A time stack image showing a tulip blooming.

TIMELAPSEFOTOGRAFERING

Tidpunkter: förvandla timelapse till utskrift med denna tidsförloppsteknik

Att fotografera hundratals bilder som visar hur tiden går i en timelapse-sekvens kan vara fantastiskt, men du kan inte sätta upp resultatet på väggen. Det är dock möjligt att förvandla en timelapse-sekvens till en enda bild för utskrift. Att skapa en bild av ett tidsförlopp innebär att ta en serie bilder – precis som med timelapse. Men istället för att skapa en video tar du olika områden från enskilda bilder och sätter ihop dem till en enda, effektfull bild som visar övergången, till exempel från dag till natt.

Här förklarar vi grunderna för att ställa in kameran för en timelapse-fotografering, med hjälp av en kamera med inbyggd intervalltimer. Det är en enkel kamerateknik som du enkelt kan prova i ditt eget hem/din egenträdgård. Vi har fotograferat den fascinerande rörelsen hos tulpaners blomblad under en eftermiddag och kvällen, men du kan använda samma teknik för alla motiv som förändras långsamt över tid, från en smältande glass till ett landskap som går från dag till natt. När det är klart sammanfogar vi våra bilder och producerar en iögonfallande utskrift som kan hängas på väggen.

1. Fotografera timelapse-sekvensen

Välj en position

A photographer frames up his subject: a tulip growing in his garden.
När du väljer en plats för att fotografera ditt tidsförlopp bör du ta hänsyn till att vädret kan ändras och skydda kameran mot väder och vind.

Montera kameran på ett stativ och välj vilken vinkel du vill fotografera från. Tänk på att kameran behöver vara stilla i flera timmar, så en position där den inte står i vägen är bäst. Om det finns risk för regn placerar du kameran under ett skydd eller fotograferar ut genom ett fönster. En lugn dag är bäst, eftersom stark vind kan orsaka oönskade rörelser hos blomman. Se till att du har ett fulladdat batteri. Tulpaner öppnas helt mitt på dagen för att fånga upp solljuset på sina blomblad, så det är då vi skapade vår bild.

Ordna en jämn bakgrund

A black back drop is used to make tulips stand out.
En jämn bakgrund gör sammanfogningen av tidsförloppets bilder mycket enklare.

Om du fotograferar ett motiv som en blomma kan du försöka att placera en jämn bakgrund bakom den. Det får inte bara denna blomma att sticka ut i trädgården, utan det gör det även lättare att smidigt kombinera flera bilder till en bild senare. Vi hänger en bit svart tyg bakom blomman här, men du kan experimentera med alla typer av bakgrundsfärger. För att hålla bakgrunden mörk såg vi även till att inget direkt solljus nådde den.

Ställ in exponeringen

Relaterade artiklar
A women touches a paper star hanging from her ceiling.

INOMHUSFOTOGRAFERING

Bildsköna projekt: tre förslag för kreativa fotosessioner hemma

Bli kreativ hemma. Tips kring hur du fotograferar filmliknande porträtt, abstrakta makrobilder och timelapse-video.

Tulips in a garden framed by trails of light.

TRÄDGÅRDSFOTOGRAFERING

Låt kreativiteten flöda i trädgården: tre tekniker att bemästra

Roliga projekt att prova hemma, från att måla med ljus till att fotografera stjärnorna.

The Aperture priority mode settings on a Canon EOS 5D Mark IV.
Bländarförvalsläget (AV) är perfekt för fotografering av tidsförlopp – kameran justerar slutartiden i enlighet med det föränderliga ljuset, men fortsätter att fotografera med bländaren du väljer.

Ditt val av exponering beror på motivet och ljuset. I allmänhet är bländarförval ett bra val för timelapse-sekvenser där ljusnivåerna förändras under dagen. Det innebär att du kan behålla en fast bländare och ISO-tal medan kameran anpassar slutartiden efter rådande förhållanden. En medelstor bländare, till exempel f/8, passar perfekt och ett lågt ISO-tal, till exempel ISO 100, hjälper till att minimera brus. När du har fokuserat på motivet ställer du in objektivet på manuell fokusering, så att det hålls låst under hela sekvensen.

Tänk även på bildkvaliteten. RAW-bilder innehåller extra detaljer i högdagrar och skuggor, vilket ger ett säkerhetsnät för korrigering av över- och underexponering. Om du inte känner dig trygg med RAW väljer du RAW+JPG, men kom ihåg att detta alternativ kräver mer utrymme på minneskortet.

Kontrollera ljuset

A reflector blocks light from hitting the tulips in frame.
Om du blockerar solljuset från att nå motivet och kompenserar med artificiell belysning kan du upprätthålla en konsekvent effekt.

Enhetligt ljus underlättar sammansmältningen av bilderna, men det kan vara svårt när du fotograferar vid olika tider på dagen. Det viktiga är att minimera dagsljuset, så att det spelar en minimal roll i de övergripande ljusförhållandena. Det finns ett par alternativ här. För det första kan du tillfälligt stänga ute solljuset med något reflekterande eller en filt och ljussätta blomman med en lampa eller stark ficklampa. Alternativt kan du använda en Speedlite eller en extern blixt för att övervinna dagsljuset.

Ställ in intervall

The Interval settings screen on a Canon EOS 5D Mark IV.
Att skapa ett tidsförlopp är en lång process. För att göra detta enklare kan du använda en kamera med alternativet för intervallfotografering – till exempel Canon 5D Mark IV, som vi använder här, Canon EOS 90D, EOS RP, EOS 250D eller EOS M6 Mark II.

