KREATIV UTSKRIFT

Bli kreativ i vår med ett projekt med fjärilsutskrifter

Papperskonstnären Aimee Graham visar hur man kombinerar utskrift och målning för att skapa vacker fjärilskonst.
En skrivare i Canon PIXMA TS5350-serien bredvid färgglada hantverksfjärilar.

Fjärilarnas ankomst är ett säkert tecken på att våren är på väg och vad passar bättre för att välkomna årstiden än att skapa egna heminredningsdekorationer med fjärilstema?

Konstnären och pappershantverkaren Aimee Graham började tillverka origamismycken, men under det senaste året har hon utvecklat nya idéer, experimenterat med nya material och publicerat sina skapelser på Instagram (@aimee__designs).

”Jag har alltid varit kreativ och att skapa är ett sätt att ta hand om mig själv. När jag insåg att människor uppskattade mitt arbete kände jag mig trygg med att börja bygga upp ett varumärke”, förklarar Aimee. ”Jag vill skapa roliga, individuella och hållbara saker som människor kan använda för att utsmycka sig själva eller sina hem med. Jag vill även hjälpa människor att hitta sin egen kreativitet.”

Här förklarar Aimee hur hon använde en Canon PIXMA TS5350a-skrivare, mallar från Canons inspirationsfyllda, kostnadsfria innehållstjänst Creative Park och lite erfarenhet av pappershantverk för att skapa en enastående och fantasifull fjärilskonst.

1. Välja och skriva ut mallar till din fjärilskonst

En kvinna skriver ut hantverksmallar med fjärilstema på en Canon PIXMA TS5350-skrivare.

Du hittar många färdiga fjärilsmallar på Creative Park för att komma igång. ”Du behöver inga komplicerade verktyg eller utrustning för att vara kreativ”, säger Aimee.

Du hittar vackra mallar på Creative Park som kan fungera som utgångspunkt för dina designer, bland annat fjärilsmobiler och 3D-väggdekaler. Du kan även få inspiration till ditt pappershantverksprojekt i Creative Park-appen, som är tillgänglig både för iOS och Android. För att skriva ut från appen måste du ansluta en kompatibel Canon PIXMA-bläckstråleskrivare – se listan över skrivarmodeller som stöds*.

”Utskrift är en bra utgångspunkt för dina skapelser”, säger Aimee. ”Om du tycker att något är för svårt kan du alltid börja med att skriva ut mallar och konturer. Du kan använda dessa för att skära ut och skapa egna designer för découpage, kollage eller bara för inspiration.”

Aimee använde en Canon PIXMA TS5350a-skrivare och både extra glättat och matt fotopapper för att skriva ut sina mallar och hon tyckte att det gick snabbt att installera och enkelt att använda skrivaren. ”Den är extremt användarvänlig när det gäller att mata in papper och ändra inställningarna för pappersformat. Den är lite mer kompakt än andra skrivare jag har använt, så den ser bra ut också.

”Papperskvaliteten var dessutom perfekt”, tillägger hon. ”Ibland kan papperet gå sönder lite när man arbetar med det, så det var riktigt bra att använda något som var tillräckligt starkt under hela processen och fortsatte att vara stabilt som en färdig produkt när jag var klar med att peta hål och dra snören igenom det.”

2. Dekorera dina fjärilar

En kvinna som bär stora örhängen skär ut en bild av en fjäril med en hantverkskniv.

För Aimee är pappershantverk även ett sätt att ta hand om sig själv. ”Utöver den tillfredsställelse du får av processen och det färdiga verket är det en avslappnande aktivitet som kan användas som en form av meditation”, säger hon.

En kvinna viker färgglada pappersfjärilar bredvid sin skrivare i Canon PIXMA TS5350-serien.

När du har skrivit ut mallen kan du använda din kreativa sida för att dekorera dina hantverksfjärilar hur du vill.

Aimee använde 3D-väggdekalerna från Creative Park som utgångspunkt för sina designer. ”Mallarna gav mig en specifik form att utgå från. Jag visste vilka former jag gillade mest och det gjorde saker enkla och gjorde att jag slapp tänka för mycket”, förklarar hon. ”Fjärilarna var huvudfokus för arbetet och allt annat skapades för att utsmycka miljön.” Aimee hämtade mallen och instruktionerna för att skapa ett antal fjärilar, som hon tänkte placera i en glaskupa (visningsverk med glaskupol) bredvid blommor och lövverk i kräppapper och några andra av hennes egna målade skapelser.

Hon riktade sedan sin uppmärksamhet mot de individuella designerna för omgivningen. Den här gången använde hon tomma fjärilsmallar som hon hittade online och målade själv de fina vingmönstren med hjälp av vattenfärger och penslar, och hon använde Creative Park-fjärilar som vägledning.

”Mitt huvudfokus var att omvandla konturmallarna till helt färglagda fjärilar som jag sedan skulle omvandla till 3D. Nu var det i princip bara att färglägga. Det var uppfriskande att hitta tillbaka till sina barnsliga rötter och bara ha roligt under den kreativa processen”, säger Aimee.

Om du inte har vattenfärger och penslar fungerar även färgpennor. ”Kvaliteten på utskrifterna var fantastisk”, säger Aimee entusiastiskt. ”Inget bläck smetades ut alls och de utskrivna linjerna var riktigt tunna.”

3. Visa upp ditt pappershantverk med fjärilsmotiv

En kvinna visar upp tre pappersfjärilar i en trälåderam.

Att använda en lådram för att visa upp fjärilskonst är ett bra sätt att visa upp ditt hårda arbete.

En kvinna sätter ihop ett fjärilshantverk med en liten glaskupol.

Pappershantverk kan vara en otroligt mångsidig hobby. ”Det är ett 2D-medium som kan förbli som det är eller förvandlas till 3D. Med lite fantasi kan du förverkliga så många idéer”, säger Aimee.

Kräppappersblommor i buketter, väggupphängningar och lådramar är några av Aimees specialiteter, så hon vet hur enkelt det är att använda hantverksfjärilar i designer.

”Allt mitt arbete är inspirerat av naturen, så jag kan tänka mig hur bra fjärilarna skulle kunna bli”, säger hon. ”Jag kan se glaskupan framför mig i huvudet direkt, så jag såg fram emot att förverkliga det.”

För att visa upp tre av sina målade pappersfjärilar som väggkonst valde Aimee en trälåderam och fäste en handskriven etikett bredvid var och en.

”Jag älskar att använda glaskupor och lådramar på det här sättet”, förklarar hon. ”Det påminner mig om provburkar som man ser på platser som Naturhistoriska museet. Att bevara skönhet, natur och historia på det här sättet omvandlar ett föremål till ett konstverk.”

4. Var inte rädd för att prova

En kvinna hänger upp en trälåderam med tre pappersfjärilar på en tegelvägg.

Genom att använda olika typer av visningssätt kan du lägga till ytterligare ett element till dina pappershantverk, som den här eleganta trälåderamen.

En kvinna placerar en glaskupol fylld med färgglada pappersfjärilar på en träyta.

När det gäller pappershantverk är det bäst att börja i liten skala. ”Du kan göra projekten mer utmanande när dina färdigheter har förbättrats – det finns ingen anledning att ta sig an något riktigt svårt direkt”, säger Aimee.

Aimee blev jättenöjd med sina färdiga produkter och trots att hon har varit kreativ hela sitt liv tror hon att det är möjligt för alla att uppnå liknande resultat.

”Jag tror att alla har en kreativ ådra någonstans innerst inne”, säger hon entusiastiskt. ”Konst kan vara överväldigande, särskilt när det gäller att skapa något av ingenting. Men om du börjar enkelt och bara påbörjar processen genom att lägga ned energi på den och se vart den bär kommer du förmodligen att fastna för det – och det är magiskt.

”Det handlar mycket mer om den kreativa resan än om det färdiga resultatet. Håll det enkelt, ha kul och fortsätt att försöka.”


Följ oss på Pinterest om du vill ha mer inspiration kring pappershantverk. Och glöm inte att dela med dig av dina skapelser på sociala medier med hashtaggen #MadeWithPIXMA.Skrivet av Andrea Ball*Gå in på Creative Parks webbplats om din skrivare inte stöds.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • UTSKRIFT OCH PYSSEL

  Papperspyssel

  Konstnären Zack McLaughlin låter sig inspireras av en kungsfiskarmall från Canon Creative Park.

 • UTSKRIFT OCH PYSSEL

  Papperspysselutmaning med vårtema

  Upptäck hur Hannah Bullivant skapade en rolig pappersdekoration för att fira våren.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Bordsdekorationer i papper

  Skapa vackra bordsdekorationer för alla tillfällen med Creative Park.

 • UTSKRIFTER

  De bästa skrivarna för pyssel

  Canon har den perfekta skrivaren för dig oavsett om du är ute efter familjeprojekt eller professionella resultat.