Hero Image

Fotografens guide till norrskenet

Harri Tarvainen
Harri Tarvainen

Den nordiska himlen, som nyss var helt svart, har nu ett svagt grönt skimmer längs horisonten. Jag vet av erfarenhet att himlen när som helst formligen kan explodera i en hisnande vacker ljusshow. Jag lägger ett par vedklabbar på brasan, tar på varma kläder och fäster ett vidvinkelobjektiv (med kort slutartid) på min EOS RP. När jag kliver ut ur stugan välkomnas jag av en bitande kyla på åtminstone tjugo minusgrader – och en himmel som står i lågor.

Image 01

Harri Tarvainen är yrkesfotograf och har specialiserat sig på utomhus- och actionfotografering. Tillsammans med Kaffe, en curly coated retriever känd från Instagram, vandrar han i naturen och tar fantastiska fotografier. Du kan följa Kaffes äventyr på Instagram-kontot @kaffegram. Kolla också in Kaffes och Harris tips för husdjursfotografering, urbana actionbilder och hur man fångar årstidernas olika ljus.

Att ta en lyckad bild av norrskenet är en dröm för nästan alla fotografer jag har träffat. Jag vet många som, efter att själva ha upplevt fenomenet, har blivit fast för livet. Känslan av spänning och vördnad när aurora borealis flammar majestätiskt i grönt och lila rakt ovanför ditt huvud är svår att beskriva med ord. Jag kanske inbillar mig, men ibland tycker jag nästan att jag kan höra ljuset – och jag vet att Kaffe håller med mig.

Den här gången går resan till finska Lappland, och omständigheterna ser lovande ut för en fotografisk utflykt med norrskenet i fokus. Efter sex timmars bilresa följer ett par timmar på skidor innan vi når vårt mål: en liten stuga mitt ute i vildmarken. Färden tar ett tag, eftersom både min ryggsäck och Kaffes klövjeväska är fullpackade med varma kläder, mat – och fotoutrustning förstås!

Image 01
Vårt läger för natten är en pittoresk stuga. När man tar sig fram till fots blir utrustningens vikt och storlek extra märkbar, så det är avgörande att packa en lätt men mångsidig utrustning. Fullformatskameran EOS RP erbjuder högsta kvalitet i kompakt form.

Förbered dig väl

Norr om polcirkeln går det att se norrskenet ungefär tre av fyra kvällar, så om bara himlen är molnfri finns det goda chanser att fånga det på bild. Min jakt på den perfekta bilden börjar alltid med att kolla norrskensprognosen. Du kan ladda ner en gratis app (t.ex. Aurora Forecast) till telefonen som visar prognoser för norrskenet, anmäla dig till att få sms när norrskenschansen är stor eller kolla vädertjänstens norrskensprognos. Kom ihåg att kolla molntäcket också – om himlen är mulen syns inte norrskenet. Nästa steg, om himlen är klar och norrskensaktiviteten ser lovande ut, är att hitta ett ställe med så lite ljusföroreningar som möjligt. Stadsbelysning, bilar och gatlyktor gör det svårare att se norrskenet, så jag tar mig långt bort från bebodda trakter.

De mest optimala väderförhållandena för norrsken brukar innebära arktiska temperaturer, och när man står stilla och väntar på att ljuset ska visa sig fryser man ännu mer. För längre turer fyller jag packningen med varm dryck och handvärmare för att kunna väcka fingrarna till liv. Eftersom kylan snabbt kryper in även under varma kläder har jag oftast på mig två vadderade jackor på natten! Under de bästa förhållandena kan solstormarna visserligen få området att lysas upp nästan lika mycket som på dagen, men det är ändå smart att förbereda sig för mörkret med en pannlampa. Det blir också mycket enklare att hantera kameran om du har lampan på huvudet, och jag har märkt att telefonernas inbyggda ficklampor ofta dör i kylan så det är klokt att inte förlita sig enbart på en sådan.

Image 01
Ett tips i väntan på natten och norrskenet! Under dagen fungerar snöns vita yta som en jättelik reflektor som lyser upp skuggorna. Vintervädret gör det möjligt att ta imponerande bilder i dagsljus, även i direkt solljus.

Justera inställningarna

Jag använder ofta de så kallade halvautomatiska inställningarna (Av eller bländarprioriteringsläge) men för att fotografera norrsken är det nödvändigt att justera inställningarna manuellt. Innan du ger dig ut för att ta bilder gör du följande inställningar i kameran:

  • Slutartid: 20 sekunder
  • Bländare: f/4.0 (minsta möjliga f-värde är det bästa alternativet; i ett snabbt objektiv kan maxbländaren vara runt f/1.8)
  • Känslighet: ISO 2000

Om bilden blir för mörk kan slutartiden ökas till 30 sekunder. Blir bilden istället för ljus kan du dra ned den till, exempelvis, 10 sekunder. Ibland vill jag förstärka de blå tonerna i natthimlen genom att ställa in kamerans färgbalans på fluorescerande ljus. Det är oftast en bra idé att finjustera ljusstyrka och kontrast efter själva fotosessionen. Genom att fotografera i RAW-format får du fler möjligheter när du sedan ska redigera bilderna.

Image 01
Ett vidvinkelobjektiv passar bra när norrskenet visar sig mitt på himlen, rakt ovanför fotografen. Bilden togs med kameran EOS RP med EF-adapter och 14mm f/2.8 vidvinkelobjektiv.

Välj rätt utrustning

För att fånga norrskenet på bild krävs lång slutartid, så ett stadigt trefotsstativ är helt nödvändigt. Den kompakta fullformatskameran EOS RP hanterar även högre ISO-känslighet utan problem. Det gör att du kan använda en kortare slutartid och ta skarpare bilder av det flammande ljusskenet. Med kortare slutartid blir det också lättare att använda människor – eller i det här fallet Kaffe – som modeller! Ett snabbt vidvinkelobjektiv är det bästa valet för att fånga norrskensflammor rakt ovanför ditt huvud.Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM fungerar till exempel bra tillsammans med RP och har tillräckligt stor brännvidd för tillfällen då skenet syns längre ned på himlen.

Image 01
EOS RP fungerar väl i låga temperaturer, men det är viktigt att den nedkylda kameran packas ned ordentligt i sin väska innan den får följa med in i stugvärmen igen. Ett extrabatteri är en nödvändig detalj i utrustningen för varje vinterfotograf.

Planera i förväg

Ta inte en iskall kamera direkt in i normal rumstemperatur. Fukt som kondenserar kan skada kameran, så låt kameran vara kvar i sin väska tills temperaturskillnaden mellan kameran och rummet har jämnats ut. Den kalla luften innebär också ett problem för utrustningen då batteriernas kapacitet blir sämre. Vid vinterfotografering är det nödvändigt att packa ett extra batteri, och detta bör hållas så varmt som möjligt.

Norrskenet kan vara oberäkneligt! Föreställningen kan starta efter bara ett par minuter och ta slut lika plötsligt. Ibland fylls hela himlen med ljus som sprakar i olika färger. Andra gånger syns bara ett svagt grönt stråk längst i norr, och ibland – om du har otur – blir det ingenting. Att fotografera norrskenet kräver lite tur och varje möte med fru Aurora bör tas emot som en gåva från himmelen. Om norrskenet vägrar visa sig kan du försöka ta en bild av stjärnhimlen, eller kanske självaste Vintergatan, i mörkret. Om himlen är molnig kan pannlampan transformeras från ett simpelt arbetsredskap till ett makalöst stycke rekvisita som målar landskapet i ljus och skugga.

Lycka till i jakten på norrskenet!