A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

SPORTFOTOGRAFERING

Ta med kameran till matchen: 7 tips för att förbättra dina sportfoton

Det finns en mängd kreativa möjligheter när du fotograferar sport och det är ett ypperligt tillfälle att prova några av kamerans lägen och funktioner som du inte har använt tidigare.

Varför inte prova att fotografera otroliga snabba rörelser, frysa rörelser och fånga stämningen i spelet nästa gång du går till ett sportevenemang? Med de här sju tipsen får ut mesta möjliga av din kamera på matchen, oavsett om du fotograferar med en kompakt- eller bridgekamera som Canon PowerShot SX70 HS eller en spegelreflexkamera som Canon EOS 80D.

A sweeping view of the entire stadium as pyrotechnics explode at the start of the 2015 Rugby World Cup final. Photo by Matt Lewis.

1. Hitta en annan vinkel

På sportevenemang fotograferar de flesta fotografer ur samma vinkel, så tänk på olika sätt som du kan skilja dina bilder från mängden. Du kanske skulle kunna ligga på marken och fotografera från en låg vinkel? Eller få till en symmetrisk komposition av spelarna från en högre belägen plats? Det är ofta bättre att fotografera från sidan av planen än att sitta bakom målet.

Du kan även prova att experimentera med olika brännvidder. Om du använder en kamera med utbytbart objektiv, ett telezoomobjektiv som Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, kommer du närmare händelserna och dess inbyggda bildstabilisering hjälper till att förhindra kameraskakning.

Players pictured running past the camera onto the field for the match between Ireland and Canada in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Richard Heathcote.

2. Ställ in läget för serietagning

För det mesta fotograferar du enstaka bilder, men när du fotograferar actionfyllda sporter som rugby eller fotboll vill du ha bästa möjligheten att fånga de mest dramatiska ögonblicken. Det är därför sportfotografer fotograferar i läget bildserier eller serietagning.

Du aktiverar det genom att gå till kamerans meny med matningsmetoder. På vissa kameror finns det en ratt på kamerans övre platta som kan regleras direkt, annars hittar du matningsmetoderna i kamerans menysystem. Enbildsläget är avbildat på ratten som en enda rektangulär bildram och serietagning som flera bilder.

De flesta kamerorna kan ta allt från 5 till 12 bilder per sekund i bildserieläget. Det gör att du kan gå igenom bilderna i slutet och hitta den som bäst fångar ögonblicket, till exempel en dramatisk räddning av målvakten.

Canon PowerShot SX70 HS kan ta 10 bilder per sekund i bildserieläge och den har en praktisk vinklingsbar LCD-skärm som gör att du kan fotografera bekvämt även när du ligger ner eller står i besvärliga positioner. Ett annat bra alternativ är Canon PowerShot G7 X Mark II som tar 8 bilder per sekund. Den har ett 31-punkters autofokussystem som ger dig möjlighet att välja fokus och spåra ansikten och föremål genom att trycka på skärmen.

Relaterade artiklar
An action-packed photoshoot with a pro

SPORTFOTOGRAFERING

Actionfotografering: tips från ett proffs

Ta reda på mer om actionsportfotografering från den här handledningen med en mountainbikemästare.

A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera

UTOMHUS

Tips och råd för vinterfotografering

Professionella vintersportfotografen Richard Walch delar med sig av sina experttips för strålande vinterfotografering, från att välja kamera till de bästa inställningarna.

A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

3. Använd automatisk vitbalans

Kamerans automatiska vitbalans gör ett bra jobb med att återge exakta nyanser och färger. Oavsett om du fotograferar en match på dagen eller på natten är det bäst att använda AVB och låta kameran automatiskt göra justeringar i takt med att ljuset förändras. Med AVB-inställningen kan du dessutom koncentrera dig på kompositionen och förutse viktiga ögonblick.

Oftast aktiverar du automatisk vitbalans med VB-knappen på baksidan av kameran eller på LCD-skärmen om den har en touchskärm. När du trycker här kan du bläddra igenom alternativen.

4. Ta JPEG-bilder

Fotografer rekommenderas ofta att ställa in kameran för RAW-filer, eller JPEG + RAW, men med sportfotografering ignoreras ofta den här tumregeln. Många fotografer som använder bildserieläget (i synnerhet fotojournalister, sport- och naturfotografer) tar JPEG-bilder eftersom kameran oftast tar fler bilder per sekund som JPEG-bilder än som RAW-filer.

RAW-filer är större och innehåller mer data och i vissa kameror tar de längre tid på sig att rensa kamerans buffert. JPEG-bilder är mindre filer, vilket innebär att kameran kan skriva dem till minneskortet snabbare och fånga fler ögonblick. Kameran tar sannolikt JPEG-bilder som standard, så om du inte har ändrat det är det bara att börja fotografera.

Ta korta bildserier även när du tar JPEG-bilder i läget serietagning – håll ned slutaren i en till två sekunder och släpp. Om du håller knappen nedtryckt för länge fylls bufferten upp och saktar ned fotograferingshastigheten.

French fans in colourful makeup during the 2015 Rugby World Cup. Photo by Chris Lee.

5. Titta inte bara på spelarna

Den speciella känslan av att vara på en match handlar inte bara om vad som händer när spelet är som bäst.

Prova att vända kameran mot publiken för att fånga hoppfulla ansikten och kreativa utstyrslar eller zooma in på spelarnas ängsliga ansiktsuttryck eller när de står med armarna runt varandra precis innan matchen börjar.

Om du använder en kamera med utbytbart objektiv är till exempel objektivet Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM ett bra val för den här typen av bild. Det har en brännvidd som gör att du kan få ett tillräckligt brett synfält för att fånga större vyer av planen, samtidigt som du kan koncentrera dig på specifika spelare eller följa händelseförloppet.

6. Använd läget Servo AF eller motivspårning

När kameran levereras är AF-läget oftast inställt på enbilds-AF som standard och det brukar de flesta fotografer inte ändra på. Men när du fotograferar rörliga motiv på en sportplan måste du växla till läget Servo AF.

Det går ofta att växla till AF-läge direkt på baksidan av kameran – antingen med en fysisk knapp eller ett alternativ på touchskärmen.

Servo AF, även kallat kontinuerlig autofokus, fortsätter att fokusera på den valda AF-punkten så länge du håller avtryckaren nedtryckt. Det är mycket praktiskt för sportfotografering eftersom du kan fokusera på de punkter där du tror att händelsen kommer att utspela sig, till exempel kring målet, och vänta tills det ögonblicket kommer.

AF-spårningsläget tar det här ännu ett steg längre. I spårningsläget trycker du helt enkelt på AF-punkten på LCD-skärmen (om kameran har en touchskärm) eller trycker ned slutaren halvvägs för att låsa fokus på motivet. Då rör sig AF-punkten med motivets rörelser i hela bilden. Det här är perfekt för att följa händelserna på en plan med många spelare.

Om du har en spegelreflexkamera eller kompakt systemkamera kan du använda Canon Photo Companion-appen för att lära dig mer om kamerans funktioner.

Players pictured on the point of a tackle in a match between England and Australia in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Steve Bardens.

7. Frys rörelsen med korta slutartider

Målet för alla sportfotografer är att frysa rörelser i dramatiska ögonblick och det enda sättet att göra det på är att fotografera med korta slutartider. Det bästa är att fotografera på ungefär 1/1000 sek, men definitivt inte långsammare än 1/500 sek.

Ett bra sätt att nå dessa slutartider är att använda inställningsratten och ändra exponeringsläget till Tidsförval (Tv). Det gör att du kan välja önskad slutartid och kameran ställer sedan in bländaren och ISO-talet därefter för att garantera den hastigheten.

Skrivet av Jeff Meyer

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fotograferingstips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker