Tulips in a garden framed by trails of light.

TRÄDGÅRDSFOTOGRAFERING

Utveckla din kreativitet: tre projekt att prova i trädgården

En trädgård är fantastisk att ha. Det är inte bara en plats utomhus som innebär en chans till frisk luft, att få lite solljus och ny energi. Där finns dessutom massor av fotograferingsmöjligheter. Här utforskar vi tre tekniker för att kickstarta din kreativitet, från att ljussätta tulpaner och fotografera stjärnorna till att fotografera vackra trädgårdsfåglar ...

Kvällsfotografering – måla med ljus

Genom att följa några enkla steg kan du enkelt skapa ditt eget konstverk med ljusmålning.

1. Förbered utrustningen

A torch with different coloured cups taped to the end.
Du kan tillverka en ljusstav med hushållsartiklar, som färgade plastmuggar.

Du behöver

  • Kamera
  • Stativ
  • Smartphone
  • Ficklampa
  • Färgade plastmuggar (eller liknande färgstarka föremål, till exempel små matlådor, pappersnäsdukar eller flerfärgade julgransljus)
Ljusmålning är en enkel teknik som du kan prova i trädgården efter mörkrets inbrott för att skapa levande, eteriska bilder. Börja med att skapa en ljusstav – vi staplade tre färgade plastmuggar och tejpade fast dem på ficklampan. När du viftar med den egengjorda ljusstaven under en lång exponering skapas suddiga färgstreck.

2. Ställ upp kameran

A photographer taps a finger on a screen to focus a shot of a tulip.
Placera kameran så att motivet är i bilden. Det kan vara en blomma, ett träd, ett löv eller något annat i din trädgård.

Skapa en bild av blommor, träd eller andra lämpliga motiv i trädgården. Det kan vara bra att göra detta i dagsljus först, så att du kan finslipa din komposition. När det blir mörkt ställer du kameran på ett stativ. Aktivera Live View-läget så att du kan se bilden på den bakre LCD-skärmen, lys med en ficklampa på motivet och tryck på skärmen för att fokusera på det. Ställ in objektivet på manuell fokusering så att det låses på plats. Exponeringen behöver vara i 30 sekunder eller mer. Vissa kameror har ett särskilt B-läge på ratten. Välj i så fall B för Bulb, vilket innebär att du kan låsa slutaren så att den förblir öppen så länge du vill. Annars måste du välja Tv-läget (tidsförval) och ställa in slutartid därifrån. Ställ in ISO på 100 för att minska sensorns känslighet och hålla bruset till ett minimum och välj sedan en liten bländare, till exempel f/22. Du kan behöva experimentera med bländaren beroende på hur stark ficklampan är. För ljusare resultat väljer du ett lägre f-tal och för mörkare resultat höjer du f-talet.

3. Anslut telefonen

A Canon EOS 90D connected to a smartphone with the Canon Camera Connect app.
Använd Live View-läget på din smartphone för att se hur ljusmålningen ser ut på din slutliga bild.

Du kan använda Canon Camera Connect-appen på telefonen för att starta och stoppa bulbexponeringen. Hämta appen på din telefon och gå till nätverksinställningarna i kameramenyn för att ansluta. Via appen kan du utlösa slutaren utan att behöva gå tillbaka till kameran, så att du kan koncentrera dig på ljusmålningen. Live View-flödet till telefonen hjälper även när du planerar var du ska vifta med ficklampan, eftersom du kan se exakt hur det kommer att påverka bilden när slutaren trycks ned.

4. Måla med ficklampan

Relaterade artiklar
A woman poses for a portrait, sitting next to a window, in-between a reflector and plant.

INOMHUSFOTOGRAFERING

Bildsköna projekt: tre förslag för kreativa fotosessioner hemma

Bli kreativ hemma. Tips kring hur du fotograferar filmliknande porträtt, abstrakta makrobilder och timelapse-video.

A time stack of a tulip in bloom.

TIMELAPSE

Skapa och skriv ut ett tidsförlopp med timelapse

Förvandla en timelapse-fotografering till en enda bild med denna lektion om hur du skapar ett tidsförlopp av en serie bilder.

Get lost in the details with macro

MAKROFOTOGRAFERING

Förlora dig i detaljerna med makro

Fyra kreativa tips för hur du kommer igång med makrofotografering och använder vanliga föremål för att skapa fantastiska bilder.

A hand waves a torch with colourful cups taped to the end, causing it to blur.
Ljusmålning är ett enkelt och roligt sätt att lägga till ytterligare ett lager i dina bilder och skapa abstrakta bakgrunder för skarpa motiv.

Starta bulbexponeringen med telefonen och börja vifta ljusstaven runt motivet. Prova att vifta med ficklampan bakom föremål, så att de visas i silhuett. Om du vill lägga till extra ljus vid en viss del av motivet riktar du bara ficklampan mot det området under några sekunder. Vi riktade ficklampan mot tulpanen längst fram under några sekunder för att få det röda att sticka ut, innan vi viftade runt den i blomsterbädden bakom för att skapa en färgstark bakgrund.

Fotografera trädgårdsfåglar

En välbekant fågelmatare lockar till sig regelbundna besökare och utgör den perfekta miljön för att fotografera trädgårdsfåglar.

1. Sätt upp en fågelmatare

James Paterson photographing a bird feeder in his garden.
Djurlivet du kan fotografera i närheten av hemmet är förvånansvärt omfattande.

En etablerad fågelmatare får sannolikt fler fjäderklädda besökare, så använd en befintlig matare eller sätt upp en några dagar i förväg och fyll den med nötter och frön. Morgonen är oftast den bästa tiden för fågelaktivitet, så inta din position tidigt. Göm dig utom synhåll, bakom buskar eller en häck om möjligt, eller fotografera inifrån, ut genom ett fönster. Planera din position i förhållande till solen. Om du vill ha starka färger är det bäst att ha solen bakom dig, men om du vill ha ett stämningsfullt motljus fotograferar du istället mot solen. Vilken position du än väljer bör du ha en jämn bakgrund i en färg som kontrasterar mot eller kompletterar fågeln – helst inte svart. Om det är möjligt undviker du att fotografera mot saker som är alltför plottriga eller distraherande.

2. Använd ett långt objektiv

Använd läget för tyst bildtagning för att undvika att skrämma iväg motivet, så bör du kunna fånga otroligt detaljerade naturbilder.

Med så här små och skygga motiv behöver du ett långt objektiv för att fylla bilden. Här har vi använt två zoomobjektiv, Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM och Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM. Om ditt objektiv liksom dessa har en optisk bildstabilisator slår du på den för att förhindra oskärpa som orsakas av kameraskakningar. En kamera med beskärningssensor (APS-C), till exempel Canon EOS 90D, kan vara användbar för avlägsna motiv. Zoomfaktorn på 1,6 innebär att en brännvidd på 135 mm blir effektivt 216 mm och 400 mm blir kraftfulla 640 mm. Kamerans 30 megapixlar innebär även att du kan beskära digitalt senare, så ett objektiv på 70–300 mm passar bra för småfåglar. Med mindre skygga motiv, till exempel den här trevliga rödhaken, kanske du långsamt kan ta dig närmare för att få en ännu bättre bild.

3. Exponeringsinställningar

The back of a Canon EOS 90D showing the shutter speed settings.
Du behöver en kort slutartid för att fånga en fågel i rörelse.

Ställ in kamerans lägesratt på M för manuellt läge, tryck på knappen Q och ställ in bländaren på f/5.6 eller lägre för att få ett kort skärpedjup med oskarp bakgrund. Ställ in slutartiden på 1/1250 sekund eller snabbare och ställ in ISO på Auto så att det anpassas efter rådande förhållanden. I dagsljus kan ISO-talet stiga till 1600 eller mer, vilket oundvikligen ökar bildbruset, men ISO-prestandan hos Canon EOS 90D innebär att bruset är hanterbart, även vid högre ISO-tal. För snabbrörliga motiv, som fåglar som flyger, behövs kortare slutartider för att fånga en bra detaljnivå. Varför inte ställa in anpassat läge 1 till dessa inställningar för fåglar på en matare och anpassat läge 2 för snabbare inställningar för fåglar som flyger, så att du snabbt kan växla om tillfället uppstår?

4. Välj en matningsmetod med hög hastighet

The back of a Canon EOS 90D showing high speed continuous shooting settings.
En bildserie är förmodligen den bästa metoden för att fotografera snabbrörliga motiv.

När en fågel dyker upp är det bäst att ta en bildserie för att förbättra dina chanser att få den perfekta bilden. Tryck på Q-knappen och ställ in matningsmetoden på snabb sekvens. Canon EOS 90D fångar 10 bilder per sekund med autofokus eller 11 bilder per sekund i Live View. Ställ in autofokusläget till AI Servo så aktiveras det kontinuerligt medan det förutspår motivets rörelser. Nästa steg är att ställa in en enkel fokuspunkt. Flytta punkten över fågeln och tryck sedan ned avtryckaren halvvägs och lås. Håll sedan avtryckaren nere för att börja fotografera.

5. Håll maten borta ur bilden

Om du vill ta en mer naturlig bild kan du komponera bilden med fågelmataren precis utom synhåll och fokusera på motivet.

De mest naturliga fågelbilderna är de som inte innehåller en matare eller andra tecken på människor, så håll utkik efter möjligheter att fotografera utan dessa i bilden. Fåglar hoppar ofta runt på grenar nära en matare innan de flyger in mot maten, så det är ett bra tillfälle att börja fotografera. Om du tror att ljudet från din kamera skrämmer fåglarna stänger du av fokuseringslåsets bekräftelseton (i pipljudsmenyn på Canon EOS 90D och andra kameror) och ställer in enheten på tyst bildtagning för en tystare fotografering.

