ACTIONFYLLD FOTOGRAFERING

Med de bästa objektiven för actionfotografering missar du aldrig ett ögonblick

Oavsett om du ska fota simmare som kastar sig ner i en pool eller en skateboardåkare mitt i ett trick så har Canon ett attraktivt sortiment av prisvärda objektiv med höga prestanda så att du kan fånga rörelserna inom sport.
En simmare hoppar baklänges ner i en pool med utsträckta armar och skapar en båge av vattendroppar.

Actionfotografering handlar om att fotografera motiv i rörelse, från lekande husdjur till flygande fåglar, från friidrott till bollsporter. När motivet rör sig i hög fart kan det vara svårt att ta den bild du hoppas på, men med de kameror och objektiv som är bäst lämpade för att fånga action har du en stor fördel.

I allmänhet har de bäst lämpade kamerorna för actionfotografering ett avancerat autofokussystem med många AF-punkter, vilket hjälper dig att följa motiv exakt och kontinuerligt även när de rör sig oregelbundet. De bör även ha en snabb maximal bildhastighet i bildserieläge och en stor minnesbuffert så att du kan ta bildserier med mer än bara några få bilder.

Några av de kamerahus som passar perfekt för action är Canon EOS R6 och EOS R7. Båda har känslig och intelligent AF, baserad på deep-learning AI, för spårning av fåglar, djur, människor och även fordon, kombinerat med supersnabba bildhastigheter.

Händer som håller en Canon EOS R-kamera och ett Canon RF 24–105 mm F4-7.1 IS STM-objektiv.

Skillnaden mellan EF- och RF-fattning vad gäller datakommunikationshastighet mellan kamera och objektiv är enligt Canon som skillnaden mellan en moped och ett snabbtåg. Det gör RF-objektiv som Canon RF 24–105 mm F4-7.1 IS STM till ett utmärkt val för actionbilder. © James North

Vilken typ av objektiv passar bäst för actionbilder?

Hastigheten är avgörande när du fotograferar rörliga motiv. Den extremt snabba kommunikationen mellan Canons RF-objektiv och EOS R-systemkamerahus ger en rad fördelar, bland annat dess snabba och exakta autofokusspårning och förbättrade optiska bildstabilisering (IS). Optisk bildstabilisering är en stor fördel vid fotografering med teleobjektiv med långa brännvidder eftersom det ökar risken för suddiga bilder på grund av kameraskakningar. Den optiska bildstabiliseringen i objektivet fungerar tillsammans med den inbyggda bildstabilisatorn (IBIS) i kameran för att motverka kamerarörelser och minimera oskärpa.

Actionfotografer strävar efter att locka in åskådaren i bilderna och förmedla upplevelsen av att sitta bredvid tennisbanan eller racerbanan. Med ett objektiv med lång brännvidd kan du fylla bilden med ditt motiv. Telezoomobjektiv eller supertelezoomobjektiv är vanligtvis det bästa alternativet om du fotograferar på avstånd, men ett standardzoomobjektiv kan räcka om du kan komma lite närmare motivet.

En professionell sportfotograf använder sannolikt stora, förstklassiga sportobjektiv, som zoomobjektiv i proffsklass och superteleobjektiv. I Canons sortiment finns telezoomobjektiv på ingångsnivå som även de är mycket bra på att fånga action och ge knivskarp bildkvalitet. Här är de bästa alternativen för olika budgetar.

Det bästa nybörjarobjektivet för actionfotografering: Canon RF 24–105 mm F4–7.1 IS STM

En skateboardåkare i jeans och en vit topp utför ett djärvt trick på en ramp i en skatepark med mycket graffiti.

Du behöver inte alltid ett teleobjektiv. En standardzoom, exempelvis Canon RF 24–105 mm F4-7.1 IS STM, är perfekt om du är nära motivet eller vill skapa en komplett scen genom att få med omgivningen. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 24–105 mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 48 mm, 1/180 sek, f/13 och ISO 100.

När du fotograferar motiv i rörelse kan de ofta vara nära: barn eller husdjur som leker i trädgården, actionfotografering i en skatepark eller till och med bredvid en motocrossbana. I dessa situationer behöver du inget teleobjektiv med lång räckvidd, och ett mindre, lättare objektiv är behändigare.

Canon RF 24–105 mm F4–7.1 IS STM, som är ett fullformatskompatibelt zoomobjektiv, är extra kompakt. Det är mindre än 9 cm långt och väger endast 395 g. Det är lätt att stuva undan och ger dig friheten att följa händelserna så länge du vill utan att känna av någon tyngd. Snabb autofokus garanteras av en jämn, tyst STM-motor, och den optiska bildstabilisatorn i fem steg gör att du kan använda relativt långa slutartider (till exempel när du panorerar kameran med huvudmotivet) utan risk för att kameraskakningar gör bilderna suddiga.

Det mest mångsidiga objektivet för actionfotografering: RF 24–240 mm F4–6.3 IS USM

En yabusame-bågskytt i ceremoniella kläder med en stor pilbåge rider i hög fart på en häst längs en smal stig.

Om du bara kan ha ett objektiv med dig är det mångsidiga objektivet Canon RF 24–240 mm F4-6.3 IS USM perfekt för en mängd olika actionmotiv. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 24–240 mm F4-6.3 IS USM-objektiv inställt på 240 mm, 1/800 sek, f/6,3 och ISO 800.

Ett vanligt problem vid fotografering av rörliga motiv är att du aldrig riktigt vet var rörelserna ska ske. Om du till exempel står nära målstolparna vid en amatörfotbollsmatch kanske du ena stunden försöker fånga en tackling ute på planen och nästa stund en räddning vid målet. Att byta mellan teleobjektiv och vidvinkelobjektiv kan innebära att du missar de viktiga ögonblicken helt och hållet.

Det generösa zoomintervallet på 10x hos Canons RF 24–240 mm F4–6.3 IS USM, som erbjuder allt från vidvinkelbilder till kraftfull teleräckvidd, gör det perfekt för den här typen av fotografering. Om du kombinerar fullformatsobjektivet med Canon EOS R7, som har en mindre APS-C-sensor, ökar räckvidden ytterligare, vilket ger en bild som motsvarar ett objektiv på 38,4–384 mm på en fullformatskamera.

Förutom att det kan följa händelserna med sitt långa zoomintervall har objektivet även ett ultrasnabbt Nano USM AF-system och bildstabilisering i fem steg, allt i en behändigt kompakt och lätt konstruktion.

Det bästa teleobjektivet för actionfotografering utan stativ: Canon RF 70–200 mm F4L IS USM

En kvinna som håller en Canon EOS R-systemkamera mot ansiktet fotograferar en fiskare som släpper ner en hummertina i havet.

Canon RF 70–200 mm F4L IS USM är ett teleobjektiv, men tack vare sin storlek och bärbarhet är det perfekt för handhållen actionfotografering samt för rese- och naturfotografering. © Andrew Ford

En kvinna i yllemössa, fotograferad bakifrån, håller en Canon EOS R-systemkamera med ett Canon RF 70–200 mm F4L IS USM-objektiv.

Effektiviteten hos den optiska bildstabilisatorn i fem steg i Canon RF 70–200 mm F4L IS USM-objektivet ökar med upp till sju och ett halvt steg när den används tillsammans med IBIS-systemet i EOS R-systemkameror, som till exempel EOS R6. © Andrew Ford

Även om det finns tillfällen när händelserna inträffar i närheten är det vanligare att du fotograferar på avstånd. Detta gäller särskilt för publikevenemang inom allt från friidrott till motorsport. Om du lämnar vidvinkel- och standardbrännvidder därhän kan du välja ett objektiv som är helt fokuserat på telezoomprestanda.

Det otroligt kompakta Canon RF 70–200 mm F4L IS USM visar att teleobjektiv inte behöver vara stora och tunga. Tack vare den indragbara konstruktionen är det mindre än 12 cm långt för enkel förvaring, och det väger endast 695 g, trots L-seriens robusta, väderbeständiga byggkvalitet.

Bland höjdpunkterna finns en bländare på f/4 som förblir konstant över hela zoomintervallet och en otroligt snabb autofokus baserad på Dual Nano USM-motorer.

Det bästa superteleobjektivet på ingångsnivå för actionfotografering: Canon RF 100–400 mm F5.6–8 IS USM

En hockeyspelare i profil med röd tröja, svart hjälm och lyft blå hockeyklubba.

Den kraftfulla optiska bildstabiliseringen i fem och ett halvt steg hos Canon RF 100–400 mm F5.6–8 IS USM ger fantastiska actionbilder utan att det behövs ett stativ. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 100–400 mm F5.6–8 IS USM-objektiv inställt på 400 mm, 1/500 sek, f/8 och ISO 1600.

En landhockeyspelare i en blå skjorta och långa blå strumpor kämpar om bollen på en konstgräsplan.

En bländare med nio blad ger dessutom underbar bakgrundsoskärpa. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 100–400 mm F5.6–8 IS USM-objektiv inställt på 400 mm, 1/640 sek, f/8 och ISO 1600.

Inom sport- och naturfotografering kommer du ofta inte så nära motiven som du vill. Kanske har inte ens ett 70–200 mm objektiv eller Canon RF 24–240 mm F4–6.3 IS USM tillräcklig telefotoräckvidd. För att täcka avståndet behöver du ett superteleobjektiv.

Objektivet Canon RF 100–400 mm F5.6–8 IS USM ger dig dubbelt så stor telefotoräckvidd som ett objektiv på 70–200 mm men är ändå relativt kompakt och har en mycket låg vikt på 635 g. Det finns alltid en större risk för att kameraskakningar försämrar skärpan vid supertelebrännvidder, men IS garanterar skarpa, handhållna stillbilder och jämna filmer. Dess ultrasnabba Nano USM-autofokus är mycket bra på att följa rörelserna, och om 400 mm inte ger dig tillräckligt med räckvidd är objektivet kompatibelt med Canon Extender RF 1,4x och Extender RF 2x.

Det bästa superteleobjektivet på ingångsnivå med fast brännvidd för actionfotografering: Canon RF 600 mm F11 IS STM

En manlig löpare tar sats och lämnar startblocket.

Vid vissa actionbilder går det knappast att komma så nära som du egentligen vill. Att ha så lång brännvidd som möjligt är bättre än att kunna zooma, vilket gör att superteleobjektiv som Canon RF 600 mm F11 IS STM och Canon RF 800 mm F11 IS STM är de bästa alternativen. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 600mm F11 IS STM-objektiv inställt på 1/1 600 sek, f/11 och ISO 800.

Teleobjektiv och superteleobjektiv med zoom ger dig flexibiliteten att justera synfältet när du är begränsad till en enda fotograferingsposition, till exempel när du befinner dig i ett åskådarområde på ett sportevenemang eller sitter gömd för att fotografera vilda djur. Vid andra tillfällen behöver du så mycket telefoto som möjligt, och zoomintervall blir överflödigt. Det är vanligt när du fotograferar fåglar som flyger eller vilda djur på avstånd.

Revolutionerande Canon RF 600 mm F11 IS STM är det perfekta redskapet för jobbet. Tack vare en indragbar konstruktion är längden mindre än 27 cm, och objektivet väger bara 930 g. Det är lätt att hantera även under långa perioder med handhållen fotografering, då konsekvent skärpa garanteras av den optiska bildstabilisatorn i fem steg. Om du behöver det ger Canon RF 800 mm F11 IS STM ännu större räckvidd. Båda dessa objektiv kan användas med Canon Extender RF 1,4x och Extender RF 2x.

Det bästa proffsobjektivet för att fotografera snabb action: Canon RF 70–200 mm F2.8L IS USM

En roddare lutar sig framåt mot årorna. Idrottaren är i skarpt fokus medan bakgrunden är suddig.

Ett ljusstarkt objektiv, till exempel Canon RF 70–200 mm F2.8L IS USM, ger ett relativt snävt skärpedjup, vilket är perfekt för att göra bakgrunden suddig och urskilja huvudmotivet i en actionscen. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 70–200 mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 111 mm, 1/1 000 sek, f/2,8 och ISO 1000. © Matthew Joseph

En fotograf i jeans och blå jacka som lutar sig bakåt för att ta en bild med en Canon-kamera och ett RF 70–200 mm F.2.8L IS USM-objektiv.

Precis som Canon RF 70–200 mm F4 IS USM har det här ljusstarka f/2,8-objektivet supersnabb och praktiskt taget ljudlös Dual Nano USM AF-teknik med helt väderbeständig konstruktion och en bildstabilisator i fem steg.

När du behöver frysa rörelsen hos supersnabba motiv duger det inte med något annat än korta slutartider. Om du vill registrera snabba rörelser behöver du slutartider i storleksordningen 1/2 000 sekunder. Det kan vara ett problem vid alla andra situationer än starkt solljus. En lösning är att höja kamerans ISO-inställning, men då riskerar du kornig bildkvalitet på grund av bildbrus och att fina detaljer går förlorade.

Om du kan lägga lite mer pengar är Canon RF 70–200 mm F2.8L IS USM den perfekta lösningen. Det konstanta bländarvärdet på f/2,8 möjliggör snabba slutartider även i svagt ljus, i hela zoomintervallet. En annan bonus är att du kan urskilja huvudmotivet i en scen genom att göra bakgrunden suddig.

Alternativen vi har gått igenom är perfekta för actionfotografering: de väger lite, är enkla att hantera och passar olika budgetar. Så oavsett om du vill fotografera en amatörfotbollsmatch eller fånga en snabb idrottare på löparbanan borde det finnas ett objektiv som uppfyller dina krav i det här sortimentet. Allt som återstår är att ta dig ut, prova dig fram och upptäcka vad som är möjligt.Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

Relaterade artiklar