Two cross-country skiers travel along the narrow spine of a mountain, using their poles.

Actionfotografering

”Det är lika spännande som när jag var 16 år.” Richard Walch om sin passion för vintersportfotografering

Extremsportfotografen Richard Walch är lika nöjd när han hänger ut från en helikopter som när han lugnt sicksackar nedför en skidbacke. På så sätt kan han fånga några riktigt hårresande och koncentrerade ögonblick. Passionen för fotografering började när han åkte snowboard med sina kompisar . Den är fortfarande lika stark som när han var 16 år och fick sin första bild publicerad i en tidning.

Här avslöjar han sitt kreativa tillvägagångssätt, historien bakom sin bästa bild och var han hämtar inspiration.

Du har arbetat med professionell fotografering sedan du var 16 år. Hur upptäckte du din passion för fotografering?

”Min passion för fotografering väcktes av en lycklig slump när jag bytte skola och hamnade i en skola som hade ett professionellt mörkrum. Jag tillbringade mycket tid där- Det var inte så bra för mina betyg, men det var riktigt bra för mitt fotograferande. Jag började med en Canon EOS-1N och arbetade mig upp till Canon EOS-1D X Mark II. Samtidigt tillbringade jag alla min helger med att åka snowboard i bergen. Min ursprungliga plan var att bli en sponsrad snowboardåkare, men sanningen är att jag inte var tillräckligt bra. Så jag sa: ”Okej, om jag inte kan bli sponsrad försöker jag ta med mig kameran och fotografera mina vänner som är riktigt bra”.

Vad är det svåraste med att fotografera vintersport?

”Allt handlar om att organisera sig och förbereda sig för en fotografering. Jag har aldrig formellt utbildat mig till fotograf. Jag har gjort precis varenda misstag du kan tänka dig och strävat efter att bara göra det en gång. En av mina svåraste inlärningskurvor var när jag åkte till Whistler i Kanada efter att ha gått ut skolan. Jag fotograferade under en vecka med film, åkte till ett labb i Vancouver och framkallade tio filmrullar. När jag fick tillbaka dem var alla underexponerade med tre steg eftersom jag av misstag ställt in kameran på -3. Alla de fina bilderna gick till spillo eftersom de var tre steg för mörka. Och eftersom det var analog film gick det ju inte att fixa. Det gör man aldrig om igen.”

Men hur gör du när du organiserar dig?

”Något som jag verkligen tar med i beräkningen är hur jag ska nå dit jag måste, hur jag skyddar mig och hur jag förbereder fotograferingen. Du måste vara uppmärksam när du arbetar utomhus eller i bergen eller till och med när du bara tar en selfie. Var försiktig, observera vad du gör och plocka sedan upp kameran och ta bilden.”

"Jag har aldrig formellt utbildat mig till fotograf. Jag har gjort precis varenda misstag du kan tänka dig och strävat efter att bara göra det en gång."

Du måste hamna på en del utmanande platser. Kan du berätta om den mest spännande vintersportfotograferingen du har gjort?

”Ända sedan jag började fotografera vintersporter och snowboardåkning har jag drömt om att åka till Alaska. Men du kan inte bara åka till Alaska och se vad som händer – du måste vara en del av ett riktigt tight team. Jag åkte med de ledande skidåkarna i Europa, en grupp som heter Legs of Steel. Vi åkte heliskidåkning till Haines – den bästa platsenför friåkning i Alaska. Snön fastnar på de vertikala väggarna [bild nedan], så att du kan åka i en så brant lutning som du aldrig kan göra på något annat ställe i världen. Det är en extremt hög press eftersom idrottarna betalar mellan 10 000 och 15 000 euro för att åka kanske sex till tio gånger. Så när du sitter i helikoptern och fotograferar från en öppen dörr måste du se till att du sätter bilderna. Allt gick bra – alla gjorde sina stunttrick och ingen skadade sig.”

Relaterade artiklar
A snowboarder in red trousers walks through the snow, carrying his board, with his back to the photographer.

UTOMHUS

Tips och råd för vinterfotografering

Professionella vintersportfotografen Richard Walch delar med sig av sina experttips för strålande vinterfotografering, från att välja kamera till de bästa inställningarna.

How to shoot in cold weather

LANDSKAPSFOTOGRAFERING

Så fotograferar du i kallt väder

Minusgrader kan ställa till det för din kamera, så följ de här tipsen för fotografering i snö och is.

A female athlete in a purple vest leaping over a hurdle.

SPORTFOTOGRAFERING

Så tar du fantastiska actionbilder

Tips för att ta fantastiska actionbilder med din Canon-kamera.

Finns det någon kamerateknik som du tycker är särskilt intressant just nu?

”I America's Cup (segling) sa Nya Zeelands lagkapten alltid: ”Det som inte gör båten snabbare intresserar oss inte.” Om en funktion inte gör bilden bättre, varför ens prata om den? Det du verkligen behöver fokusera på är det som är unikt med en produkt. Hjälper den dig att göra något du aldrig kunnat tidigare? Både Canon EOS M5 och Canon EOS M50 är kameror som verkligen kan hjälpa dig att göra något du inte kunnat göra tidigare. De är otroligt små kameror som gör att du kan vara extremt snabb och diskret, särskilt när du använder dem med ett Canon EF-M 32mm f/1.4 STM fast objektiv – det är den perfekta kombinationen.”

Du fotograferar med professionell Canon-utrustning, men kan man åstadkomma några av dessa effekter med en mindre avancerad kamera?

”Ja! Att få en fantastisk bild handlar mer om din egen teknik än kamerans teknik. Men alla Canon-kameror har till exempel riktigt bra autofokus. Dessutom är det vanligt att avancerad teknik först introduceras i en kamera för entusiaster innan den införs i en avancerad kamera. Viss teknik med Touch and Drag-autofokus som folk pratar om i Canon EOS R-systemet har till exempel nu faktiskt introducerats i Canon EOS M5 och Canon EOS M50.”

Vilket har varit det avgörande ögonblicket i din karriär hittills?

”När jag var 16 år deltog min syster i ett utbytesprogram för studenter i USA och jag kunde åka dit över sommarlovet och besöka henne och familjerna som hon bodde hos. I en av familjerna fanns VD:n för Dallas Morning News, så under en sommar fick jag jobba som fotopraktikant där. Fotograferna undrade vad jag gjorde där, som var så ung. Jag for omkring som ett litet energiknippe. På ett uppdrag skulle vi fotografera en stor segelbåt. Det slutade med att jag klättrade upp i masten och bad kaptenen att klättra upp med mig, så att jag kunde fotografera honom ovanifrån med båten i bakgrunden nedanför.

”Jag gav det lilla extra för att få den bilden. Den anställda fotografen som följde med mig satte bara kaptenen bakom rodret. Han fick också en riktigt bra bild, men det var min som kom med i tidningen. Det var riktigt stort för mig på den tiden! Det lärde mig mycket tidigt att en enastående bild inte bara blir till av sig självt. Du måste verkligen jobba för den. Jag fotograferar alltid mot bilden som jag har i huvudet och det är lika spännande som det var när jag började.”

Vad gör du när du har idétorka?

”Jag ställer mig i duschen och så får jag en idé [skrattar] – det är faktiskt sant. Men oftast är jag som en svamp – jag försöker att få inspiration från allt. Jag kan gå till ett konstmuseum och få lite inspiration där, sedan prata med en designer och förstå idén där, prata med en resenär och förstå hans idé och sedan titta på någonting på webben. Jag tar in all information genom att observera på ett riktigt detaljerat sätt, men jag tar bara in den utan att veta när jag ska använda den. Om du enbart kollar på snowboardfotografer, så kommer du till sist bara att kopiera dem. Det är inte bra. Men om jag tittar på vad en snowboardfotograf gör och sedan tar in segling i fotograferingen, och sedan tittar på vad en konstnär gör och tar med det i en sport, då kan jag skapa en egen stil och ge ett motiv en ny känsla.”

Läs Richards bästa praktiska tips på hur du kan bli en bättre vintersportfotograf den här säsongen.

Skrivet av Kathrine Anker

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla stories