Konsten att fotografera mat med Linda Lomelino

Linda Lomelino chocolate cake dough

The art of food photography

Den svenska matfotografen, -filmskaparen och matstylisten Linda Lomelino vet vad som krävs för att ta den perfekta matbilden. Linda har fotograferat i över 20 år, men hon fastnade på allvar för matfotografering när hon startade sin bakblogg Call Me Cupcake 2009. Sedan dess har hon skrivit och fotograferat flera böcker och hållit fotoworkshops över hela världen.

Här är Lindas bästa tips för att utveckla din matfotografering.

1. Tänk på ljuset

Bra ljus är grunden för ditt foto och kan avgöra om det blir bra eller dåligt. För att få det vackra, mjuka ljuset – placera din mat bredvid ett fönster med indirekt ljus (d v s ingen sol kommer direkt in genom fönstret). Om du har fönster som vetter åt olika håll kan du prova att fotografera intill dem alla under olika tider på dagen. Till exempel, fönster som vetter mot norr har det jämnaste ljuset under hela dagen. Flytta runt för att hitta den bästa ljuskällan!

2. Manipulera ljuset med hjälp av tyg

Om du fortfarande tycker att ljuset är lite för skarpt kan du prova att dra en tunn vit gardin över fönstret för att dämpa ljuset. Du kan också täcka fönstret med ett vitt, skirt tyg. Om du vill att bilderna ska vara lite mer stämningsfulla och mörka kan du använda en mörkgrå eller svart gardin för att blockera en del av ljuset som kommer in genom fönstret. Detta skapar en mindre ljuskälla som i sin tur gör hela rummet mörkare, samtidigt som ljuset blir mer fokuserat på ditt motiv, vilket skapar mer kontrast och dramatik.

spreading fudge frosting

Lindas resa inom mat och fotografering började med hennes bakblogg 2009.

chocolate cake

Kolla in receptet på Lindas chokladkaka i slutet av den här artikeln.

3. Kort skärpedjup

När jag köpte mitt första objektiv (Canon EF 50mm f/1.4) och testade att fotografera med en stor bländare blev jag överväldigad av vilken skillnad det gjorde! Detta är fördelen med att fotografera med en kamera jämfört med en smartphone – du har större kontroll över dina inställningar och kan skapa ett vackert kort skärpedjup. Jag brukar använda en bländare på runt 1,8 om jag till exempel fotograferar en kaka från sidan. Hur stor bländare du kan välja beror på objektivet!

4. Prova komplementfärger

Komplementfärger är i princip motsatser på färghjulet – till exempel gult och lila, rött och grönt samt blått och orange. Tänk på färgerna och håll dem till ett minimum – om du bara använder två eller tre färger kommer din bild att sticka ut mer. Det är inte alltid möjligt, men det är bra att ha i åtanke!

chocolate cake piece

Om du fotograferar med en kamera istället för en smartphone kan du skapa ett vackert kort skärpedjup.

5. Tänk på vinkeln (och använd dem alla när du kan)

Olika vinklar kommer att framhäva olika detaljer i den maträtt du fotograferar. Om du t ex fotograferar något platt som en pizza gör du det troligen ovanifrån. Men om du fotograferar en kaka kanske du vill fotografera den från sidan först och sedan skapa en flatlay-komposition med hjälp av kakbitarna. Det här är ett utmärkt sätt att skapa variation i en serie bilder som du sedan kan använda i en portfolio, ett blogginlägg, en tidning eller i ett karusellinlägg på Instagram.

6. Serietagning för att fånga rörelse

Med inställningen serietagning med hög eller låg hastighet skapas en serie snabba bilder, vilket är perfekt när du försöker fånga rörelse. Du kommer med största sannolikhet också behöva fotografera med en kortare slutartid, beroende på hur snabbt motivet rör sig. Jag brukar använda en slutartid på 1/1000 sek för att fånga mjöl som siktas – och sedan justera ISO och bländare därefter. Ett annat bra sätt att fånga rörelse på är att använda sig av kamerans videoegenskaper, särskilt slowmotion-funktionen (ställ in kameran på ”video” och sen aktivera High Frame Rate/HFR i menyn). Det kommer att fånga rörelse på ett vackert sätt och du behöver bara filma i några få sekunder!

glazing the cake

Saker med olika höjd och former gör bilden mer intressant.

cake with candles

Försök att placera passande saker i förgrunden eller bakgrunden av ditt huvudmotiv.

7. Negativt utrymme

Genom att använda negativa eller tomma utrymmen i bilden får ögat lite utrymme att andas och det kan faktiskt hjälpa till att dra uppmärksamheten till huvudmotivet!

8. Tänk på lager, strukturer och former

Genom att leka med strukturer, djup och höjd skapar du lager och lägger till ett visuellt intresse för dina bilder. Ett sätt att addera djup är att placera en passande sak i förgrunden eller bakgrunden av ditt huvudmotiv. Genom att lägga till saker med olika höjd och former blir bilden mer intressant. Något enkelt som till exempel en skrynklig tygservett och några utströdda saltflingor på bordet adderar struktur och kan ta din bild till nästa nivå.

Linda Lomelino cake

"Välj rekvisita och bakgrunder som lyfter fram det bästa i din mat", säger Linda.

9. Lyft fram den mest fotogeniska egenskapen

Fundera på vad som är det mest fotogeniska med maten och hur du kan lyfta fram det. Vad är den största styrkan i den maträtt du tillagar och fotograferar? Är det färgen eller strukturen? Formen? Välj rekvisita och bakgrunder som lyfter fram det bästa i din mat!

10. Öva, men se till att ha kul!

Detta kan tyckas självklart, men det är det viktigaste tipset jag kan ge. Övning, övning och lite mer övning kommer att förbättra ditt fotograferande snabbt – men framför allt, om du tycker det är kul då kommer du att göra det oftare.

shooting with Canon EOS R50

Mat har varit Lindas huvudfokus i arbetet under de senaste 14 åren.

Canon EOS R50

Dessa bilder togs med en Canon EOS R50. Kolla in Lindas tips om objektiv nedan.

Här är Lindas tips på utrustning för att skapa fantastiska matbilder:

Kamera: Canon EOS R50 – ett kompakt kamerahus med lätt design, enastående bildkvalitet och sömlösa anslutningsmöjligheter. Kombinera den med valfritt RF-objektiv, till exempel dessa:
Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM – ett vidvinkelobjektiv med fast brännvidd och stor bländare.
Canon RF 50mm F1.8 STM – ett kompakt och prisvärt objektiv med fast brännvidd.
Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM – ett lätt objektiv med fast brännvidd för vackra detaljer.
Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM - ett lätt zoomobjektiv med ultravidvinkel.