EOS R Richard Walch Ambient Arranmore Ireland

EOS R-SYSTEMET FRÅN CANON

Oöverträffad optisk teknik med framtidens system redan idag.

Magnus Wennman
Magnus Wennman

Canon Ambassador Photojournalist


Canon har arbetat för att fullända EOS-serien i mer än tre decennier. 2018 lanserade Canon EOS-seriens kronjuvel: EOS R-systemet inklusive företagets första spegellösa fullformatskamera följt av fyra unika RF-objektiv. 

EOS R-systemet är baserat på en banbrytande objektivfattning med fantastiska möjligheter att fånga varje ögonblick och omfattar idag tre olika kamerahus och tio RF-objektiv. RF-objektiven ger högre kvalitet och en tidigare aldrig skådad hastighet för många olika ljusförhållanden och miljöer. EOS R-systemets adaptrar ger ännu större kreativ kontroll eftersom fotografen kan använda sina gamla EF- och EF-S-objektiv med full kompatibilitet och utan förlorad prestanda.

Smidigt och kompakt

EOS R-systemet och särskilt dess objektiv blev genast en succé bland yrkesfotografer. När Canon-ambassadören och fotojournalisten Magnus Wennman reste till Irak i oktober 2019 med uppdrag att bevaka flyktingsituationen i norra Syrien, utrustade Canon honom med en EOS R-kamera och objektiven RF 85mm F1.2 L USM, RF 24-70mm F2.8 L IS USM samt RF 24-105mm F4 L IS USM. 

”När jag är ute på uppdrag är det viktigt att kameran har lång batteritid och att allt fungerar problemfritt. Ibland krävs något mera robust och andra gånger är det bättre med något lite smidigare – och EOS R är smidigt. Trots att alla funktionerna sitter i ett litet kamerahus känns den ändå väldigt mycket som en proffskamera. Jag kan också säga att generellt har jag inte har varit med om ett sådant skifte sedan man gick från film till digitalt. Det var naturligtvis revolutionerande, men sedan dess har det inte hänt mycket. Nu känner man att nästa steg kommer.”

Fantastiska objektiv för alla sorters ljus

RF-objektiven har tagits fram speciellt för att ge skarpa, högkvalitativa bilder i alla ljusförhållanden. Magnus Wennman har upptäckt att fördelarna med EOS R-systemet märks särskilt mycket när han arbetar med naturligt ljus eftersom det går att se exponeringen direkt i kamerans digitala sökare. 

”Både bildkonst och fotografi handlar mycket om att hitta det rätta ljuset. EOS R och dess objektiv fungerade väldigt bra under min senaste resa – med extremt dåliga ljusförhållanden. Det var en väldigt positiv upplevelse att kunna se exponeringen tydligt och samtidigt justera skärpan perfekt.” Videofunktioner RF-objektiven är perfekta redskap för att skapa videofilm eftersom de är snabba, ljusstarka och väl lämpade för att fånga vidvinkelperspektiv. För Magnus Wennman, som numera fördelar sin tid nästan lika mellan foto och video, är det lilla kamerahuset med sin vridbara skärm i kombination med utbudet av objektiv en enorm fördel när han filmar. Wennman blev positivt överraskad av filmfunktionen hos EOS R och tycker att både AF-servon och pekskärmen fungerar väl. 

”Kamerans skärm är mycket bra att titta på när man arbetar med video. Jag gillar att den är så okomplicerad. En annan bra egenskap hos denna kamera är det går att fota med kameran uppe vid ögat och snabbt växla från foto till video med bara ett knapptryck, vilket gjorde den väldigt smidig och stabil. Det är en funktion som jag har längtat efter.”

I slutet av 2019 omfattar EOS R-systemet tre kamerahus och tio RF-objektiv.

Canon EOS R är en banbrytande, kompakt systemkamera i fullformat som vidgar dina vyer. Canon EOS RP är en liten, lätt och intuitiv kompakt systemkamera i fullformat som har utformats för resor och vardagsfotografering. Canon EOS Ra har tagits fram för professionella entusiaster som söker ett kompakt och lätt verktyg för astrofotografering.

"När jag arbetar vill jag kunna fokusera på historien och bilderna. Kameran ska kännas rätt och vara bekväm – som en förlängning av mig själv – och jag vill inte behöva tänka på tekniken. De RF-objektiv som jag testade var snabba, skarpa och, framför allt, robusta och hållbara. Jag uppskattar att Canon inte har gjort några kompromisser när det gäller objektiven."

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och inspireras av berättelser och spännande nya saker

Beställ nu