URBAN FOTOGRAFERING

Kompositionstips för hisnande stadsfotografering

Unika vinklar och nya perspektiv – fotografen Paula Stopka delar med sig av sina tips för att komponera slående bilder av stadslandskap.
Chicagos stadssilhuett under den gyllene timmen, med vatten framför byggnaderna. Hela motivet präglas av horisontens orange sken.

Från modern stadsarkitektur som glittrar över silhuetten till historiska tegelstrukturer som är flera hundra år gamla – städer erbjuder en mängd perspektiv som är värda att fotografera, som alla är unika för alla fotografer.

Den Londonbaserade, självlärda grafiska designern och fotografen Paula Stopka kommer ursprungligen från Kraków i Polen och utforskar ofta städer runt om i världen med en kamera i handen. På senare tid använder hon Canon EOS R och söker efter nya perspektiv och innovativa vinklar.

Här delar vi med oss av hennes inspirerande arbete tillsammans med våra bästa tips för att komponera kreativa bilder av stadslandskap och stadsmiljöer.

1. Utforska olika perspektiv

En bild som tagits uppåt genom den ihåliga mitten av en skyhög, cirkulär struktur. Rader med balkonger bildar koncentriska cirklar upp mot strukturens topp, medan ett flygplan flyger över den öppna himlen.

Olika utsiktspunkter kan ge ett helt nytt perspektiv på stadens byggnader. Var inte rädd för att ta dig ner lågt och fotografera uppåt. Tagen med en Canon EOS 6D Mark II med ett Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objektiv inställt på 16 mm, 1/160 sek, f/8 och ISO 100. © Paula Stopka

En bild som tagits uppåt mot en spiraltrappa i betong, som bildar ett slingrande skalliknande mönster.

Trapphus kan vara strålande miljöer för att hitta struktur, ledande linjer, kurvor och andra former som hjälper till att vägleda ögat. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objektiv och Canons monteringsadapter EF-EOS R inställt på 16 mm, 1/50 sek, f/6,3 och ISO 320. © Paula Stopka

Ovanliga perspektiv kan möjliggöra en ny variant av stadens sevärdheter när man experimenterar med en kamera. Om du fotograferar uppåt mot himlen, mot en slående arkitektur, och lägger till lager med olika våningar i en byggnad kan du tillföra djup och vägleda ögat. Alternativt kan du prova en vy ovanifrån för en dramatisk utsikt över tak och skyskrapor, utforska utsiktsplatser eller fotografera landskapet från vattnet, från en låg utsiktspunkt som ger målande reflektioner. Kamerans vinklingsbara touchskärm är perfekt för sådana scenarier, särskilt i kombination med ett stativ, eftersom den gör att du kan fotografera från mer kreativa positioner.

Ibland kan hisnande byggnader och deras unika strukturer avnjutas även inifrån. Ta dig till våningen högst upp och titta nedåt eller rakt ut för att framhäva takkonstruktioner samtidigt som du använder ljuset för att uppnå en dramatisk effekt. Om du har en favoritbyggnad i din stad kan du även besöka den vid olika tidpunkter på dagen – den gyllene timmen precis före solnedgången kan lysa upp och förvandla motiv. Prova att fotografera från olika platser för att hitta en vy som är helt unik.

2. Skapa visuella banor genom en bild

Vanliga stadsmiljöer kan bli levande när en fotograf skapar en komposition med intressanta visuella banor. Trapphus med kontrasterande kurvor och raka linjer kan förvandlas till vackra skalliknande bilder när du använder den här tekniken, med hjälp av kompositionsverktyget för det gyllene snittet (fibonaccispiral) som fotografer kan använda för att vägleda betraktaren genom en bild.

Arkitektonisk prakt behövs inte alltid eftersom du kan använda den här effekten med trappor som är upplysta på natten för att skapa ledande linjer, eller till och med skuggor på sidan av en byggnad, för att vägleda betraktaren till en huvudsaklig fokuspunkt.

3. Skapa utrymme upptill i en scen

New York Citys stadssilhuett sett genom en vattenreflektion, där rader med små pelare sticker upp ur vattnet och skapar perspektivlinjer mot mitten av bilden. En stor, tom himmel ovanför byggnaderna syns i bilden.

Utrymme upptill i en bild kan hjälpa till att framhäva de huvudsakliga fokuspunkterna, till exempel en slående vinklad silhuett. Tagen med en Canon EOS 6D Mark II med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 24 mm, 72 sek, f/16 och ISO 100. © Paula Stopka

Insidan av en stor, vit byggnad med vy upp mot taket och rader av tvärbjälkar som håller upp det.

Linjär arkitektur kan väckas till liv i kameran när du har hittat en unik vinkel. Tagen med en Canon EOS 500D (nu efterföljd av Canon EOS 850D) med ett Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM-objektiv inställt på 10 mm, 1/80 sek, f/7,1 och ISO 100. © Paula Stopka

Fritt utrymme högst upp i en bild, särskilt när det gäller spektakulär himmel, kan göra att en bild får en annan dimension och det kan bidra till att eliminera distraktioner. Ett större utrymme upptill är även användbart om du vill fotografera en natthimmel och framhäva stadens ljus som blinkar med en kortare slutartid, för att skapa en mörkare himmel.

När du fotograferar en stadssilhuett tillför det tomma utrymmet ovanför scenen balans i bilden och förhindrar att den ser rörig ut. Glöm inte heller utrymmet under stadslandskapet – vattenreflektioner kan vara ett väldigt kreativt sätt att tillföra ännu ett element av intresse när du vill hitta ett nytt perspektiv vid en populär fotograferingsplats.

