autumn leaf on Kaffe’s muzzle

EOS RP och årstidernas olika ljus

Harri Tarvainen
Harri Tarvainen

När sommaren övergår i höst börjar en gyllene tid för fotografer uppe i norr. Kyliga nätter förvandlas till magiska, dimmiga morgnar, hösten målar landskapet i sprakande färger och det första norrskenet lyser upp natthimlen. För den som vill fånga höstens alla färger är den kompakta EOS RP med fullformatsensor den perfekta turkamraten.

Harri Tarvainen är en professionell fotograf som specialiserar sig på utomhus- och actionfotografering. Tillsammans med sin lockiga retriever Kaffe, som till och med har ett eget Instagram-konto, gör han utflykter i naturen och fotograferar. Följ Kaffes äventyr på kontot @kaffegram. Passa även på att kolla in Kaffe och Harris tips för fotografering av husdjur och urbana actionbilder.

autumn

”Kaffe hoppar upp mot mig i Utsjoki, längst upp i norra Finland, medan kvällssolen värmer upp tältet. Det blir förmodligen en kall natt. Du ser det kanske inte på bilden, men i handen håller jag en telefon som styr den kamera jag har placerat en bit bort på marken. Tack vare Wi-Fi-anslutningen kan jag ta actionfyllda selfies!”

Hösten har sina unika naturfenomen, till stor glädje för fotografer. Vid den här tiden på året går solen ner tidigare, så man slipper vänta halva natten för att fota solnedgången. Hösten har länge varit min bästa årstid – eller åtminstone en av mina fyra bästa!

camera and a coffee pan

Det har blivit en tradition för mig att göra en hösttur för att ta farväl av sommaren. En sista tur innan vintern kommer och det blir dags att rota fram snowboard, skidor och andra vinterprylar i förrådet. Under mina vandringar har jag all utrustning i ryggsäcken så jag måste noga tänka igenom vad jag ska bära med mig. En gång inför en hösttur funderade jag länge på om jag skulle ta med mig vidvinkelobjektivet eller en välsmakande öl från ett mikrobryggeri. Kvällen bjöd på ett fantastiskt norrsken som jag verkligen hade velat fotografera med vidvinkelobjektiv, men istället fick jag njuta av min öl vid elden!


På längre vandringar tar jag bara ett objektiv med mig. Det självklara valet till EOS RP är zoomobjektivet med bländare f/4 och en brännvidd på 24–105 mm. Jag använder det för att fotografera vidsträckta landskap men jag kan även zooma in när det behövs, till exempel för att ta effektfulla porträttbilder. Under den här turen ville jag dock prova ett fast objektiv. Om det inte går att zooma måste man som fotograf röra sig mer för att hitta rätt vinkel och avstånd.

autumn leaf on Kaffe’s muzzle

Canons objektiv RF 35 mm f/1,8 IS MACRO STM är ett klassiskt val för gatufotografer, resenärer och dokumentärfotografer. Den snabba maxbländaren på f/1,8 gör det enkelt att fotografera i svagt ljus, och genom att styra skärpedjupet kan man ta effektfulla porträtt, även om den relativt vida bildvinkeln tvingar fotografen närmare motivet. Man kan naturligtvis även komma nära med hjälp av makrofunktionen.


Jag fotograferar ofta höstlöv i direkt motljus. När solen lyser upp dem bakifrån tycks själva löven utstråla ljus. Intrycket blir ännu starkare med mörkare skuggor bakom löven. I sådana lägen väljer jag ofta att underexponera en aning vilket gör att de ljusare färgerna förstärks. Det här knepet fungerar även vid fotografering av solnedgångar! I den här bilden placerade jag ett ljusrött löv på Kaffes nos och tog en bild med direkt motljus mellan trädgrenarna. Eftersom jag använde en stor bländare kunde jag fokusera skärpan på lövet och få en oskarp bakgrund av vackra ljuspärlor.

morning mist

Efter en kall natt är vattnet stilla och dimma svävar ovanför ytan. Solen klättrar över horisonten och dimman färgas gyllene av de första solstrålarna. I de skuggiga partierna är grässtråna fortfarande täckta av frost, men där solljuset har letat sig fram är frosten borta. Snart stiger temperaturen några grader och med ens är dimman och det magiska ljuset borta.


Ett av de viktigaste råden för att fotografera naturen under vandringsturer är att ge sig ut vid rätt tidpunkt. Kaffe är en sömntuta hemma, men när vi är ute och sover i tält tycker han att vi ska stiga upp samtidigt med solen. Utan Kaffe som väckarklocka hade många magiska ögonblick gått förlorade!

aurora borealis

Höstmorgnarna är magiska, men kvällarna inte sämre. När kvällarna blir mörkare kommer norrskenet, så att kolla norrskensprognosen hör till kvällsrutinen. Utöver kameran är stativet ett av de viktigaste tillbehören när man fotograferar norrsken. Med lång exponering blir till och med de svagaste nattljusen synliga. Vid mörkerfotografering är det bäst att använda manuellt läge så att det går att styra både bländare och slutartid. Prova att ställa in bländaren på f/4,0 (eller större om du har ett mer ljusstarkt objektiv) med en slutartid på 20 sekunder samt ljuskänslighet ISO 2000 och se vad du upptäcker på natthimlen.


Om bilden blir för mörk ökar du slutartiden. Om bilden blir för ljus kan du exempelvis minska känsligheten till ISO 800. Det är mycket enklare att fotografera i mörker med ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv och en kamera som kan klara även högre sensorkänslighet och som har ett effektivt fokus i svag belysning. EOS RP-systemet har alla de här funktionerna, men du måste ändå packa ner pannlampan i ryggsäcken för att kunna arbeta i mörkret.


Nästa gång ska jag berätta mer om nattfotografering och jakten på norrskenet!