Bildkvalitet - EOS-1D X Mark II

Kvalitet, detaljrikedom och exponeringstolerans

Upplösning, känslighet och exponeringstolerans – utesluter inte längre varandra.

hero.jpg
sensor

20,2 megapixels CMOS fullformatssensor

En 20,2 megapixels CMOS fullformatssensor med hög exponeringstolerans, utvecklad och tillverkad av Canon, minskar bruset vid både höga och låga ISO-tal. Den här exceptionella sensorn har mikrolinser utan mellanrum som säkerställer hög bildkvalitet i alla tagningsförhållanden. Mikrolinser utan mellanrum ser till att inget ljus går förlorat mellan varje pixel, eftersom allt ljus som faller på sensorn förs vidare till pixlarna under. Det här förbättrar ljusinhämtningsförmågan och ökar signal-/brusförhållandet.

Med ökningen av antalet registrerade pixlar, jämfört med EOS-1D X, ger 20,2 MP i EOS-1D X Mark II större beskärningsmöjligheter samtidigt som en exceptionell detaljnivå bibehålls. Den större exponeringstoleransen innebär också att kompositioner kan över- och/eller underexponeras utan större detaljförlust.

high_iso.jpg

ISO 51200

Hög ISO-känslighet

Hastigheten är viktig i alla professionella situationer och större ISO-flexibilitet är särskilt användbart när du fotograferar i svagt ljus och på mörka platser. Med ett inbyggt högsta ISO-tal på 51200 kan EOS-1D X MARK II utökas ytterligare till ISO 409600 för fotografering på mycket mörka platser. Och flexibiliteten tar inte slut där. Även i Auto ISO-läget är slutartider på upp till 1/8000 s möjligt, såväl som exponeringskompensation i manuellt läge.

eos-1d-x

Korrigering av linsavvikelser i kameran

När den ursprungliga EOS-1D X lanserades hade den perifer ljusstyrkekorrigering och korrigeringsfunktioner för kromatisk aberration, medan ytterligare en funktion för korrigering av distorsion ingick i EOS 7D Mark II. Dessa bearbetningsalternativ i kameran har nu utvecklats och ingår i EOS-1D X Mark II tillsammans med en ny funktion för diffraktionskorrigering som används på JPEG-bilder under tagningen. Funktionen innebär att fotografen kan arbeta med mindre bländaröppningar utan att behöva oroa sig över försämrad bildkvalitet orsakad av diffraktion.

Tidigare måste man registrera linskorrigeringsdata med hjälp av programmet EOS Utility1. Men i EOS-1D X Mark II finns perifer ljusstyrka, korrigering av kromatisk aberration och linsavvikelsedata redan lagrade i kameran2. Att korrigera linsavvikelser i JPEG-bilder via en dator behövs alltså inte längre. Funktionen accepterar även data från alla framtida llnser som har data för avvikelsekorrigering inbyggt, så att man inte behöver registrera data med EOS Utility.

1 Data för linskorrigering behövs inte för diffraktionskorrigering

2 Vissa linser har inte data för korrigering av linsavvikelser

Inbyggd Digital Lens Optimizer

eos-1d-x

I EOS-1D X fanns lösningar för att korrigera olika lins- och bildavvikelser via Canons program Digital Photo Professional. I EOS-1D X Mark II är dessa korrigeringsfunktioner inbyggda i kameran via den speciella funktionen Digital Lens Optimizer.

Digital Lens Optimizer imiterar linsens prestanda, med en serie matematiska funktioner som reproducerar varje etapp som ljuset går igenom på den optiska banan. Med hjälp av den informationen kan Digital Lens Optimizer korrigera en rad typiska optiska aberrationer och upplösningsförlust som orsakas av kamerans lågpassfilter. För varje bild används en inverterad funktion som gör att bilden mer liknar den vi uppfattar med blotta ögat. Resultatet blir detaljerade bilder med hög kvalitet och fotografen kan arbeta med stora eller små bländaröppningar utan att behöva bekymra sig om aberrationer och diffraktioner.

Korrigeringar av linsavvikelser kan användas på JPEG-filer medan bilderna tas, men Digital Lens Optimizer används under RAW-bearbetningen i kameran.

Bildstilen Fina detaljer

menu

menu

Bildstilen ”Fina detaljer” som ursprungligen utvecklades för EOS 5DS och EOS 5DS R har inkluderats i EOS-1D X Mark II för att maximera mängden detaljer som fångas av kamerans 20,2 megapixelssensor. Den här inställningen prioriterar gradering av toner och framhäver fina detaljer. ”Fina detaljer” är avsedd för bilder som ska användas direkt från kameran utan efterbearbetning.

Bildstilen ”Fina detaljer” har tre justerbara skärpeparametrar, som ger mer kontroll över den skärpa som utförs i kameran för JPEG-filer. Dessa parametrar liknar de som finns i filtret Unsharp Mask i Adobe Photoshop och Canons DPP-programvara.

Reglaget 'Styrka' justerar hur mycket skärpa som används i bildens kanter. Reglaget "Finhetsgrad” bestämmer storleken på de detaljer vars skärpa ska justeras. Flytta det åt vänster för att göra mindre detaljer skarpa. Reglaget ”Tröskel” anger hur mycket kontrast det måste finnas i en del av bilden innan den betraktas som en kant och skarp. Vid låga inställningar kan även obestämbara kanter få ökad skärpa.

AWB: stämning prioriterad/vitt prioriterat

2.1.6 part 1

2.1.6 part 2

EOS-1D X Mark II har inställningsalternativ för automatisk vitbalans (AWB) som behandlar artificiellt ljus på ett annorlunda sätt. "Prioriterad stämning" syftar till att behålla en del av de varma färgtonerna från artificiella ljuskällor för att bevara en del av atmosfären i ett motiv, liknande den konventionella AWB-inställningen på andra EOS kameror, medan "Vitt prioriterat" eliminerar det mesta av värmen från glödlampsljus och försöker ge färgneutrala bilder där så är möjligt.