Two people skateboard down a city street at night, lights from buildings reflecting in the wet road surface.

URBAN FOTOGRAFERING

11 tips för fotografering i storstad

Ta en tur ner på stan och öva på dina färdigheter inom fotografering. En entusiastisk fotograf har chans att ta unika och fantastiska bilder på livliga gator och intressanta kulturplatser. Passa på att lära dig mer om gatu-, arkitektur- och resefotografering. Här är några tips och tricks som hjälper dig att se alla fototillfällen under din storstadssemester.

1. Res lätt

A girl wearing a leather jacket and skirt gets a compact camera out of her handbag.

Det bästa sättet att lära känna en stad är genom att promenera men det betyder också att du bara kan ta med minimalt med utrustning. Ta med dig några grundläggande saker som får plats i en lätt kameraväska, t.ex.:

  • En kompaktkamera, till exempel Canon PowerShot SX740 HS
  • Extrabatterier
  • Extra minneskort
  • En mobil enhet så att du kan dela bilderna direkt
  • En putsduk
Och slutligen bör du se till att ha bekväma walkingskor och en flaska vatten i väskan, eftersom du troligen kommer att gå i många timmar.

2. Gör research

Gör en bildresearch innan resan för att se stadens populära platser och mer oupptäckta platser. På det sättet kan du hitta platser som inte redan har fotograferats av alla andra turister och ta egna unika bilder.

Innan du ger dig iväg kan du bläddra igenom bilddelningstjänster för att se vilka platser som är populära och vilka som har hamnat i skymundan. Det är också en bra idé att ta reda på vad det kommer att vara för väder och ljusförhållanden när du ska ut och fotografera.  

Som en del av din research kan du se om staden du ska besöka finns med i avsnittet City Stories i Canon Photo Companion-appen Inpireras av fantastiska bilder som är tagna av erfarna fotografer från hela världen. Du får råd, reseberättelser, kartplatser och en sammanställning av fotoinställningarna som användes för varje bild. Det finns 15 städer att välja bland och du kan enkelt ta del av informationen.

3. Fånga det oväntade

Relaterad artikel
Vlogging how-to: winning vlogging tips

GATUFOTOGRAFERING

Upptäck abstrakt gatufotografering

Skapa häpnadsväckande konst av triviala saker med de här enkla teknikerna för surrealistiska stadsbilder.

An aerial view of a city at night, many buildings illuminated below a dark blue sky streaked with pink.

STADSFOTOGRAFERING

Få ut mesta möjliga av stadsfotografering med våra bästa tips

Fånga fantastiska stadslandskap och detaljerade stadsmotiv. Läs vidare för alla råd, tips, tekniker och inspiration du behöver.

Against a bright blue sky, a man sits on the edge of a huge curving platform that's elevated several metres above the ground.

ARKITEKTURFOTOGRAFERING

Tips för arkitekturfotografering

Börja med arkitekturfotografering med tekniker och insikter från ett proffs.

A person walks through a wide white and black tunnel with a purple light.

Det kan vara spännande att fotografera berömda sevärdheter som Eiffeltornet i Paris och Colosseum i Rom men många fotografer tar sina mest unika och enastående foton när de lämnar turiststråken. 

Utforska stadens själ i områden där människor faktiskt bor på caféer, marknader, bakgator och i parker. Håll utkik efter ovanliga väggmålningar, gatuskyltar och fordon samt människor som interagerar med varandra och lever sitt vardagliga liv. Gå vilse med flit. Du kommer garanterat hem från resan med bilder som folk inte har sett förut!

4. Utnyttja kameralägena

Om kameran har särskilda lägen och inställningar kan du använda dem för att ta så bra foton som möjligt. De flesta Canon PowerShot-modellerna har motivlägen som optimerar kameran för att fånga en stad i ständig rörelse. 

Sportläget ökar till exempel ISO och håller slutartiden snabb, så att du kan frysa rörelser i ett livligt motiv. Motivalternativen (SCN) hittar du på inställningsratten överst på kameran.

5. Hitta stadens sanna känsla

A man leans over some railings to take a picture. Below him is a canal with canal boats moored up.

