länder i EU vill förankra den cirkulära ekonomin i lagen på andra sätt. När det gäller leverans och inköp av många produkter, från bildelar till konsumentteknik, måste man ta hänsyn till faktorer som återvinningsmöjligheter, användning av återvunnet material, återtillverkning och reparationsmöjligheter. Sedan 2009 har EU arbetat med upprätta ett ramverk för att ta fram ekodesignkrav för energirelaterade produkter för att förbättra deras miljöprestanda.3

Det finns även ytterligare fördelar med att införa återtillverkade enheter som en del av en mer hållbar inköpsstrategi, eftersom både kunder och anställda attraheras av företag med bättre miljömeriter.

Att säkerställa att det cirkulära byggs in i inköpsmetoderna är inte bara trevligt, utan även viktigt för framtida affärsframgångar och planetens framtida hälsa. När det införs på rätt sätt sker det inte heller på bekostnad av något annat.

Relaterade produkter och tjänster

  • Multifunktionsskrivare svartvitt

    imageRUNNER ADVANCE EQ80 C5200-serien

    Utveckla företagets digitalisering med automatiserade arbetsflöden från smarta, återtillverkade A3-multifunktionsenheter i färg.
  • Multifunktionsfärgskrivare

    imageRUNNER ADVANCE EQ80 6275i

    Förbättra företagets hållbarhet med en säker och miljöanpassad svartvit A3-multifunktionsenhet.
  • Canon Camera

    MULTIFUNKTIONSSKRIVARE FÖR A3- OCH A4-FORMAT

    Stärk din arbetsstyrka och påskynda den digitala transformationen med en rad smarta multifunktionsskrivare för att utveckla företagets arbetsflöden och produktivitet.
  • Läs mer

  • Artikel

    Återtillverkad eller reparerad: vad ska du välja?

    En stor skillnad: reparerad eller återtillverkad. Skapa en hållbar IT-miljö.

    25 Jan 2021

  • ARTIKEL

    Tre skäl till att ditt företag bör bry sig om hållbarhet

    Att arbeta hållbart handlar om mer än miljön – det är mer ekonomiskt på lång sikt.

    25 Jan 2021

  • ARTIKEL

    Hållbar framtid

    Läs mer om Canons hållbarhetsstrategi, mål för förbättringar och hantering av hållbarhetsrelaterad efterlevnad och certifiering.

  • Funderar du på vilka produkter ditt företag behöver?

    1. OECD, Global Material Resources Outlook
    2. https://miljo-utveckling.se/canons-hallbarhetschef-dubbelmoral-vid-upphandling/
    3. https://www.eurovaprint.eu/fileadmin/eurovaprint_files/Member_Only/VA_Revision/Joint_VA_2020/VA_on_Imaging_Equipment_Consolidated_FINAL_Clean_07.10.2020.pdf
    4. https://www.statista.com/outlook/cmo/consumer-electronics/computing/printers-copiers/worldwide#revenue