KREATIV UTSKRIFT

Hemgjorda bordsdekorationer: pysseltips och idéer

Skapa egna inredningsdetaljer med en PIXMA-skrivare och Creative Park, från pappersdekorationer till servettringar och namnskyltar.
En närbild av ett matbord täckt med en bordsduk i linne och dekorerat med kottar, löv och papperspyssel.

Oavsett om det är en födelsedagsfest, festmåltid eller en släktträff är det alltid kul att duka bordet med stil. Det är inte bara ett mer prisvärt alternativ att göra egen bordsdekoration, det är dessutom bättre för miljön eftersom du kan återvinna pappersmallarna efteråt – eller behålla dem till framtida tillfällen.

Canon utmanade den professionella stylisten Dani Tucker från The Social Kitchen att skapa en bordsdukning med ett för henne nytt medium: papper. ”En bordsdukning får ett bord att se riktigt vackert ut”, förklarar Dani, ”men det behöver inte bli dyrt. För mig handlar det om att vara kreativ med bordsdekorationerna och göra det mer personligt.”

Se hur Dani utförde uppgiften och upptäck de bästa tipsen för att göra egna bordsdekorationer i papper.

1. Välja ett tema

En kvinna med långt brunt hår lägger kottar på ett vackert dekorerat matbord.

Ditt bord kan inspireras av allt. Du kan till exempel skapa en blomsteruppsättning till en sommarmiddag eller en födelsedagsdukning till en vän med deras favoritfärg eller hobby som tema. Här lägger Dani till kottar i sin vinterinspirerade bordsdukning.

En närbild av ett bord dekorerat med kottar, stearinljus och snöflingor, stjärnor, ugglor och pepparkakshus i papper skapade med Creative Park.

När festen är slut kan du ge dina gäster några av dina pappersmodeller som avskedspresent, återvinna dem som papper eller behålla dem till ett speciellt framtida tillfälle.

För att skapa en egen bordsdukning börjar du med ett tema. Sedan behöver du bara papper, skrivare och ett urval av designer. Creative Park är fullt av kostnadsfria pappersmallar, från byggnader och djur till dekorationer och till och med servetthållare och namnskyltar för att hjälpa dig på traven. Till ett blomsterbord kan du till exempel använda mallar med blommor och fjärilar som limmas ihop för att skapa en ljus bordslöpare eller girlang, tillsammans med dekorerade namnkort för att göra det personligt.

Vid det här tillfället var temat vinter. Dani beskriver sin process som att börja med en färgpalett. ”Jag valde guld, gult och brunt eftersom jag ville få med naturliga toner. Sedan hämtade jag föremål för att skapa stilen och hålla mig inom den färgpaletten. Jag ville att det skulle kännas som vinter, så jag lade till eukalyptus [som ofta används i vinterkransar] och lade sedan till några stearinljus för att förstärka stämningen.”

Du behöver inte spendera mycket när du skapar bordsdekorationer, och Dani ser alltid till att använda vardagsföremål när hon dekorerar. ”Allt som jag har använt är lätt att hitta”, säger hon. ”Jag har använt gamla syltburkar som ljushållare eller vaser som jag fyllt med andra rekvisita.”

Dani använde mallarna för guldstjärnor och gula snöflingor tillsammans med miniatyrugglor för att komma igång med dukningen. Hon lade sedan till utskrivna menyer och namnkort samt kottar och lövverk som hon hade samlat för att skapa kontrast mellan det guldiga och det gröna.

2. Välja mallar

En kvinna med långt brunt hår tar en utskriven stjärnmall från en Canon-skrivare.

”Jag har skrivit ut mallarna från min telefon i Creative Park-appen – när du har konfigurerat skrivaren är den riktigt enkel att använda”, säger Dani.

Innan du skriver ut dina designer är det viktigt att du har rätt media nära till hands. Varje mall från Creative Park anger en viss papperstyp. De flesta skapas med Canons matta fotopapper. Det kan verkligen göra skillnad för den slutliga strukturen eftersom det matta fotopappret ger en stadigare modell än att använda vanligt kopieringspapper.

Du kan skriva ut direkt från din smartphone med Creative Park-webbplatsen eller -appen.

När du har skrivit ut alla mallar är det dags att börja sätta ihop dem. Beroende på hur många du skapar kan du dela upp arbetet över några kvällar för att säkerställa att slutresultaten håller högsta kvalitet.

3. Skapa mallarna

En bild ovanifrån av en person som sitter vid ett skrivbord och tittar på en bild av en pappersstjärna på sin smartphone på Canons webbplats Creative Park. En utskrift av samma stjärna ligger även på skrivbordet.

Det finns mallar på Creative Park för alla nivåer, från enkla designer till mer utmanande skapelser.

En kvinna lutar sig över ett träbord och viker och skär ut pappersmallar på en liten skärmatta.

”Jag använde limprickar för att sätta ihop mallarna”, förklarar Dani. ”Jag delade prickarna på mitten eftersom vissa mallar var ganska små och satte på så sätt ihop modellen.”

Följ instruktionerna noggrant eftersom du behöver vika ihop vissa modeller innan du klipper. Klipp sedan ut mallarna och vik ner eventuella flikar som måste limmas. Du kan använda lim för att sätta ihop mallarna och sedan lägga dem åt sidan för att torka.

Du kan till och med anpassa designen, vilket gör dekorationen unik för firandet. ”Du kan anpassa mallarna genom att skriva namn på stjärnmallarna eller husen”, föreslår Dani. ”Om det är till en födelsedag kan du skriva åldern på den som fyller år eller ’Grattis på födelsedagen’. Jag tycker att en snygg handstil och en bra penna är riktigt smart och effektiv för dekoration.” Ett annat alternativ är att lägga till designer via appen.

Dani anpassade originalmallarna för sitt bordstema. Hon delade till exempel stjärnmallen på mitten så att stjärnorna kunde ligga plant mot bordsskivan och limmade ihop mallarna för pepparkakshuset så att de blev stadiga modeller. Hon monterade även sina små menykort på större delar av färgad kartong för att skapa en ram och använde mallarna för snöflingor upp och ned så att färgerna skulle passa temat.

4. Dekorera bordet

Ett vackert dekorerat matbord täckt med en bordsduk i linne och dekorerat med kottar, löv och papperspyssel.

Genom att skapa dina egna dekorationer kan du byta teman när du vill och helt enkelt skriva ut fler mallar, vilket är ett kostnadseffektivt sätt att anpassa bordsdukningar efter olika tillfällen. Du kan prova att göra papperspyssel efter årstiderna eller till en babyshower, nyårsafton eller till och med en avskedsfest, med fokus på landet som du ska resa till med hjälp av Creative Parks utbud av arkitektoniska mallar av kända landmärken.

När alla mallar är klara är det dags att arrangera dem på bordet. Se till att du har tallrikar, bestick och glas redo, så att du kan arbeta med dekorationerna runt dem.

Dani rekommenderar att du först arrangerar större föremål och sedan arbetar nedåt i storleksordning. ”Jag börjar med att lägga på bordsduken”, säger hon, ”och sedan lägger jag till de största föremålen, till exempel blommor i vaser eller blommor ordnade på bordet, och sedan arbetar jag mig nedåt och sprider ut de mindre föremålen.”

Lägg först till dekorationerna som ska vara fokuspunkter i mitten av bordet – det kan vara blommor, bitar av drivved, kottar eller till och med färsk frukt, till exempel hela apelsiner eller pumpor, beroende på temat. Lägg sedan till mindre föremål som menyer och namnkort, eftersom de är lätta att placera vid varje tallrik.

Dani föreslår att du grupperar föremålen i udda antal – hon lägger alltid till dekorationer om tre för en mer tilltalande stil.

När dessa aspekter är på plats är det dags att ordna de mindre pappersdekorationerna runt dem och placera dem på bordet på ett sätt du tycker blir snyggt. Varje person kanske får en miniatyruggla vid sitt glas? Till sist kan du lägga till de sista detaljerna, som servettringar och andra mindre utsmyckningar.

Dani var imponerad av utbudet av kostnadsfria mallar som finns på Creative Park och uppskattade möjligheten att bli inspirerad. ”Jag tyckte att utmaningen var riktigt häftig och den gav mig frihet att bli riktigt kreativ med papper och få det att se vackert ut. Jag hade aldrig gjort detta tidigare, så jag fick spänna mina kreativa muskler”, säger hon.

Om du vill prova kan du söka efter hashtaggen #MadeWithPixma för fler kreativa idéer och sedan dela din bordsdukning i papper och tagga @canonemea.

Oavsett tillfälle, varför inte dekorera bordet med papperspyssel?

Skrivet av Tamzin Wilks

Relaterade produkter

Relaterade artiklar