Joseph Penney

Röster från Paris förorter
Av Joseph Penney

I området Seine-Saint-Denis i Paris norra utkant bor en generation vars familjer utvandrade från de före detta franska kolonierna för att hjälpa till att återuppbygga Frankrike efter kriget. Det är också landets fattigaste stadsdel.

Men samtidigt som många här lever på marginalen, har Frankrikes förorter gett upphov till några av de hippaste moderna skådespelarna, artisterna och musikerna, bland andra skådespelaren Omar Sy och komikern Jamel Debbouze som var och en på sitt eget sätt fått kämpa mot djupt rotade stereotyper.

Ichon, en 25-årig rappare vars föräldrar emigrerat från Kamerun och som växt upp i Montreuil, ett område i Seine-Saint-Denis, vill att hans musik ska överbrygga klyftan mellan staden Paris och de försummade förorterna.

Joseph Penney

”Jag har vänner som jag växte upp med här som när jag berättade att jag var i Paris, sa ”Wow, Paris!’, som om det var en stor grej”, säger han. ”De trodde att Paris inte var till för dem. Men enligt min åsikt kan alla välja.”

Ichons musik är en blandning av rap och andra genrer. Förutom musik gillar han att laga mat, en passion han ärvt från sina föräldrar som driver en restaurang i Montreuil.

Joseph Penney

”Livet är en musikvideo. På sätt och vis allt är ingenting på riktigt. Du väljer vad du vill se. Du väljer ditt liv och du väljer din musikvideo”, säger Ichon.

Joseph Penney

Worms-T, vars familj ursprungligen kommer från Algeriet, är också en rappare från Seine-Saint-Denis, som lokalbefolkningen kallar ”le 9-3” efter dess departementsnummer.

Han bor med sin fru och sin pappa, hämtar dottern på skolan varje dag och varken dricker eller röker, men 28-åringens låttexter är fullspäckade med referenser till ett helt annat liv i förorterna.

”I 9-3 förenas de olika grupperna. Om alla skulle syssla med våld, brottslighet och snabba pengar skulle det bara finnas rika människor i 9-3. Men de rika människorna håller till på andra sidan gränsen”, säger han och menar motorvägen som omger Paris stad.

Joseph Penney

Worms-T rappar om så’nt han känner till: hindren i livet som förorterna förser en med, sitt gäng La Rue La Vraie (den verkliga gatan), brottslighet och hur han planerar att nå toppen inom rappen.

Joseph Penney

Hans melankoliska texter stödjer den hotfulla bild som många fransmän har av betongområdena, även om rapparen säger han ser förorten som en plats för familj och vänner.

”Vad är det folk vill höra från förorterna? De vill höra om våld, så därför ger jag dem det”, säger Worms-T. ”Det är som att öppna sig själv helt, men inuti finns bara mörker. Vi stöter bort det som de har placerat i våra hjärtan.”

Joseph Penney

Invandring och identitet är heta ämnen i Frankrike inför nästa års presidentval. Invandrarfientliga partier växer sig starka i Europa, däribland Frankrikes eget extremhögerparti Front National.

Den unga generationens artister i ”Le 9-3” kommer från olika bakgrunder, men delar känslan att förorterna är isolerade från det övriga samhället och att media ger en missvisande bild av dem.

Joseph Penney

Designern Aisse N'diaye uttrycker sina mauretanska rötter genom sitt klädmärke som hon kallar Afrikanista.

Hennes senaste kollektion heter ”Liberté, Égalité, Affaire de papiers” och är en lek med Frankrikes valspråk och kampen som invandrare måste genomgå för att få sina identitetshandlingar. Kollektionen kombinerar T-shirts som bär namnen på afrikanska kvarter i Paris med epåletter med röda fransar gjorda av shoppingväskor av vävd PVC.

Joseph Penney

”Afrikanska kvinnor är starka, så det är för att visa deras styrka och självständighet. En kvinna som är stolt över sitt ursprung och vet vart hon är på väg”, säger N'diaye.

”Jag är fransyska. Men människor i Frankrike idag ser mig inte som helt fransk ... När någonting dåligt händer är det alltid invandrarnas fel, eller muslimernas.”

Joseph Penney