4. Använd vidvinkeln

Alla stadslandskap är lämpade för ett vidvinkelobjektiv. Canons RF-objektiv ger utmärkt bildkvalitet, förbättrad bildstabilisering och en snabbare autofokuseringsmotor. Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM har ett brett zoomintervall med nära fokusering och en kraftfull bildstabilisering – perfekt för landskap och arkitektur.

Panoramaläget hos Canon EOS R7 och Canon EOS R10 kombinerar bilder medan du flyttar kameran i en riktning och trycker på slutaren, vilket skapar fantastiska panoramabilder. Det är en bra idé att hålla kameran stabil och jämn när du använder det här läget.

När du fotograferar svepande vyer bör du i allmänhet horisonten rak genom att använda den automatiska nivån, om den är tillgänglig på kameran. Det är även bra att visa rutnätet i sökaren för att se till att kompositionen är välbalanserad.

Om du fotograferar brett på en kamera med hög upplösning kan du dessutom beskära bilden för att ta bort kanter, förbättra inramningen eller till och med framhäva en del av en byggnad för att få unika resultat.

5. Fotografera vertikalt

Hörnet på en byggnad, med rader av böjt material som sticker ut från varje våning.

Rena linjer med ljus och skugga tillsammans med tydliga kanter kan resultera i effektfulla kompositioner. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objektiv inställt på 26 mm, 1/160 sek, f/7,1 och ISO 100. © Paula Stopka

Rader med rulltrappor som är upplysta i mörkret reflekteras i taket ovanför dem.

Att skapa visuella banor genom en bild med stadsmiljöer, som rulltrappor, kan ge fotografier ett grafiskt designliknande utseende. Tagen med en Canon EOS 6D Mark II med ett Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objektiv inställt på 16 mm, 1/50 sek, f/4 och ISO 800. © Paula Stopka

Ett konstant tema i Paulas stadskompositioner är stående orientering. ”Jag tycker att det är roligt och utmanande att fotografera i vertikal riktning. När jag vrider kameran åt sidan måste jag se saker ur ett annat perspektiv. Det skapar en känsla av djup i bilderna”, säger hon. ”För mig handlar det om symmetri och det är mitt huvudsakliga fokus. Symmetri gör allt visuellt tilltalande, balanserat och mer attraktivt för betraktarens öga. Det tillför även harmoni i bilden.”

Paula använder användbara funktioner i Canon EOS R för sina stående bilder. ”Jag har alltid rutnätet påslaget i Canon-kameran, eftersom det hjälper mig att rama in och komponera mina bilder bättre och ibland använder jag den elektroniska nivåfunktionen”, förklarar hon.”

Alla Canon EOS R-kameror gör det möjligt för fotografer att välja hur sökarinformationen ska visas när de fotograferar vertikalt. Det går att växla till vertikal visning så att informationen roteras automatiskt och blir lättare att läsa.

6. Använd ljus för att förbättra kompositionen

En gata i London på natten, med en röd telefonkiosk i förgrunden och St Pauls katedral i bakgrunden, med långa ljusspår i rött, vitt och gult som sträcker sig längs vägen mellan dem.

Låt kreativiteten flöda med ljusspår och lång exponering i mörker, för ett intressant perspektiv av landmärken och för att skapa dina egna ledande linjer. Tagen med en Canon EOS 500D med ett Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM-objektiv inställt på 13 mm, 15 sek, f/14 och ISO 100. © Paula Stopka

När du fotograferar på natten kan du förvandla vardagliga scener till extraordinära färgstarka vyer. När du arbetar i skymning eller mörker kan du komponera en bild av landmärken med hjälp av skärmen Live View så att du kan se kompositionen tydligt och ändra exponeringen med hjälp av exponeringskompensation eller manuellt läge (M) på skärmen.

Med en kabelutlösare kan du fotografera via fjärrstyrning, vilket är användbart för ovanliga vinklar och långa exponeringar. Med appen Canon Camera Connect kan du göra ändringar i kamerainställningar och exponeringar via telefonen. Du kan till och med titta på Live View på din enhet.

Långa exponeringar på några sekunder är utmärkta för att fånga rörelser hos fordon som kör förbi ett imponerande landmärke. Vänta bara på ett trafikflöde innan du trycker på slutaren för att få kreativa ljusspår från baklyktor och strålkastare. Att experimentera med komposition och vinkel för att ta reda på var ljusspåren hamnar i förhållande till landmärket tillsammans med olika slutartider är även en del av det roliga.

Titta på vår video om att fotografera stadslandskap när solen går ned för att få fler tips och råd.

Så lägger du till GPS i bilder

När du tittar tillbaka på dina favoritsevärdheter kan det vara mycket praktiskt att komma ihåg exakt var de togs, särskilt om du vill besöka en viss plats igen och återuppleva en resa. Vissa Canon-kameror har inbyggd GPS så att platsdata sparas med dina bildfiler. Om din kamera inte har den här funktionen kan appen Canon Camera Connect använda telefonens platsdata och lägga till platsinformation för dina bilder.


Paula avslutar med att konstatera att fotografering av byggnader och stadslandskap är ett utmärkt sätt att ”utmana sig själv som fotograf”. Använd våra tips för att skapa egna minnesvärda stadsbilder.


Skrivet av Lorna Dockerill

Relaterade produkter

Relaterade artiklar