Sikta mot stjärnorna – astrofotografering

Fotografera stjärnor med ett motiv i förgrunden för att få en mer intressant slutlig bild.

1. Ställ upp ett stativ

A photographer sets up a tripod in his garden to take a photo of the night sky.
Med hjälp av ett stativ kan du få skarpa bilder under långa exponeringstider.

Stjärnorna fotograferas bäst en stjärnklar kväll under en nymåne, när himlen är mycket mörk. Ljusföroreningar kan vara svåra att undvika, men du kan fortfarande få tydliga bilder av stjärnorna i en stadsmiljö. Börja med att rigga kameran på ett stativ. Prova att inkludera något intressant i förgrunden, såsom träden här, för att få en astrolandskapsbild. När du väljer var du ska rikta kameran kan en kvällshimmelsapp i telefonen hjälpa dig att välja ut stjärnbilder eller kärnan av Vintergatan.

2. Fokusera på en avlägsen stjärna

A photographer’s hands holding a Canon EOS 90D with a zoom lens attached.
Fokusera på en enda stjärna eller en grupp av stjärnor när du komponerar din bild. Kom ihåg att zooma in och ut när du komponerar.

Du måste använda manuell fokusering och låsa den på en avlägsen stjärna. Aktivera Live View och leta upp en mycket ljusstark stjärna på himlen. Tryck på kamerans zoomknapp två gånger för att zooma in nära stjärnan på skärmen. Ställ in objektivet på manuell fokusering och vrid på fokusringen (den mot slutet av objektivet) tills stjärnan blir skarp. När det är klart kan du zooma ut igen och komponera om vid behov.

3. Välj en slutartid

The screen of a Canon EOS 90D showing the Long exposure noise reduction setting.
Välj rätt slutartid för den effekt du vill skapa – använd en lång slutartid för att göra rörelsen oskarp och en kort slutartid för att frysa rörelsen.

Jordens rotation innebär att stjärnorna aldrig är statiska, så om slutartiden är för lång blir stjärnorna suddiga ljusstrimmor. ”500-regeln” kan vara användbar här – det är en metod för att mäta vilken maximal exponeringstid du kan fotografera med innan stjärnorna blir suddiga eller det uppstår strimmor. Slutartiden bör inte vara lägre än 500 dividerat med objektivets brännvidd. Så med objektivet inställt på 25 mm kan du fotografera i maximalt 20 sekunder (500 dividerat med 25). Långa exponeringstider som denna kan leda till ökat bildbrus, då sensorn värms upp under exponeringen. För att minska bruset aktiverar du brusreduceringsinställningen för lång exponeringstid.

4. Exponera för natthimlen

The screen of a Canon EOS 90D showing settings for night shooting.
Se till att ha kameran uppställd för fotografering på natten, med ett högt ISO-tal för att undvika mörka och dunkla bilder – och även om det låter motsägelsefullt bör du ställa in vitbalansen på dagsljus.

Vrid inställningsratten till M för manuellt läge och tryck sedan på Q-knappen för att ställa in exponeringen. Välj en stor bländare, till exempel f/5.6, och ställ in slutartiden på 20 sekunder – eller använd 500-regeln – och välj ett högt ISO-tal, till exempel 3200. Ställ in matningsmetoden på två sekunders självutlösare eller använd Canon Camera Connect-appen för att undvika kameraskakningar när du trycker ned avtryckaren och tar en bild. Utvärdera bilden och öka ISO-talet om den behöver bli ljusare eller minska ISO-talet för att göra bilden mörkare.

5. Fotografera stjärnspår

Att fotografera stjärnspår skapar fängslande bilder med verklig genomslagskraft.

Istället för att motarbeta det faktum att stjärnorna rör sig på himlen, varför inte försöka fånga stjärnorna som cirkulära spår? Du måste fota en serie med 30-sekunders exponeringar kontinuerligt under ett par timmar eller mer. Om din kamera har ett läge för intervallfotografering (som Canon EOS 90D, EOS 6D Mark II och EOS RP samt professionella kameror, bland annat EOS 5D Mark IV) aktiverar du detta läge, ställer in intervallet på 1 sekund och antalet bilder på 00 – obegränsat. Ställ in slutartiden på 30 sekunder och börja fotografera. Om kameran inte har någon inställning för intervallfotografering kan den ha ett timelapse-läge som du kan prova med en lång exponeringstid. När du har tagit en uppsättning bilder på något av sätten kan du sammanfoga dem med hjälp av Canons bildbehandlingsprogram Digital Photo Professional (DPP). Använd kompositionsverktyget för att ställa in varje bild på det ljusare blandningsläget.


Skrivet av James Paterson

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker