canon-hanscke-berlin-hero

I Berlin fortsätter festen trots hotet om stängda klubbar
#pursuitoftheshot

Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke

Berlin är känt över hela världen för sitt nattliv, från den legendariska klubben Berghain till improviserade fester. Men stadens livliga nätter är i fara när trycket på utrymme ökar och hyrorna höjs. Flera klubbar har stängt under de senaste månaderna och många fler förväntas gå samma väg. I den här berättelsen tittar vi på ett liten del av Berlins nattliv och riktar vårt fokus på människorna som gör staden så levande, från folk som är ute och festar till alla som jobbar under nätterna.

Berlins nattliv har något för alla – från swing, salsa och sex till tango, transvestiter och techno.

Hannibal Hanschke 1

Natt efter natt beger sig tusentals berlinare och besökare till knutpunkter som RAW, en gammal graffititäckt tågverkstad i stadens östra del som en gång var under kommunistiskt styre, men som nu inrymmer klubbar, barer och ett poolområde med mängder av uteserveringar..

Där, i samlingslokaler och skjul längs järnvägslinjerna, dansar folk loss till reggae, punkrock, dancehall, hardcore, metal, rap och hip-hop och techno på klubbar med namn som Cassiopeia, och till techno på Suicide Circus.

Hannibal Hanschke 2

”Berlins nattliv är som ett stort äventyr. Varje dag kan du utforska något nytt”, säger Richard Shawn, en britt som bor i Berlin.

Hannibal Hanschke 3

Nico Brodersen, ansvarig utkastare på Bassy Club, säger att det är människorna som räknas.

”Omåttliga, vilda, fria och aldrig sinande – du kan glömma deras namn men aldrig deras ansikten”, säger hon om dem som besöker Berlins klubbar på kvällarna.

Hannibal Hanschke 4

Det finns en viss oro för hur länge detta kommer att kunna fortgå i en stad där hyrorna stiger och efterfrågan på yta ökar i takt med att befolkningen växer. Flera klubbar har stängt på sistone och andra förväntas göra likadant.

I Prenzlauer Berg, en stadsdel i det före detta kommunistiska Östberlin som blev till ett partyparadis efter Berlinmurens fall, har klagomål på buller lett till att vissa ställen stängt.

Invånarna pratar om ”Clubsterben” eller ”klubbdöden”.

Hannibal Hanschke 5

Ett av de senaste offren ligger i den östra stadsdelen Friedrichshain – en klubb som heter Pogo Tussy som man nu river för att göra plats åt nya lägenheter.

”Det är jättetråkigt att sluta efter 13 år, men det är som det är”, säger Simone Braun, klubbens tidigare ägare.

Hannibal Hanschke 6

Men än så länge fortsätter festen i många delar av staden.

För techno-fans är en natt på den legendariska klubben Berghain ett måste – om man lyckas ta sig in. Köer som sträcker sig etthundra meter är en vanlig syn utanför det före detta kraftverket. Ortsbor med entreprenörsanda gör strålande affärer när de säljer öl till alla som väntar.

Hannibal Hanschke 7

För dem som inte kommer in finns det gott om alternativ. Vad sägs om Salon Zur wilden Renate – en klubb med flera våningsplan i ett gammalt flerbostadshus? Eller About Blank – en klubb där festen sträcker sig ända ut i trädgården? Eller Sisyphos, i en före detta hundkexfabrik?

Hannibal Hanschke 8

På den dunkla kinky-klubben Insomnia byter vissa om från vardagskläder till latex och läder i omklädningsrummen nära ingången, medan andra klär av sig allt och beger sig till bubbelpoolen. Vissa har öppet sex samtidigt som hög musik pumpar ut ur högtalarna.

”Här kan folk vara totalt fria och uppfylla sina hemliga drömmar. Vi spränger gränserna. Den nästan enda viktiga regeln är: Nej betyder nej!”, säger Dominique, som driver klubben Insomnia tillsammans med sin man.

Hannibal Hanschke 9

På andra klubbar dunkar discomusiken och drag kings och queens svassar runt i olika shower.

Hannibal Hanschke 002

Men för dem som föredrar att fördriva nattens timmar i enkla barer och salonger, finns den livliga gatan Simon-Dach-Strasse i Friedrichshain, som är full av barer och restauranger, med långa rader av bord och stolar längs de kullerstensbelagda trottoarerna.

Matgäster kan välja mellan mexikanskt, medelhavsmat och asiatiska rätter eller – eftersom det trots allt är Tyskland vi talar om – Currywurst, en slags skivad korv täckt med en sås av ketchup och curry.

Text Michelle Martin, Utgivning Angus MacSwan/Jeremy Gaunt

Hannibal Hanschke 003