A woman touches a paper star hanging from her ceiling, in front of shuttered windows.

INOMHUSFOTOGRAFERING

Bildsköna projekt: tre förslag för kreativa fotosessioner hemma

Kreativ inspiration finns i överflöd hemma och är ofta dold från blotta ögat. Ta en närmare titt på utrymmet du är så bekant med så kan du bli förvånad – och inspirerad – över hur många motiv och scenarier du kan utforska kreativt med kameran.

Ett av de bästa sätten att bli kreativ hemma är att utforska funktioner på kameran som du kanske inte har använt tidigare. Canon EOS 90D har till exempel en intervallometer för timelapse och fokusförlopp som kan hjälpa dig att skapa dina skarpaste bilder någonsin. Här är tre idéer för inomhusbilder som kan inspirera din kreativitet. De är fantastiska sätt att finslipa dina kunskaper, lära dig nya tricks med kameran och till och med upptäcka ett nytt favoritområde inom fotografering.

Snabbspola framåt – fotografera en rolig video med timelapse

A Canon EOS 90D on a tripod filming ingredients laid out on a table.
Om du fotograferar uppifrån, särskilt vid videoinspelning, skapas en intressant, plan bild. Om du använder ett stativ bibehålls stabiliteten under hela sessionen.

Vi ser ofta timelapsevideor av solnedgångar över en dramatisk stadsmiljö, men du kan fotografera lika bra timelapsevideor hemma. Nyckeln till en bra timelapsesekvens är att helt enkelt visa betraktaren något ur ett nytt perspektiv. Det kan vara något så enkelt som att baka något och se hur degen jäser i ugnen, som vi har gjort här genom att filma bakandet, jäsandet och ätandet av nybakta kakor.

Timelapse förkortar tidskrävande uppgifter till några sekunder, vilket gör det idealiskt för att filma matlagning. Planera allt du behöver för processen och placera ut alla ingredienser och verktyg på en plan yta, så att du är redo att börja.

Om du använder ett mångsidigt objektiv, till exempel Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, kan du zooma in eller ut efter vad som passar motivet och dess närgräns på 25 cm innebär att du kan komma nära inpå händelserna. Nedan följer ytterligare tre tips som du kan använda för att planera en enkel men tilltalande timelapsevideo hemma.

1. 1. Ställ in bildens utsnitt med kameran på ett stativ

A Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM lens. A woman with multi-coloured hair making cookies.
Om du använder ett stativ bibehålls konsekvensen vid fotografering av en bildsekvens eller videoinspelning. Det ger stabilitet och öppnar upp för kreativa möjligheter vid bildkompositionen. Om rummet är för mörkt tillsätter du en kontinuerlig ljuskälla – det kan vara en studiolampa eller bara en bordslampa.

Kameran måste vara stilla, vilket innebär att du bör montera den på ett stativ. En vy med hög vinkel fångar händelserna och om du zoomar ut objektivet till 18 mm får allt plats i bilden. Om motivet är lite för mörkt kan du använda kontinuerligt ljus – även en bordslampa fungerar bra – för att lysa upp saker och ting.

2. Skräddarsy din timelapse

Relaterade artiklar
A light painting image of a bed of flowers with multi-coloured lights behind.

TRÄDGÅRDSFOTOGRAFERING

Utveckla din kreativitet: tre projekt att prova i trädgården

Tre tekniker för att kickstarta din kreativitet, från att ljussätta tulpaner och fotografera stjärnorna till att fotografera vackra trädgårdsfåglar.

A time stacked image of a flower blooming.

TIMELAPSE

Skapa och skriv ut ett tidsförlopp med timelapse

Förvandla en timelapse-fotografering till en enda bild med denna lektion om hur du skapar ett tidsförlopp av en serie bilder.

A macro shot of soap mixing with water.

MAKROFOTOGRAFERING

Abstrakt makrofotografering: fotografera tvålbubblor

Upptäck hur du fotograferar slående, färgstarka och abstrakta makrobilder av tvållödder med denna enkla steg-för-steg-guide.

Välj filminspelningsmetoden om din kamera har en sådan. Tryck sedan på MENY och bläddra genom fotograferingsmenyerna tills du hittar Timelapse-film. Välj Anpassad för att få full kontroll och välj om du vill fotografera i Full HD eller 4K. Vi tänker dela vår timelapse på sociala medier, så Full HD är idealiskt och kräver mindre utrymme på minneskortet.

På undermenyn till Intervall/bilder visar intervallen hur ofta kameran tar en bild. Beroende på ditt videosystem, som kan ändras i inställningarna, behöver kameran 24, 25 eller 30 bilder för en enda sekunds slutresultat. Långsamma moln behöver i regel ett intervall på omkring 10 sekunder mellan varje bild och snabbare rörelser, till exempel matlagning, behöver ett intervall på ungefär två sekunder.

Avsnittet för antalet bilder anger det totala antalet bilder som ska tas och det fungerar även som en användbar beräknare, som visar hur lång din slutliga film blir. Med ett intervall på 2 sekunder och 800 bilder ser vi att om vi filmar i 26 minuter och 38 sekunder så får vi ett filmklipp på 32 sekunder, om vi fotograferar med 25 b/s.

Ställ in den automatiska exponeringen på Fast 1:a bild – annars justerar kameran exponeringen för varje bild, vilket kan resultera i att ljusstyrkan går upp och ned. Det är även en bra idé att växla objektivet till manuell fokusering och fokusera på motivets händer eller bordsskivan, för att säkerställa att autofokus inte hoppar runt under inspelningen.

3. Redo att starta kameran

A composite image: left, the back of the Canon EOS 90D showing the interval shooting settings; right, a cookie rising in an oven.
Se till att du har valt att fotografera tillräckligt många bilder för att skapa en timelapse som varar till slutet av händelsen.

När du har stängt alla menyer ombeds du att ta en testbild för att kontrollera exponeringen. Om du är nöjd med resultatet trycker du på START STOP och trycker sedan ned slutaren för att börja fotografera. Kameran tar en bild vid varje angivet intervall och om händelserna är klara tidigare än förväntat trycker du bara ned slutaren igen för att stoppa inspelningen. Dina bilder sammanfogas sedan automatiskt till en färdig timelapse-film.

Kom närmare – gör det vanliga anmärkningsvärt med makro

Att fotografera vardagliga motiv med ett makroobjektiv är ett enkelt sätt att utforska din kreativa frihet och skapa visuellt intressanta bilder.

Med makrofotografering kan vi titta på vardagliga föremål ur ett helt nytt perspektiv och ditt hem är en utmärkt plats för att hitta roliga motiv att fotografera. Det spelar ingen roll vad det är – en gaffel, en osthyvel, fibrerna på en matta – om du kommer supernära med ett makroobjektiv kan du betona mönster, färger och texturer med en kreativ effekt.

Ett makroobjektiv, till exempel Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, passar perfekt för kreativa närbilder, med dess återgivningsförhållande på 1:1 som fångar bilder i naturlig storlek. Om du använder ett stativ säkerställer du dessutom att bilderna blir stabila, vilket är ännu viktigare när du fotograferar på nära håll, eftersom minsta rörelse blir förstorad.

Närbilder med makro kan göra det vanliga ovanligt, så välj motiv med intressanta egenskaper – som kärnorna i en tomat eller borststråna på en hårborste. Objektivet Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM har en snabb bländare med vilken du kan arbeta med naturligt ljus. Att tillsätta extra ljus innebär dock att du kan framhäva detaljer och lysa upp motivet bakifrån, vilket är idealiskt om du fotograferar något flytande eller transparent.

Här är tre viktiga inställningar du kan använda för att säkerställa att dina närbilder blir knivskarpa.

1. Touch-fokusera med Live View och Canon Camera Connect

A screenshot of the Canon Camera Connect App, showing focus selection.
Använd Live View eller anslut till Canon Camera Connect-appen för fjärrstyrd fotografering och touch-fokusering.

När du fotograferar små motiv kan det vara svårt att uppnå exakt fokusering. Om du arbetar i Live View kan du arbeta via LCD-skärmen och se exakt vad som är i fokus samt bedöma hur den slutliga exponeringen kommer att se ut. Tryck bara på skärmen för att ställa in fokuspunkten där du vill ha den. Du kan även växla till manuell fokusering och vrida på objektivets fokusring för att justera. Du kan även förstora bilden med 5x eller 10x genom att trycka på knappen Förstora, vilket säkerställer att även de minsta detaljerna blir knivskarpa.

Det här kan även göras via fjärrstyrning, om du ansluter till Canon Camera Connect-appen. Tryck på touchskärmen på den smarta enheten och välj ett exakt fokusområde. Du kan även använda appen för att ändra kamerainställningar utan att behöva vidröra kameran, vilket minimerar risken för att kameraskakningar förstör bilderna.

2. Manuell fokuspeaking

Fokuspeaking identifierar alla element i ett motiv som är i fokus med hjälp av en färgstark markering, som på den sågtandade kanten av den här kniven. Det är ett snabbt och enkelt sätt att verifiera att bilden är skarp. Den gröna fyrkanten är fokuseringshjälpens guide, som visas när du använder manuell fokusering.

Manuell fokuspeaking (MF-peaking) är en funktion som finns på Canon EOS RP, Canon EOS 90D och många andra Canon-kameror och som hjälper dig att uppnå superskarpt fokus. Om du har fokuspeaking aktiverar du den funktionen för att framhäva delarna av bilden som är i fokus med hjälp av ett ljust färgat överlägg. Aktivera Live View och tryck på MENY. Bläddra sedan igenom fotograferingsmenyerna tills du hittar inställningarna för MF-peaking.

Slå på MF-peaking och välj sedan färg och nivå, så visas överlägget när du fokuserar manuellt. Välj en färg som står i stark kontrast till motivet för att göra det lättare att se vad som är i fokus.

3. Använd fokusvariation för fantastiskt skärpedjup

Bilden till vänster är en ananasskiva som togs med f/8 – ett högre f-tal innebär att mer av bilden hamnar i fokus, men att ljuset begränsas. Bilden till höger är metallnitar som togs med f/2.8, vilket begränsar fokuseringen men släpper in mer ljus. Genom att använda fokusvariation för att skapa en bildsekvens med den här bländaren blir bilden till höger knivskarp.

Om du fotograferar med bländaren vidöppen vid f/2.8 skapas ett tunt skärpedjup som kan isolera en specifik del av motivet. Men om du vill ha hela bilden i fokus behöver du normalt sett minska bländaren på objektivet – på bekostnad av förlorat ljus. Canon EOS 90D har en funktion för fokusvariation som gör att du kan fotografera en sekvens med bilder och sedan sammanfoga dem i Digital Photo Professional för att få ett större skärpedjup, även vid f/2.8.

Med Live View aktiverat trycker du på MENY, bläddrar igenom fotograferingsmenyerna och aktiverar fokusvariation. Välj först det totala antalet bilder – börja på 30, men öka antalet om du fotograferar något väldigt detaljrikt. 100 bör normalt sett räcka för makro. Välj sedan fokusstegen (hur mycket fokus förflyttas mellan bilderna) – börja på fyra och experimentera därifrån. Observera att du måste använda autofokus för att detta ska fungera. Tryck sedan ned slutaren för att starta bildsekvensen.

Nyare Canon-kameror har den här praktiska fokusvariationsfunktionen. Om du har en äldre Canon-kamera gör det inget – du kan fortfarande skapa en bild med fokusförlopp. Öppna programmet Digital Photo Professional och sammanfoga bilderna till en enda bild med ett brett skärpedjup, med hjälp av det självbeskrivande verktyget för djupkomposition.

Bildskönt – filmliknande porträtt hemma

Att skapa slående porträtt hemma är ett sätt att syssla med fotografering och samtidigt involvera familjen eller rumskompisar. Aktivera ansikts- och ögonigenkännings-AF för att få perfekta porträtt.

Porträttfotografering gör sig bra inomhus. Du behöver ingen dyr studiobelysning eller exotiska platser för att ta enastående porträtt. Allt du behöver är ett frivilligt motiv och lite kreativitet. Att hitta rätt position och ett fönster med bra naturligt ljus kan vara skillnaden mellan ett bra porträtt och ett fantastiskt porträtt.

Porträtt kan tas med alla objektiv, oavsett om det är ett Nifty Fifty, ett vidvinkelobjektiv eller avsett för fisheye. Traditionellt sett tas dock porträtt med ett objektiv på 135 mm eller 85 mm, till exempel Canon EF 85mm f/1.8 USM. Det här objektivet passar perfekt för porträtt, då det komprimerar perspektivet, och den stora bländaren på f/1.8 fyller bilden med ljus och skapar en otrolig separation av motivet genom att göra även en hektisk bakgrund suddig. Behåll bländaren vidöppen på f/1.8, med ISO 100 och en slutartid på omkring 1/125 sek. till 1/160 sek. Kom ihåg att 85 mm motsvarar 136 mm på en kamera med APS-C-sensor, till exempel Canon EOS 90D.

Här är ytterligare tre enkla sätt på vilka du kan ge dina inomhusporträtt en extra effekt.

1. Rum med utsikt

Om du använder naturligt ljus från ett fönster eller en dörr blir inte bara bilden ljusare, utan den får även mer djup.

Bara för att du fotograferar hemma behöver du inte placera motivet mot en vägg eller jämn bakgrund. Om du har ett fönster eller en balkong med utsikt över en trädgård eller om du bara öppnar dörren mot världen utanför kan du ge bilden mer djup och dimension. Placera motivet mot bakgrunden och med den snäva beskärningen på 85 mm bör vyn fylla bilden.

2. Använd reflektion

Utnyttja och manipulera naturligt ljus genom att använda reflektion och studsa ljuset från ett fönster mot motivet.

En av utmaningarna med inomhusporträtt mot ett fönster är att bakgrunden, som lyses upp av dagsljus, blir mycket ljusare än rummet du fotograferar från. Ett sätt att balansera ljuset och lysa upp motivet är med hjälp av ett blixtaggregat, såsom Canon Speedlite 470EX-AI, som automatiskt upptäcker den optimala vinkeln där ljuset kan studsa mot väggar och tak för att skapa ett naturligt resultat.

En ännu enklare metod, eller om du inte har något blixtaggregat, är att använda reflektion för att få ljuset att studsa mot motivet. Något så enkelt som ett stort vitt papper eller tunn folie kan användas för reflektion. Det reflekterande materialet skapar mjukt och naturligt ljus som du kan vinkla och rikta precis som med en blixt.

3. Använd bildstilar för att skapa en kreativ effekt

Använd inställningen för bildstilar för att skräddarsy din bild på ett kreativt sätt under bildbehandlingen och ge extra effekt.

Canon EOS 90D har både ansikts- och ögonigenkännings-AF för att ge perfekta porträtt varje gång, men du kan även använda bildstilsfunktionen för att anpassa bildbearbetningen. Porträttstilen ställer in skärpan på ett steg lägre för att göra huden rättvisa och justerar färg och mättnad för att uppnå naturliga hudtoner, medan det svartvita läget skapar slående svartvita porträtt.

Alla Canon-kameror har inte bildstilar, men många nyare modeller har det. Om du inte har bildstilar som ett alternativ kan du helt enkelt göra dessa justeringar i Digital Photo Professional.

Skrivet av Jeff Meyer

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker