2 young men dressed in black leap around on a rooftop between Turkish domes with stone lanterns on top

ACTIONFYLLD FOTOGRAFERING

Fångar spektakulär parkour med Samo Vidic

Samo Vidic
Samo Vidic

Professional sports photographer


Samo Vidic har varit en professionell sportfotograf i nästan 20 år. En Canon-ambassadör som regelbundet rapporterar från stora sportevenemang för tidskrifter och tidningar och fotograferar porträtt av de bästa idrottstjärnorna och reklamkampanjer för stora varumärken. Han har fotograferat sport för Red Bull sedan 2005.

Samo fotograferade nyligen parkourgruppen Storror i Istanbul, Turkiet, där han tog spektakulära bilder när idrottarna hoppade på, rullade och sprang över olika höga ytor. Så vi frågade honom vad han har för råd till fotografer som vill anta utmaningen att fotografera freerunning och liknande sporter i stadsmiljö.

Hitta de bästa utsikterna

”Det är viktigt att förbereda fotograferingen, speciellt vid snabba och oförutsägbara sporter som parkour”, säger Samo. ”Det låter uppenbart, men innan du ger dig ut måste du kontrollera att du har all nödvändig utrustning, bland annat rätt objektiv, laddade batterier och extra minneskort.” 

På dagen för fotograferingen säger Samo att det är viktigt att planera vad du ska göra. ”Innan jag tar ut min Canon EOS-1D X Mark II ur fodralet pratar jag med idrottarna och tar en närmare titt på platsen, så att jag vet exakt var utsiktspunkterna är för att ta den perfekta bilden”, säger han. 

Det är även viktigt att välja rätt objektiv. ”Det är viktigt att fotografera med de mest mångsidiga och robusta objektiven eftersom kamerautrustningen kan få ta emot några stötar längs vägen”, förklarar Samo.

"Fotografera i alla ljusinställningar och från olika vinklar och perspektiv."

Fotografera snabbt och leta efter detaljer

”För att fånga snabba sporter i stadsmiljö föreslår jag ett vidvinkelobjektiv som till exempel Canons EF 16-35mm f/2.8L III USM för en stadig och mångsidig upplevelse. För fotografering på avstånd är Canons EF 70-200mm f/2.8L IS II USM ett bra val eftersom det är perfekt för fokusering på detaljerna och för att isolera en idrottare från bakgrunden.”
Parkour-idrottare är ständigt i rörelse, vilket gör det till en svår sport att fånga på kamera. För bästa resultat rekommenderar Samo att du tar kontroll över exponeringsinställningarna.

Relaterade artiklar
Action photography: tips from a pro

SPORTFOTOGRAFERING

Actionfotografering: tips från ett proffs

Ta reda på mer om actionsportfotografering från den här handledningen med en mountainbikemästare.

5 top tips for shooting action

ACTIONFYLLD FOTOGRAFERING

Dem fem bästa tipsen för att fotografera action

Upptäck hur du tar mer kreativa actionbilder på vardagliga äventyr med tips från proffsfotografen Tom Bing.

Get to grips with shutter speed

SLUTARTID

Lär dig mer om slutartid

Dessa fem grundläggande tips hjälper dig att bemästra slutartiden för att fånga rörliga objekt och förbättra din actionfotografering.

4 men running up a crane on to shipping containers

”För att fånga all action föreslår jag fotografering med så kort slutartid som möjligt”, säger han. ”Du behöver 1/1 000 sekunder eller kortare genom att ställa in autofokus på AI Servo och använda så hög bildhastighet som möjligt.”

Om du är ny inom sportfotografering tycker Samo att Canons senaste kompakta systemkamera, Canon EOS M50, är ett bra val. ”Den är lätt, kan ta upp till 10 bilder per sekund, spela in film med 4K-upplösning och smidigt överföra bilder till molnet eller en smartphone”, säger han.

Öva på tekniken

Oavsett om du vill bli duktig på att fotografera parkour eller någon annan sport i stadsmiljö är Samos råd detsamma: du måste öva så mycket som möjligt. ”Fotografera i alla ljusinställningar och från olika vinklar och perspektiv”, rekommenderar han.

A casually-dressed young athlete seen from below in mid-jump

”Gå ner till din lokala sportklubb eftersom du kan finslipa dina fotograferingskunskaper där och förstå kamerans inställningar och funktioner. Du når inte framgång över en natt, så övning är nödvändigt. Bryt en rutin, prova nya saker och gör något annorlunda.”
Mer information om Canon-ambassadören Samo Vidics arbete hittar du på hans webbplats och hans projekt för funktionshindrade idrottare här.

Skrivet av David Clark
Fotografförfattare och journalist

Upptäck kraften och mångsidigheten hos Canons 4K-utbud

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker