Canons nya supertelezoom – helt fantastiskt flexibel

Stockholm, 2023-04-20 – Canon lanserar RF 100-300mm F2.8L IS USM – en ny generation supertelezoom. Genom att tänka nytt kring EF 300mm f/2.8 som ett zoomobjektiv som ska uppfylla behovet av förstklassig kvalitet, visar Canon sitt engagemang för att utöka EOS R-systemet och RF-objektivserien för både fotografer och filmmakare. Med RF 100-300mm F2.8L IS USM uppnås helt ny flexibilitet och prestanda i en kompakt och lätt design. Med sitt zoomomfång, närgräns på 1,8 m med 0,16x förstoring, fast bländare, robust konstruktion och enastående bildkvalitet, tilltalar objektivet främst yrkesfotografer och entusiaster som specialiserat sig på sportfotografering – med allt från inomhusevenemang till motorsport.


Det nya objektivet RF 100-300mm F2.8L IS USM förstärker Canons åtagande för EOS R-systemet och ger yrkesfotograferna en enastående bildkvalitet på ett enklare sätt

design_Front_Slant copy 16x9

Oöverträffat flexibelt

Objektivet har superkompakt design och är den lättaste zoomen i sin klass1 med 2,59 kg – bara 190 g tyngre än det fasta objektivet EF 300mm f/2.8L IS II USM. Här finns zoomens hela flexibilitet som matchas med den prestanda som ett fast objektiv ger. Den kompakta storleken och prestandan har möjliggjorts tack vare RF‑fattningen som är så central i EOS R-systemet. Med den banbrytande fattningen bibehåller objektivet en bländare på f/2,8 i hela zoomomfånget och ger blixtsnabb och korrekt autofokusering och spårning.

Zoomen är helt kompatibel med Canons RF extenderserie och extendern RF 1.4x kan användas i hela zoomomfånget för att skapa ett 140-420 mm F4-objektiv, medan extendern RF 2x kan skapa ett 200-600 mm F5,6-objektiv. Det här innebär att RF 100-300mm F2.8L IS USM är perfekt för sport-, nyhets- och naturfotografer som inte vill byta objektiv under tagningen. Zoomen är dessutom det första professionella RF-superteleobjektivet med en objektivring, plus en ny anpassningsbar L.FN-knapp inom bekvämt räckhåll. Allt detta ger större anpassningsmöjligheter och större manuell kontroll, precis som de här fotograferna önskar sig.

Imponerande optisk prestanda och fantastisk bildkvalitet

Den ljusstarka f/2,8 bländaren är perfekt för fotografering i svaga ljusförhållanden och för att kontrollera skärpedjupet vid mer dramatiska bilder. Och den 9-bladiga cirkelformade bländaren skapar dessutom attraktiva bakgrundsslöjor. Allt detta stöds av den nya bildstabiliseringsmekanismen, baserad på IS‑systemen som finns i L-seriens superteleobjektiv. Mekanismen stabiliserar i 5,5 steg, som kan ökas till 6 steg om man använder den tillsammans med bildstabilisering direkt i kameran – allt tack vare RF-höghastighetskommunikation. Den här stabiliseringen, förutom möjligheten att fotografera i sämre ljusförhållanden med längre slutartider, är perfekt för handhållen fotografering och filmning av snabbrörliga objekt. Systemet kan till och med upptäcka när stativ används och stänga av bildstabiliseringen automatiskt.

RF 100-300mm F2.8L IS USM är Canons allra första superteleobjektiv med Dual Nano USM motorer, något som säkerställer mycket snabb fokusering och högsta bildkvalitet i hela zoomomfånget, eftersom två fokuseringsgrupper styrs oberoende av varandra. Användningen av en fluoritlins och fyra UD-glas korrigerar kromatisk aberration och ger fantastiskt skarpa bilder med minimalt suddiga färger. En glasgjuten asfärisk lins används för att säkerställa hög upplösning från bildens mitt ända ut till kanterna.

Byggd för yrkesfotografer

RF 100-300mm F2.8L IS USM garanterar utmärkt hållbarhet och tillförlitlighet för professionell användning. Konstruktionen har damm- och vädertåliga tätningar som klarar många olika väderförhållanden och tuffa miljöer. Fluorinebeläggningar ser till att frontlinsen kan rengöras på ett enkelt sätt. Den värmeskölds-beläggning som introducerades för EF 400mm f/2.8L IS III USM och EF 600mm f/4L IS III USM används även för RF 100-300mm F2.8L IS USM. Detta är nu standard för samtliga RF superteleobjektiv och förhindrar prestandaförsämring i höga temperaturer. Ytterligare stöd och skydd ges via motljusskyddet ET-124, den mjuka linsskyddsväskan LS100‑300 och objektivlocket E-122.

Gör bilderna perfekta med det nya verktyget för bildbearbetning i neuralt nätverk

För sina användare har Canon också lanserat det nya verktyget för bildbearbetning i neuralt närverk. Verktyget bygger på djupgående AI-teknik och Canons expertkunskaper inom bildhantering och det kan på ett bekvämt sätt förbättra bilderna med hela 200 %. Det nya verktyget tar hänsyn till bildprocessen och Canons objektivegenskaper och kan ta fram en större detaljnivå än konventionella förbättringsprocesser. Verktyget finns tillgängligt som en del av Canons plan för bildbearbetning i neuralt nätverk eller som fristående app. Användare som redan har en plan får åtkomst till denna app utan extra kostnad2. Appen kommer till en början att finnas enbart för användning med Windows 10 och 11.

RF 100-300mm F2.8L IS USM kommer att finnas tillgänglig från och med den 19 maj 2023, med ett rekommenderat pris inklusive moms på 148 799 kronor.

Mer information om RF 100-300mm F2.8L IS USM finns på:

https://www.canon.se/lenses/rf-100-300-2-8-l-is-usm/
https://www.canon.se/lenses/rf-100-300-2-8-l-is-usm/specifications/

RF 100-300mm F2.8L IS USM – viktiga egenskaper

• Brännvidd på 100-300 mm
• Bländare f/2,8 i hela zoomomfånget
• Lättast i sin klass med 2,59 kg1
• Optisk bildstabilisator i 5,5 steg, som ökas till 6 steg i kombination med en kamera som har en inbyggd bildstabilisator (IBIS)
• Tyst, snabb autofokusering med Dual Nano USM motorer

  1. Enligt Canons undersökningar. Gäller den 20 april 2023.
  2. Appen kan köpas separat.