Från modern stadsarkitektur som glittrar över silhuetten till historiska tegelstrukturer som är flera hundra år gamla – städer erbjuder en mängd perspektiv som är värda att fotografera, som alla är unika för alla fotografer.
Den Londonbaserade, självlärda grafiska designern och fotografen Paula Stopka kommer ursprungligen från Kraków i Polen och utforskar ofta städer runt om i världen med en kamera i handen. På senare tid använder hon Canon EOS R och söker efter nya perspektiv och innovativa vinklar.
Här delar vi med oss av hennes inspirerande arbete tillsammans med våra bästa tips för att komponera kreativa bilder av stadslandskap och stadsmiljöer.
Kompositionstips för hisnande stadsfotografering
1. Utforska olika perspektiv
Ovanliga perspektiv kan möjliggöra en ny variant av stadens sevärdheter när man experimenterar med en kamera. Om du fotograferar uppåt mot himlen, mot en slående arkitektur, och lägger till lager med olika våningar i en byggnad kan du tillföra djup och vägleda ögat. Alternativt kan du prova en vy ovanifrån för en dramatisk utsikt över tak och skyskrapor, utforska utsiktsplatser eller fotografera landskapet från vattnet, från en låg utsiktspunkt som ger målande reflektioner. Kamerans vinklingsbara touchskärm är perfekt för sådana scenarier, särskilt i kombination med ett stativ, eftersom den gör att du kan fotografera från mer kreativa positioner.
Ibland kan hisnande byggnader och deras unika strukturer avnjutas även inifrån. Ta dig till våningen högst upp och titta nedåt eller rakt ut för att framhäva takkonstruktioner samtidigt som du använder ljuset för att uppnå en dramatisk effekt. Om du har en favoritbyggnad i din stad kan du även besöka den vid olika tidpunkter på dagen – den gyllene timmen precis före solnedgången kan lysa upp och förvandla motiv. Prova att fotografera från olika platser för att hitta en vy som är helt unik.
2. Skapa visuella banor genom en bild
Vanliga stadsmiljöer kan bli levande när en fotograf skapar en komposition med intressanta visuella banor. Trapphus med kontrasterande kurvor och raka linjer kan förvandlas till vackra skalliknande bilder när du använder den här tekniken, med hjälp av kompositionsverktyget för det gyllene snittet (fibonaccispiral) som fotografer kan använda för att vägleda betraktaren genom en bild.
Arkitektonisk prakt behövs inte alltid eftersom du kan använda den här effekten med trappor som är upplysta på natten för att skapa ledande linjer, eller till och med skuggor på sidan av en byggnad, för att vägleda betraktaren till en huvudsaklig fokuspunkt.
3. Skapa utrymme upptill i en scen
Fritt utrymme högst upp i en bild, särskilt när det gäller spektakulär himmel, kan göra att en bild får en annan dimension och det kan bidra till att eliminera distraktioner. Ett större utrymme upptill är även användbart om du vill fotografera en natthimmel och framhäva stadens ljus som blinkar med en kortare slutartid, för att skapa en mörkare himmel.
När du fotograferar en stadssilhuett tillför det tomma utrymmet ovanför scenen balans i bilden och förhindrar att den ser rörig ut. Glöm inte heller utrymmet under stadslandskapet – vattenreflektioner kan vara ett väldigt kreativt sätt att tillföra ännu ett element av intresse när du vill hitta ett nytt perspektiv vid en populär fotograferingsplats.
4. Använd vidvinkeln
Alla stadslandskap är lämpade för ett vidvinkelobjektiv. Canons RF-objektiv ger utmärkt bildkvalitet, förbättrad bildstabilisering och en snabbare autofokuseringsmotor. Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM har ett brett zoomintervall med nära fokusering och en kraftfull bildstabilisering – perfekt för landskap och arkitektur.
Panoramaläget hos Canon EOS R7 och Canon EOS R10 kombinerar bilder medan du flyttar kameran i en riktning och trycker på slutaren, vilket skapar fantastiska panoramabilder. Det är en bra idé att hålla kameran stabil och jämn när du använder det här läget.
När du fotograferar svepande vyer bör du i allmänhet horisonten rak genom att använda den automatiska nivån, om den är tillgänglig på kameran. Det är även bra att visa rutnätet i sökaren för att se till att kompositionen är välbalanserad.
Om du fotograferar brett på en kamera med hög upplösning kan du dessutom beskära bilden för att ta bort kanter, förbättra inramningen eller till och med framhäva en del av en byggnad för att få unika resultat.
5. Fotografera vertikalt
Ett konstant tema i Paulas stadskompositioner är stående orientering. ”Jag tycker att det är roligt och utmanande att fotografera i vertikal riktning. När jag vrider kameran åt sidan måste jag se saker ur ett annat perspektiv. Det skapar en känsla av djup i bilderna”, säger hon. ”För mig handlar det om symmetri och det är mitt huvudsakliga fokus. Symmetri gör allt visuellt tilltalande, balanserat och mer attraktivt för betraktarens öga. Det tillför även harmoni i bilden.”
Paula använder användbara funktioner i Canon EOS R för sina stående bilder. ”Jag har alltid rutnätet påslaget i Canon-kameran, eftersom det hjälper mig att rama in och komponera mina bilder bättre och ibland använder jag den elektroniska nivåfunktionen”, förklarar hon.”
Alla Canon EOS R-kameror gör det möjligt för fotografer att välja hur sökarinformationen ska visas när de fotograferar vertikalt. Det går att växla till vertikal visning så att informationen roteras automatiskt och blir lättare att läsa.
6. Använd ljus för att förbättra kompositionen
När du fotograferar på natten kan du förvandla vardagliga scener till extraordinära färgstarka vyer. När du arbetar i skymning eller mörker kan du komponera en bild av landmärken med hjälp av skärmen Live View så att du kan se kompositionen tydligt och ändra exponeringen med hjälp av exponeringskompensation eller manuellt läge (M) på skärmen.
Med en kabelutlösare kan du fotografera via fjärrstyrning, vilket är användbart för ovanliga vinklar och långa exponeringar. Med appen Canon Camera Connect kan du göra ändringar i kamerainställningar och exponeringar via telefonen. Du kan till och med titta på Live View på din enhet.
Långa exponeringar på några sekunder är utmärkta för att fånga rörelser hos fordon som kör förbi ett imponerande landmärke. Vänta bara på ett trafikflöde innan du trycker på slutaren för att få kreativa ljusspår från baklyktor och strålkastare. Att experimentera med komposition och vinkel för att ta reda på var ljusspåren hamnar i förhållande till landmärket tillsammans med olika slutartider är även en del av det roliga.
Titta på vår video om att fotografera stadslandskap när solen går ned för att få fler tips och råd.
Så lägger du till GPS i bilder
När du tittar tillbaka på dina favoritsevärdheter kan det vara mycket praktiskt att komma ihåg exakt var de togs, särskilt om du vill besöka en viss plats igen och återuppleva en resa. Vissa Canon-kameror har inbyggd GPS så att platsdata sparas med dina bildfiler. Om din kamera inte har den här funktionen kan appen Canon Camera Connect använda telefonens platsdata och lägga till platsinformation för dina bilder.
Paula avslutar med att konstatera att fotografering av byggnader och stadslandskap är ett utmärkt sätt att ”utmana sig själv som fotograf”. Använd våra tips för att skapa egna minnesvärda stadsbilder.
Skrivet av Lorna Dockerill
Relaterade produkter
-
EOS R8
Ta steget upp till fotografering och film i fullformat och förverkliga dina kreativa ambitioner. -
RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM
Ett litet och lätt zoomobjektiv i RF-serien på 24-50 mm som du kan använda dagligen för resor, landskap och mycket mer. -
EOS R7
Utforska naturen med en kamera med sensationell hastighet och bildkvalitet i ett smidigt APS-C-kamerahus som är redo för framtiden. -
EOS R10
Ta nästa steg inom fotografering och film med en EOS R-systemkamera som är byggd runt en sensor i APS-C-storlek. -
EOS R
Kompakt systemkamera med sensor i fullformat som öppnar upp för nya kreativa möjligheter för fotografer och filmskapare. -
RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
Ett kompakt och lätt RF 15-30mm-zoomobjektiv, perfekt för resor som stadsmiljöer, landskap, arkitektur och vlogging på resande fot. -
RF 16mm F2.8 STM
Ett kompakt, prisvärt och ultrabrett fullformatsobjektiv på 16 mm för EOS R-serien, utformat för vloggare och kreativa innehållsskapare. -
EF 16-35mm f/4L IS USM
Ett ultravidvinkelobjektiv i L-serien med höga prestanda och integrerad Image Stabilizer-teknik (Bildstabilisator).
Relaterade artiklar
Tips för arkitekturfotografering
Börja med arkitekturfotografering med tekniker och insikter från ett proffs.
Bemästra komposition inom fotografering
Tio tekniker för att ta mer intressanta och uttrycksfulla bilder.
Få ut mesta möjliga av stadsfotografering med våra bästa tips
Fånga fantastiska stadslandskap och detaljerade stadsmotiv. Läs vidare för alla råd, tips, tekniker och inspiration du behöver.
Objektivutmaning för gatufotografering
Därför måste varje gatufotograf ha Canon RF 28mm F2.8 STM i utrustningsväskan.