Om du vill fånga en stads känsla ska du titta på dess invånare. Spontana foton av stadens invånare kan ge väldigt engagerande bilder. Du måste vara snabb om du ska hinna fånga de riktigt spontana ögonblicken. Använd en kompaktkamera med en riktigt bra zoom för att snabbt föreviga stunden. Ett försiktigare tillvägagångssätt som ger dig mer kontroll över situationen är att hitta ett intressant motiv och sedan fråga personen om du får ta en bild. På det sättet får du testa porträttfotografering på gatan.

6. Bildstabilisering är avgörande

Du fotograferar antagligen utan stativ under större delen av stadssemestern och det kan vara svårt att få skarpa bilder i katedraler, på mörka gator och på motiv med dämpat ljus. Det är därför viktigt att kameran har bra bildstabilisering (IS). 

Canon PowerShot G7 X Mark II har en kraftfull optisk bildstabilisator i fyra steg som ger skarpa bilder i svagt ljus utan stativ. Det gäller också när du zoomar.

7. Låt kreativiteten flöda med rörelseoskärpa

Red brick buildings have market stalls and food stalls set up in front of them. Many people walk by, most of them blurred.

När du bekantat dig med kamerans inställningar för att frysa rörelser kan du ge uttryck för din kreativitet genom att göra precis tvärtom. Fånga den levande stadens rörelse genom kreativt suddiga foton. 

Ställ in motivläget på panorering eller vrid inställningsratten till Tidsförval (Tv) och ställ in slutaren på 1/30 sekund för att få med rörelseoskärpan när folk och trafik susar förbi. Läs i kamerans handbok om fler kreativa lägen som kan hjälpa dig att ta unika och fantasifulla bilder.

8. Kom närmare

Some lizard-shaped sculptures cast shadows on a grey wall.

Ett zoomobjektiv är ett utmärkt sätt att lyfta fram stadens gömda skatter, som t.ex. abstrakta mönster och detaljerade utsmyckningar på byggnader. Canon PowerShot SX740 HS är utformad med 40x optisk zoom medan ZoomPlus-tekniken digitalt fördubblar den optiska zoomen så att du får 80x med endast något försämrad bildkvalitet jämfört med andra digitala zoomfunktioner. Det betyder att du kan fota tydliga och skarpa detaljer högt uppe på byggnader eller på långa avstånd.

9. Fotografera i alla väder

Dåligt väder är ingen ursäkt för att stanna inne. Det finns skönhet i alla väder. Det kan finnas mycket känsla i en bra svartvit bild som är tagen i regnet och med kamerans svartvita läge kan du kringgå det dämpade ljuset som ibland följer med regn. 

En byggnad som ser tråkig ut på en molnfri dag kanske ser spännande och ödesdiger ut under mörka, illavarslande moln. På molniga dagar mjukas ljuset upp och gör att porträttfoton som tas på gatan blir mer smickrande. Det gäller särskilt med en serie blixtrar från den inbyggda blixten. Du kan även ta tillvara på färger och ljus som reflekteras i en regnig gata på natten. Se till att kameran är skyddad mot fukt och damm.

10. Människor ger en bättre uppfattning om proportioner

A shot taken from the top of a high building shows a pretty old courtyard with patterned tiled floors and a staircase. On the left and right are yellow and white building fronts.

Din första instinkt är kanske att vänta tills förbipasserande har rört sig ur bild när du ska fotografera en ikonisk byggnad eller vackert utformad bro. Betraktaren får en bättre känsla för proportioner om personerna som rör sig i stadens arkitektur finns med på fotot. Det kan bli ett effektfullt foto, särskilt om det är en stor byggnad och personerna på bilden ser väldigt små ut. Genom att inkludera förbipasserande människor närmar sig bilden arkitektens ursprungliga vision, nämligen ett levande utrymme som används av stadens människor.

11. Dela bilder under resan

Låt vänner och familj följa med på resan genom att dela foton med dem. Nya Canon-kameror har inbyggda anslutningsmöjligheter som gör att du enkelt kan fotografera, dela, skriva ut och lagra dina foton direkt efter att du har tagit dem. Bluetooth®- och Wi-Fi-funktionerna i Canon PowerShot SX740 HS och Canon EOS M50 gör att du kan skicka bilder och plats från kameran till telefonen med Canon Camera Connect-appen. Lägg upp bilderna på bloggar eller sociala medieplattformar för att dela dem med vänner, familj och följare.

Upptäck kraften och mångsidigheten hos Canons 4K-utbud

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker