Kaffegram by Harri Tarvainen

Harri Tarvainen

5 tips för att ta bättre foton på ditt husdjur

Harri Tarvainen
Harri Tarvainen

Harri Tarvainen är en är en professionell fotograf som specialiserar sig på utomhus- och sportfotografering. Han skaffade sin första Canon, en EOS300 filmkamera, i gymnasiet och hade ett eget mörkrum där han framkallade sina bilder. Under årens lopp har Harri tagit många olika slags bilder, från snowboardbilder till reklambilder, men det var när han fotograferade sin hund Kaffe som han fick ny inspiration till att fotografera mer på fritiden.

“När jag fotograferar Kaffe får jag alltid en känsla av lätthet, även om bilderna inte alltid blir som jag hade tänkt mig från början. Jag är starkt övertygad om att bilder måste förmedla känslor och framför allt att de måste berätta stories – de behöver inte vara perfekta för att framkalla rätt känsla. Ibland kan saker som anses vara brister, t ex en sned horisont eller överexponerade områden, bli något positivt och tillföra oväntad skönhet. Det finns så mycket känsla i det ofullkomliga.”

För Harri är det viktigt att uppmuntra alla att hitta sin entusiasm när man fotograferar.  Han är starkt övertygad om att tips och knep i kombination med Canons breda utbud kan få vem som helst att ta fantastiska bilder.

Du hittar Kaffe och Harri på Instagram under @kaffegram och @harritarvainen.

Här kommer Harris 5 BÄSTA TIPS när du tar bilder på ditt husdjur:

1. PORTRÄTT

De bästa porträtten tas vanligtvis i ögonhöjd, men ibland kan man uttrycka en helt annan känsla genom att välja en vinkel som är lite annorlunda.

Denna bild togs med en Canon EF 24-70 mm f/2.8 L USM II och en Canon EOS 5D MK III på en av våra vandringar. Fotografen ska precis njuta av en kopp kaffe och lite choklad - men inte förrän hans kompanjon också fått något gott! Detta perspektiv gör att Kaffes intensiva blick verkar än mer intensiv. Om vi skulle ha fotograferat honom ur en lägre vinkel skulle han ha sett stor och kraftfull ut - raka motsatsen än i det här fallet.

Om du inte kan få ditt objekt att stå ut ur bakgrunden genom att använda en större slutare och längre zoom, kan det vara en bra idé att låta färgschemat förbli subtilt. Koncentrera dig på ögonen och rama in fotot lite snävare. De bästa porträtten är inte bara bilder utan har också personlighet. Fotografera mycket och plocka ut de bilder som bäst porträtterar ditt husdjur.

2. SILHUETTER OCH SOLNEDGÅNGAR

Jag har många gånger fått frågan om vilka inställningar jag använder mig av när jag fotograferar i naturen. Sanningen är att om min vinkel eller bild inte fixeras är det automatlägena som fungerar bäst. Den allra viktigaste inställningen är att ställa väckarklockan för att fånga det tidiga morgonljuset!

Till och med välkända platser där du går varje dag kan förvåna dig och vara fantastiska platser för fotografering, om du besöker dessa vid andra tider på dagen när ljuset är annorlunda.

För fina silhuettfoton ska du placera din modell i sidled. Bakgrunden ska vara lugn. Prova att placera ditt husdjur ovanpå någonting och ta ett foto från en låg vinkel för att få med himlen i bakgrunden. Reflexer från en vattenyta eller is gör ofta fotot ännu mera intressant.

Automatisk exponering kan försöka att kompensera skuggorna av silhuetten genom att överexponera fotot och detta gör att du tappar alla vackra färger i skyn! Ett enkelt sätt att fixa till detta är att underexponera ditt foto några steg.

3. SNABBA RÖRELSER

Att fånga ögonblicken är en av de mest fascinerande och utmanande delarna inom fotografering.

Ett lägre perspektiv, en snabb slutartid och ett förfokuserat foto var nyckeln till denna fantastiska bild. Jag tog mitt 14 mm vidvinkelobjektiv, vilket är ett utmärkt verktyg för att skapa vida och rymliga landskapsbilder, häftiga inomhusinteriörer eller actionbilder som den här där jag befinner mig i centrum av händelsen. Vidvinkeln gör att Kaffes hopp ser ännu högre ut än vad det faktiskt är. Hoppet sker cirka en meter från min kamera och genom att placera kameran på marken ser det ut som att Kaffe tar ett skutt över solen!

För att frysa rörelsen använde jag mig av en riktigt snabb slutartid på 1/3200s med TV (Time Value)-läge. Med rörelsen riktigt nära kameran gör det att objektet verkar röra sig ännu snabbare. Om jag inte kan kontrollera ljuset perfekt, föredrar jag att fota med hjälp av P-, AV- eller TV-läge och kompensera exponeringen genom över- eller underexponering.

4. LYS UPP DINA MÖRKASTE ÖGONBLICK

Solen skulle just gå ner och efter en het dag beslöt vi oss för att ta ett sent kvällsdopp. Som tur var hade jag kamerastativet med mig så att jag kunde fota denna drömlika bild.

Jag ville ge bästa tänkbara utrymme åt vattnet och himlen i denna bild och valde därför mitt 14 mm vidvinkelobjektiv. Det var några små vågor på sjön, men den långa exponeringstiden gjorde att vattenytan såg mjuk, till och med lite suddig ut fastän min favoritmodell förblev skarp i konturerna. Lång exponeringstid för vatten ser alltid extremt drömlikt ut! Använd ett kamerastativ för att kombinera skärpa och rörelse samt suddiga element i dina bilder eller flytta kameran medan du tar bilden för att skapa en abstrakt effekt såsom målade tavlor kan ha.
Den allra mest utmanande aspekten här var att få Kaffe att vara helt stilla utan att röra på sig. Eftersom han är en retriever som älskar att hämta pinnar i vattnet, tog jag en pinne i handen och tänkte slänga i den. Kaffe var fokuserad på att titta på stället där jag slängt ner pinnen några gånger tidigare och här fick jag den perfekta chansen att fota!

5. KOMPOSITION

När man tar kraftfulla foton handlar det till slut om framförallt komposition.

Det fyrkantiga Instagram-formatet föredrar symmetrisk komposition, där huvudobjektet ramas in i mitten av fotot. Oftast är den symmetriska kompositionen lite statisk. För att lägga till mer energi din bild kanske du vill placera in ditt objekt till höger eller vänster eller kanske till och med luta kameran för att få några coola diagonaler. Viktigt att försöka hitta balansen i bilden där regeln är att två tredjedelar ska uppta själva bilden och en tredjedel ska upptas av horisonten eller andra element så att dessa hamnar i kanten av fotot.

En aspekt vid komposition av en bild är inramningen - vad du beslutar dig för att visa och vad du lämnar utanför bilden. Men det kan också betyda att man måste söka efter annorlunda ‘ramar’ som geometriska former som kan placeras runt om ditt objekt. Jag hade en vision om ett porträtt som reflekterades i svart kaffe. Jag placerade Kaffe mot ett fönster för att få en ljus bakgrund bakom honom. Efter det började jag att titta efter rätt plats för min kaffemugg för att reflektera denna bild. Det slutade med att jag placerade Kaffe på en soffa och kaffemuggen på golvet! Till slut efter massor av foton hittade jag rätt vinkel där Kaffes huvud är perfekt inramat av kanten på muggen.

Jag föredrar att fotografera med centrerad autofokus. Efter att ha fokuserat på mitten av ramen, lät jag mitt avtryckarfinger vara kvar halvvägs nere så att själva fokus låstes fast. Sedan gjorde jag en ny inramning i bilden och komponerade mitt huvudobjekt och övriga element så att de balanserade varandra. Det bästa och enklaste tricket för att göra fina kompositioner är att stanna upp innan man fotar och tänka: ”Hur skulle detta kunna bli ändå bättre?”. Vanligtvis leder denna tanke till att du agerar - du kanske tar ett steg åt sidan, lutar kameran eller ställer dig på en stol för att få en bättre vinkel. Det spelar inte någon roll om du inte kommer ihåg alla regler för klassiska kompositioner. Bara genom att tänka till lite innan du fotograferar gör att du kan göra något som förbättrar själva fotoögonblicket!

Registrera dig för nyhetsbrevet

Klicka här för att få inspirerande stories och nyheter från Canon Europe

Registrera dig nu