Gå till inställningarna för intervallfotografering i kameramenyn. Det finns två viktiga kontroller här. Intervallinställningen avgör tiden mellan bilderna och de intervall du kan välja mellan varierar beroende på din kamera: vissa har intervaller på upp till 30 sekunder, vissa på upp till 59 minuter och 59 sekunder, vissa ett antal timmar, minuter och sekunder (då är kameran inställd på att ta en bild varje timme). Antalet bilder kan ställas in på ett visst antal eller obegränsat (om din kamera tillåter det), för att ta en bildserie. När allt detta är konfigurerat kan du starta sekvensen genom att trycka ned slutaren.

2. Sammanfoga bilderna

Bygg ihop tidsförloppet

A tulip on the edit screen in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Välj bilder i bildhanteringsprogrammet Canon Digital Photo Professional (DPP) och sammanfoga dem med justerings- och kompositionsverktygen.

När du har en sekvens av bilder som tagits under flera timmar kan du sammanfoga dem till en enda bild som visar hur motivet förändras under dagen. Välj vilka bilder du vill använda – du kan välja så många eller så få som du vill, men ju fler bilder, desto längre tid tar det. Bearbeta bilderna för att förbättra färger och nyanser, precis som du gör med en enskild bild. För att spara tid kan du bearbeta flera samtidigt i DPP med hjälp av receptfunktionen.

Se till att bakgrunden är konsekvent

An image of a tulip is tweaked in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Använd justeringsverktyget för att göra bakgrunden enhetlig i alla bilder som sammanfogas.

Om det, liksom med blomman här, finns områden i bakgrunden som inte är helt svarta kan du måla över dem med justeringsverktyget och sedan göra områdena selektivt mörkare. Nästa steg är att börja sammanfoga bilderna med justerings- och kompositionsverktygen i DPP. Med justeringsverktyget gör du de områden i en bild som du inte vill använda svarta och använder sedan kompositionsverktyget för att välja en annan bild och blanda dem med hjälp av inställningen för att ljusa upp eller lägga till. Spara blandningen och fortsätt på samma sätt, bild för bild, för att bygga upp effekten.

Blanda dina bilder

Two images of tulips are merged together in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Du kan välja hur du vill blanda dina bilder i DPP. Här har vi valt en blomma under märkbart olika stadier av blomningen.

Det finns massor av bildredigeringsprogram och -appar som du kan använda för att blanda dina bilder, men principerna är desamma. Stapla bilderna ovanpå varandra och välj de områden på varje bild som du vill använda i din sammanfogade bild. Du kan välja en övergående blandning, från ena sidan av bilden till den andra, eller experimentera med andra typer av övergångar, till exempel en serie snitt som visas i exempelbilden nedan av ett landskapstidsförlopp.

När du har lärt dig grunderna i att sammanfoga bilder i DPP kan du prova olika effekter, som att klippa ihop delar av bilder.

3. Skriv ut ditt tidsförlopp

Förbered bilden

Nu när dessa bilder har sammanfogats till en enda bild är de redo för utskrift.

När timelapse-bilderna har blandats, varför inte ta proceduren ett steg vidare och skriva ut bilden? En inramad utskrift av en blomma under flera blomningsstadier är ett anmärkningsvärt tillskott på väggen eller spiselkransen – eller som en julklapp till någon du tycker om. Att förbereda en bild för utskrift är en enkel uppgift som kan göras i de flesta bildredigeringsprogrammen. Vilket du än väljer är det viktigt att färgerna på skärmen är kalibrerade så att det du ser på skärmen är det du får från skrivaren.

Välj rätt inställningar

A time stack of tulips shown in a frame on a mantelpiece.
Genom att välja rätt inställningar säkerställer du att utskriften stämmer överens med färgerna som visas på skärmen, vilket resulterar i ett vackert, dekorativt inslag i hemmet.

Utskriftsprocessen kan variera lite beroende på vilken skrivare du använder. Professionella skrivare innebär fördelar såsom utskrifter i affischstorlek, med längre livslängd. Canon PIXMA PRO-10S kan producera utskrifter i upp till A3+-format med ett pigmentbaserat bläcksystem med 10 färger för vacker färgåtergivning, medan PIXMA PRO-100S använder ett färgbaserat bläcksystem med 8 färger för potentiellt ännu mer hållbara utskrifter. Eller ta steget till nästa nivå med Canon imagePROGRAF PRO-1000, för utskrifter i upp till A2-format med hjälp av Canons pigmentsbaserade LUCIA PRO-bläcksystem med 12 färger.

Om du använder någon av dessa, eller någon annan professionell Canon-skrivare, kan du använda Print Studio Pro som vägledning genom utskriftsprocessen. Detta tilläggsprogram fungerar med DPP och andra bildredigeringsprogram och med det kan du justera inställningar för färghantering och pappersprofiler för att uppnå en exakt matchning mellan skärm och utskrift.

Om du använder en fotoskrivare för hemmabruk, till exempel Canon PIXMA TS6350 som vi använde, kan DPP hantera processen: välj Skriv ut följt av Egenskaper och välj den papperstyp som du använder samt rätt inställningar. För bästa resultat använder du specialpapper, till exempel Canons professionella fotopapper, och en skrivare med minst 5 bläckfärger (t.ex. Canons ChromaLife100-bläckteknik som används i PIXMA TS6350) för att producera utskrifter av hög kvalitet.


Skrivet av James Paterson

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker