A close-up of table tennis player Rhikesh Taucoory with the ball appearing to hover just in front of his face. Photo by Mark Kolbe.

SPORTFOTOGRAFERING

Samma sport, annorlunda perspektiv – så blir du kreativ vid sportfotografering

Älskar du sport och vill ha tips och inspiration för hur du tar bra sportbilder? Med lite övning kan du lära dig att ta kreativa bilder som hjälper dig att återuppleva matchens största ögonblick.

Här kan fem professionella sportfotografer dela kreativa metoder och tips som de har lärt sig under åren när de har fotograferat matcher och turneringar över hela världen. Oavsett om du fotograferar med en Canon EOS 90D eller en Canon EOS-1D X Mark II är principerna för fotografering desamma. Lär dig hur du fryser ett knockoutslag, överröstar folkmassan för att förmedla en rå känsla och hur du använder zoom och inramning för att fånga något helt nytt i den här nybörjarguiden för matchvinnande sportfotografering.

1. Zooma in för unik inramning

Getty Images-fotografen Mark Kolbe, som tog bilden med en bordtennisboll som sveper över en spelares huvud, förklarar historien bakom bilden: ”Jag tog den här bilden för Getty Images första gången jag någonsin fotograferade bordtennis. Jag visste att snäva bilder av de tävlande som servar alltid är populära, så jag letade efter tävlande med en ovanlig eller annorlunda servteknik.

”Jag riktade fokus mot den röda väggen i lokalen och Rhikesh Taucoory från Mauritius fångade mitt intresse – inte bara på grund av hans sätt att serva, utan även på grund av hur det starka ljuset ovanifrån träffade hans huvud. Matchen var nästan slut och jag hade inte lång tid på mig att ta bilden jag föreställt mig. Jag använde ett 400 mm objektiv med fast brännvidd, eftersom jag visste att om jag fick till det kunde zoomen hjälpa mig att fånga bollen och hans intensiva koncentration. Jag fotograferade när bollen var direkt ovanför hans huvud och han hade båda ögonen på den, för att ge ett svävande intryck. En annan anledning till att jag tog bilden väldigt snävt med 400-milimetersobjektivet är att jag ville isolera hans huvud och bollen mot den röda bakgrunden. Marginalen för fel är inte optimal när du fotograferar så snävt, men jag höll mig till det och på hans åttonde och sista serve hamnade bollen, ögonen och serven perfekt för att ta bilden.”

Marks råd för att efterlikna hans unika inramning: ”När du zoomar för att fokusera på rörelsen försöker du att planera i förväg om det är möjligt att fotografera där du tror de bästa bilderna kan finnas och satsar på det när tillfället kommer! Med zoomobjektiv finns det ofta en stor frestelse att zooma in och sedan zooma ut och zooma in igen, vilket kan leda till att du tappar fokus. Du får en större chans att fånga ögonblicket om du är tålmodig, håller dig till en brännvidd som du är nöjd med och väntar på bilden du hoppas på.”

Om du letar efter liknande resultat med en Canon EOS 90D bör du överväga att använda den tillsammans med objektivet Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM. Vid full zoom kan du sitta på åskådarplatsen och ändå välja ut fantastiska detaljer och med 32,5-megapixels APS-C-sensorn på Canon EOS 90D kan du komma ännu närmare händelsernas centrum genom att öka den effektiva telefotoräckvidden.

2. Frys avgörande ögonblick

Sportfotojournalisten Elizabeth Kreutz, som fotograferar med Canon och som tog bilden ovan av en boxningsmatch, säger att det är användbart att lära sig frysa händelser i precis rätt ögonblick. ”För den här bilden av Manny Pacquiao och Timothy Bradley Jr. använde jag objektivet Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM för att komma nära och fånga dramatiken och kraften vid ett hårt slag. Jag älskar timingen vid denna bild – när slaget träffar, Mannys ansiktsuttryck, muskelsammandragningarna, svett som flyger från båda boxarna och strålkastarna som lyser ner mellan dem.”

Om du vill frysa rörelser på det här sättet säger Elizabeth att det är viktigt att ”vara redo vid alla tillfällen”. Hon förklarar att det även hjälper att förbereda kameran för att ta en kontinuerlig bildserie: ”Välj slutartidsläge och välj en slutartid snabbare än 1/1000 sekund. Du måste även ställa in kameran på läget för kontinuerlig bildtagning för maximal b/s.” Canon EOS 90D kan ta 10 bilder per sekund (b/s), vilket innebär att du har en bra chans att fånga den bild som du vill ha.

När det gäller fokusering föredrar Elizabeth att bibehålla full kontroll: ”Jag använder autofokus med en punkt och ändrar det manuellt under matchen för att skapa min fokuspunkt och komposition. Det krävs lite övning, särskilt med snabbare boxare”, säger hon. Om du inte vill förlita dig på autofokus med en punkt gör spårningsautofokus (AF) – tillgängligt på många Canon-kameror, bland annat Canon EOS 90D – att du kan fokusera på och följa ett motiv var de än rör sig i ramen, vilket är en stor fördel vid sportfotografering.

3. Låt kreativiteten flöda med rörelseoskärpa

Tom Jenkins är sportfotograf för de brittiska tidningarna The Guardian och The Observer och en tidigare Canon-ambassadör. Han rekommenderar att man experimenterar med rörelseoskärpa för att förmedla en känsla av fart och spänning, som i hans foto ovan. ”Jag tog den här bilden för The Guardian på herrarnas 1 500-meterslopp”, säger han. ”Det här loppet hade inte särskilt hög profil, så jag bestämde mig för att experimentera med långa slutartider och en kombination av flera exponeringar. Jag försökte illustrera rörelsen hos löparna och låta kreativiteten flöda med färgerna på tröjor, shorts och skor, samt på stadions resultattavlor. Efter några försök fick jag bilden jag ville ha, genom att experimentera med plats och slutartid, plus att jag panorerade med löparna när de sprang förbi. Den här bilden är egentligen två ramar kombinerade i kameran, där jag zoomar ut snabbt mellan exponeringarna.

”När jag får chansen att experimentera så här tar jag alltid med mig nya lärdomar: vad gjordes rätt och vad fungerade inte. Jag försöker att lagra kunskaper i hopp om att det en dag kan finnas en annan sport där jag kan använda samma teknik.”

Toms råd till dig är: "Experimentera med slutartider, zoom och panorering hos din egen kamera. Jag har en Canon PowerShot G7 X Mark II och den är jättebra för panorering vid långa slutartider. Enligt min åsikt brukar panorerade bilder fungera bäst om du befinner dig parallellt med händelsen, så fundera över din plats och om det kan finnas ett bättre ställe att ta bilden från.”

4. Fotografera från oväntade platser

Pressfotografen Marc Aspland är chefssportfotograf på en av Storbritanniens största dagstidningar, The Times. Han är även Canon-ambassadör som gillar att placera sin Canon-sats på strategiska ställen för att få olika bilder, såsom denna hästkapplöpningsbild. ”Jag tog den här bilden med hjälp av en fjärrstyrd kamera, från ungefär 18 meter bort. Jag placerade kameran med en sändare under skenorna, för att vara säker på att jag hade den vinnande platsen i ramen. När jag visste att hästen passerade mållinjen utlöste jag en serie med 12 bilder per sekund (b/s) för att ge fjärrkameran den bästa chansen att fånga ögonblicket. Turligt nog kom den vinnande hästen upp på insidan, så den är större i bilden, medan nästa häst kom upp i mitten och såg mycket mindre ut.

”Det som även gör den här bilden speciell är att hästen är mitt i ett löpsteg och ljuset är bra, så att du kan se alla detaljer i formen, hästens muskler och jockeyns ansikte, plus att den vinnande jockeyn bär bländande orange – om han hade varit klädd i svart hade det kanske inte varit lika iögonfallande. Och naturligtvis är det en vinnande position.”

Om du vill efterlikna Marcs metod kan du placera ut din kamera och fjärrstyra den med Canon Camera Connect-appen på din smartphone (om din kamera har Wi-Fi) eller via en trådlös fjärrkontroll. Alternativt kan du använda kamerans lutande skärm (om sådan finns) för att fotografera från ovanliga platser eller vinklar. ”Gå bortom det självklara”, säger Marc. ”Gå bortom de vanliga bilderna och bortom att stå där du tror att alla fotografer ”ska” stå.

”Om du filmar ungdomar som spelar fotboll kan du stå bakom det leriga målområdet där målvakten står i en vattenpöl beredd på mötande anfallare – det handlar om att se på en situation och hitta det ovanliga i den.”

5. Använd din miljö för att lägga till en ny dimension

Canon-ambassadören och sportfotografen Andrey Golovanov säger att miljön vid vissa sportevenemang kan lägga till ett extra lager av intresse i dina bilder. ”Jag bestämde mig för att fota Moskvas maraton 2014, efter att ha varit anställd för att porträttfotografera löpare som går i mål 2 år tidigare”, säger han. ”Jag kände därför till alla nyanser och de bästa ställena för fotografering längs banan runt Moskva stad och Kreml. Den första platsen jag valde var Moskva stad, med dess bakgrund av skyskrapor. Där hittade jag den perfekta pölen på asfalten för att återspegla ett av Kremls torn och samtidigt fånga löparnas fötter. Jag tycker att den här bilden är spektakulär och den kom på första plats i kategorin för ovanliga bilder vid Sportfolio Festival i Frankrike.

”Mitt råd för ovana fotografer är att finslipa sina färdigheter genom att fånga intressanta kompositioner vid lokala evenemang som är enkla att närvara vid, istället för att resa till världsmästerskap. Maraton är en fantastisk sport att fotografera eftersom den vanligtvis är öppen för alla. Många platser har någon typ av långt lopp under året och det finns en hel del tid och möjlighet att experimentera med och finslipa tekniken.

”Titta på miljön du fotograferar i och föreställ dig ett kreativt sätt att berätta historien visuellt. Om skärmen till exempel kan flyttas kan du prova att fotografera från ovanliga perspektiv, som ovanför folkmassan, genom folkmassan, eller liggande på trottoaren. Att använda reflektioner, såsom denna pöl, är ett annat bra knep. Håll utkik efter stilla vatten eller blanka fönster, till exempel från bilar eller byggnader – även solglasögon kan fungera bra. Sedan handlar det bara om att ju mer du övar, desto bättre blir bilderna.”

Skrivet av Natalie Denton

Relaterade artiklar
A Canadian player tackles an Irish player in a rugby match. Photo by Richard Heathcote.

SPORTFOTOGRAFERING

Actionfotografering: tips från ett proffs

Ta reda på mer om actionsportfotografering från den här handledningen med en mountainbikemästare.

Sports photographer Dave Rogers stands next to rugby player Martin Johnson on the pitch.

SPORTFOTOGRAFERING

Så tar du bättre sportbilder

Den kände sportfotografen Dave Rogers delar med sig av sina 10 bästa tips och tekniker för att förbättra din sportfotografering.

The story behind the shot

SPORTFOTOGRAFERING

Storyn bakom bilden

Fem professionella sportfotografer ger råd om hur du tar sportbilder som sticker ut.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker