Canon EOS 5D Mark IV with Dual Pixel RAW

Dual Pixel RAW

Vad är Dual Pixel RAW?

Dual Pixel RAW är en innovation från Canon som utnyttjar båda fotodioderna på EOS 5D Mark IV:s 30,4 megapixels Dual Pixel CMOS AF-sensor.

Canon EOS 5D Mark IV sensor with Dual Pixel RAW

Så här fungerar det

Dual Pixel-sensorns pixlar har en konstruktion med dubbla fotodioder. Denna sensordesign innebär att sensorn kan ta emot A- och B-signaler från motivet och upptäcka eventuella fasskillnader mellan de två signalerna, så att de kan uppnå fokus som en del av Dual Pixel AF-systemet. När du tar en bild får sensorn bildinfo från de kombinerade A- och B-bildsignalerna. Den här tekniken möjliggör både fokusering och fotografering med samma sensor. 


Under Dual Pixel RAW-fotografering sparar en enda RAW-fil två bilder i filen. Den ena bilden består av A+B-kombinerade bilddata och den andra endast av A-bilddata. Detta innebär att Dual Pixel RAW-filer innehåller både den normala bilden och eventuell parallaxinformation, som kan mätas, samt extrapolerad information om avståndet till motivet. Eftersom Dual Pixel RAW-bilder innehåller två bilder är deras filstorlek dubbelt så stor som vanliga RAW-bilder. 


Med Dual Pixel RAW-optimering i programvaran Digital Photo Professional kan användare använda Dual Pixel-data som registrerats med Dual Pixel RAW-bilden för mikrojusteringar av positionen för maximal skärpa med hjälp av den fördjupade information som finns i filen.

Canon EOS 5D Mark IV sensor Dual Pixel RAW

Mikrojustering av bild

När en bild inte är tillräckligt skarp i ett visst område, till exempel vid motivets ögon, är det möjligt att justera bilden och få tillbaka skärpan till ett önskat område.

Bokeh-växling

Med Dual Pixel RAW är det möjligt att justera positionen för oskarpa områden, eller bokeh, för att förbättra kompositionen, till exempel genom att flytta ett oskarpt objekt som skymmer motivet.

Minskning av spökbilder

Till skillnad från bländning, som ibland kan användas på ett kreativt sätt för att göra att bilden verkar ha låg kontrast och är atmosfäriskt ”suddig”, är spökbilder inte önskvärt och visar interna linsreflektioner. Detta kan styras med Dual Pixel RAW och minimeras genom noggrann justering.

För bästa resultat

För att få ut mesta möjliga av Dual Pixel RAW krävs noggranna justeringar av EOS 5D Mark IV:s fotograferingsvärden. För bästa resultat ska du fotografera med en brännvidd på objektivet på minst 50 mm och en bländare på f/5,6 eller lägre, vilket säkerställer att ISO-värdet är 1600 eller lägre.

Effekterna kan variera mellan fotografering i porträttformat eller i vertikalt format. Se till att du fotograferar med följande parametrar för bästa resultat:

Brännvidd

Objektavstånd

50 mm

1–10 m (3,3–32,8 fot)

100 mm

2–20 m (6,6–65,6 fot)

200 mm

4–40 m (13,1–131,2 fot)