GATUFOTOGRAFERING

Förnya ditt foto: Tips för abstrakt fotografering

Ge dig ut på gatorna och ta otroliga abstrakta bilder, fånga känsloförmedlande detaljer och skapa surrealistiska dubbelexponeringar med din Canon-kamera.
En stadsgata med flera exponeringar, vilket ger en suddig och upprepande effekt.

En abstrakt bild har vid första anblicken ingen relation till något i verkligheten. Genom att skapa bilder som har en liten koppling till verkligheten kan vi uttrycka en idé eller känsla som är fristående från vardagliga objekt och motiv. Vi får ofta lära oss att bilder ska vara skarpa, raka och i fokus, men med abstrakt fotografering kan vi bryta mot de här normerna enligt egna önskemål. Det ger fotografer en enorm frihet att engagera tittaren på en djupare nivå och samtidigt utforska fascinerande grafik och experimentera med kamerateknik.

Det abstrakta temat passar utmärkt tillsammans med gatufotografering och dokumentärfotografering. Gatumiljöer är fulla av detaljer, geometri och rörelse som med några få kamerakunskaper kan observeras och fångas på ett konceptuellt sätt, genom att avslöja dolda höjdpunkter även i de mest triviala och välbekanta motiven.

Den abstrakta metoden möjliggör inte bara en ny vinkel av ikoniska landmärken och ständigt fotograferade byggnader, utan vi kan även förmedla ett levande intryck av stadsmiljön runt omkring oss, oavsett om det handlar om levande rörelser eller en melankolisk disharmoni. Så varför inte ta med dig kameran och ta en promenad i staden medan du håller utkik efter det abstrakta? Du vet aldrig vad du kan hitta.

1. Fånga oskärpa från kameran

En bild av en gata med en hög grad av vertikal oskärpa. Fotgängarna är fortfarande synliga, men mycket av motivet har delats upp i remsor med rosa, grönt och gult ljus.

När du fotograferar för att få oskärpa kan du leta efter intressanta föremål som skapar djärva mönster, som de färgglada paraplyerna som hänger ovanför gatan här. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 35 mm, 1/15 sek, f/22 och ISO 100.

En man lutar sin Canon-kamera upp och ned mycket snabbt.

En kamerarörelse upp och ned i kombination med en exponeringslängd på 1/15 sek. ger ett vardagligt gatumotiv en vacker oskärpa.

Kameraskakningar är vanligtvis något som fotografer vill undvika, men avsiktlig rörelse under exponeringen kan leda till slående abstrakta stadsmotiv och det är ett fantastiskt sätt att förmedla en känsla av platsen.

Hemligheten är att ställa in en slutartid som är tillräckligt lång för att skapa oskärpa, men tillräckligt kort för att fånga intrycket av människor och former. Prova att ställa in kameran på tidsförval (Tv) med en slutartid på 1/15 sek. Ställ in kamerans ljuskänslighet på ISO100 som utgångspunkt och justera den utifrån omgivningsljusets nivå tills du uppnår en exponering som du är nöjd med. När du sedan trycker ned avtryckaren gör du en kort, skarp rörelse med kameran. En rörelse uppåt och sedan nedåt fungerar bra för motiv som inkluderar människor, eftersom den bevarar formen på figurerna, men du kan även prova en rörelse i sidled, en skarp rotation eller en snabb zoomning.

I läget tidsförval (Tv) kan du även ställa in ISO på automatisk – vilket är tillgängligt på de flesta kameror – så att du kan koncentrera dig helt på slutartiden.

2. Exponera för högdagrar

En bild tagen i en tunnel där ljuset strålar igenom tunneln på en graffitiprydd vägg.

När du skapar abstrakta bilder kan det vara bra att fotografera områden med starkt eller kontrasterande ljus och färg – kontrasten gör det lättare att se världen som en serie av former. Tagen med en Canon EOS 90D med ett Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv inställt på 39 mm, 1/160 sek., f/8 och ISO100.

En LCD-skärm där någon sänker exponeringen på kameran för att skapa en mörkare bild.

Använd exponeringskompensation och minska exponeringen med ett eller två steg, så att du exponerar för högdagrarna under soliga dagar. Tänk på att för att kunna göra detta måste du använda automatiska exponeringsinställningar som bländarförval, slutarförval eller automatisk ISO.

Fotografer undviker ofta att fotografera i direkt solljus under dagen eftersom det skapar starka kontraster med djupa skuggor. Men när det gäller gatufotografering kan du med den här kontrasten förenkla hektiska motiv och förvandla dem till slående abstrakta former. När du exponerar för högdagrar blir skuggorna i dina bilder nästan svarta, vilket ger former utan detaljer.

Det enklaste sättet att göra detta är att använda exponeringskompensation. Vrid bara ned exponeringen ett eller två steg för att göra motivet mörkare, så att skuggorna blir djupa och delarna av motivet i starkt solljus förblir starka.

3. Fotografera med dubbelexponering

En dubbelexponering av en stadssilhuett överlappad över en annan, som är upp och ned.

I multiexponeringsläget ger kamerans LCD-skärm en förhandsvisning i realtid av den sammanfogade bilden när du tar bilden, vilket gör det enkelt att komponera den andra exponeringen så att den fungerar i harmoni med den första. Tagen med en Canon EOS 90D med ett Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv inställt på 55 mm, 1/160 sek., f/7,1 och ISO100.

En upp- och nedvänd LCD-skärm på en Canon-kamera som visar en dubbelexponering av byggnader som ser ut att hänga i luften.

Genom att vända kameran upp och ned inför den andra bilden av en dubbelexponering kan du skapa surrealistiska stadslandskap.

Dubbelexponering har varit populärt sedan 1800-talet och gör att du kan överlappa en bild ovanpå en annan för att få slående resultat. Canon EOS 90D och många av de andra nya kamerorna har ett särskilt läge för multiexponering som gör att du kan skapa effekten när du fotograferar. Aktivera helt enkelt läget, ställ in önskat antal exponeringar och börja fotografera. När Live View är aktiverat får du en förhandsvisning av effekten när du tar den andra bilden (eller den tredje eller fjärde – du kan ta upp till nio med det här läget) så att du kan justera bilden och göra överlappningen så intressant som möjligt.

När du letar efter motiv och landskap för dina dubbelexponeringar bör du tänka på att ljusare områden förblir ljusa eller blir ännu ljusare, de blir aldrig mörkare. Det innebär att mörkare byggnader och former mot en ljus bakgrund, som himlen, kan ge djärva bilder.

4. Överlappa flera bilder

En svartvit multiexponering av en skyskrapa.

När du tar bilder med flera bildrutor kan du välja något av lägena Tillsats eller Genomsnittlig. Tillsats lägger de ljusare områdena ovanpå varandra, medan Genomsnittlig hjälper till att förhindra att områden försvinner. Tagen med en Canon EOS 90D med ett Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv inställt på 21 mm, 1/640 sek, f/11 och ISO 100.

En överlappad bild av en spegelvänd London-silhuett.

När du överlappar flera bildrutor kan du prova att spegelvända bilden – som den här bilden – och skapa en abstrakt silhuett. Tagen med en Canon EOS 90D med ett Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv inställt på 47 mm, 1/250 sek., f/9 och ISO100.

Varför nöja sig med en dubbelexponering? Med multiexponeringsläget, som finns på kameror som Canon EOS 90D och Canon EOS RP, kan du ta och blanda en hel serie bilder i en enda stämningsfull bild. Om du vill ha en iögonfallande arkitektonisk bild kan du prova att ställa in fem bilder och fotografera en byggnad samtidigt som du gör små variationer i din synvinkel eller objektivets zoom. Bilderna överlappas när du fotograferar, vilket resulterar i en slående multiexponeringseffekt.

5. Välj ut detaljer

En man håller i en kamera och står på en stadsgata och tittar upp på stora byggnader med glaspanel.

När du är ute och rör på dig med kameran kan du leta efter intressanta kontrastpunkter, harmoniska mönster, geometriska former, djärva färgexpansioner eller abstrakta arkitektoniska detaljer.

Sidan av en skyskrapa tagen underifrån, med färgstarkt glas på ena sidan.

Att ta närbilder av föremål på byggnader, som den här bilden som tagits med en vinkel, är ett bra sätt att få arkitektoniska strukturer att se abstrakta ut. Tagen med en Canon EOS 90D med ett Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv inställt på 30 mm, 1/250 sek., f/9 och ISO100.

En av roliga sakerna med gatufotografering är den enorma mängd intressanta detaljer som finns överallt, från abstrakta arkitekturlinjer till färgglada skyltar, texturer, typografier och reflektioner. Ofta har de bästa abstrakta bilderna enkla kompositioner. Genom att rikta in dig på en eller två detaljer och utesluta allt annat kan du skapa vackra bilder som visar på den bredare miljön runt omkring dem. Bilder som dessa kan även utgöra vacker väggkonst, så varför inte skriva ut dina favoriter?

6. Experimentera med skuggor

En trappa i djup skugga, med endast små delar av varje steg synliga.

Med lite kreativt tänkande kan skuggorna som skapas av en trappa ge en djärv och abstrakt bild. Tagen med en Canon EOS 90D med ett Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv inställt på 21 mm, 1/250 sek., f/10 och ISO250.

En svartvit bild av en betongbyggnad, tagen underifrån, som skapar geometriska former av skuggorna.

Att fokusera på att fånga skuggor och silhuetter är ett enkelt sätt att göra dina bilder mer abstrakta. Tagen med en Canon EOS 90D med ett Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv inställt på 31 mm, 1/250 sek., f/8 och ISO100.

När solen står lågt på himlen blir skuggorna på gatan längre och det kan vara ett utmärkt tillfälle att fotografera abstrakta skuggformer. Leta upp skuggor som faller i intressanta, vinklade former på gatan och försök att även få med skuggor som skapas av människor och byggnader. Försök exponera för högdagrarna, enligt beskrivningen i tips 2, för att förenkla bilden så att mörkare områden blir svarta.

Abstrakt fotografering ger en frihet som få andra genrer kan matcha och det är ett bra sätt att utforska kamerans kreativa kontroller och inställningar utan att känna sig begränsad av de vanliga fotograferingsnormerna. Det finns inget rätt eller fel, bara oändliga möjligheter att skapa stämningsfulla abstrakta fotografier.

Skrivet av James Paterson

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • GATUFOTOGRAFERING

    Tips för gatufotografering

    Oumbärliga råd om hur du tar fantastiska gatubilder med arkitekturen i fokus.

  • GATUFOTOGRAFERING

    Objektivutmaning för gatufotografering

    Därför måste varje gatufotograf ha Canon RF 28mm F2.8 STM i utrustningsväskan.

  • STADSFOTOGRAFERING

    Få ut mesta möjliga av stadsfotografering med våra bästa tips

    Fånga fantastiska stadslandskap och detaljerade stadsmotiv. Läs vidare för alla råd, tips, tekniker och inspiration du behöver.

  • URBAN FOTOGRAFERING

    Kompositionstips för stadsfotografering

    Paula Stopkas guide för att komponera unika bilder av byggnader och stadslandskap.