KREATIV UTSKRIFT

Papperspysselutmaning 4: vinterdekorationer

I den sista av våra papperspysselutmaningar får du upptäcka hur den grafiska designern Chris Stenner och hans son Eli skapade julgranspynt.
En bild tagen rakt ovanifrån av ett urval av julpynt i papper utspridda på ett träbord, tillsammans med utskrivna Creative Park-mallar, Canon-skrivarpapper, kottar, garn och en julig kvist.

Som en del av vår PIXMA-papperspysselutmaning gav vi hantverkare och familjer i uppdrag att skapa vackra papperspyssel för olika tillfällen under året.

I den sista delen av fyra i den här serien utmanade vi den grafiska designern Chris Stenner och hans son Eli att skapa dekorationer inför julen med mallar från Canon Creative Park och en Canon PIXMA-skrivare.

Utmaning 4: julpynt

En Canon PIXMA-skrivare står på ett litet sidobord, täckt av julpynt i papper och med en Creative Park-mall i skrivarfacket.

Jul med små barn innebär ofta ett överflöd av plastleksaker och omslagspapper som inte kan återvinnas, så varför inte ta ett steg mot en enklare jul med handgjort, återvinningsbart pynt som kan skrivas ut hemma.

Oavsett om du firar jul eller inte kan det vara roligt att dekorera hemmet för vintern, oavsett ålder. Att skapa eget pynt är ett prisvärt sätt att få ditt hem att kännas ljust och färgglatt när dagarna blir mörkare. Dessutom kan du återvinna dina pappersmallar efteråt eller behålla dem till framtida tillställningar.

Oavsett om du väljer samma pynt varje år som en familjetradition eller om du vill skapa ett annat tema för julgranen, har Canon Creative Park en mängd julmallar, från röda och guldfärgade stjärnor till minisnögubbar. Förr gjorde vi ju julpynt med det vi hade istället för att köpa i butiker och hela släkten samlades under julhelgen för att tillbringa kvällarna med att sitta och skapa olika saker att hänga i granen.

Alla Creative Park-mallar finns i olika svårighetsgrader, vilket innebär att du kan hitta något som passar alla, oavsett ålder eller förmåga.

Träffa skaparen

Vem: Chris Stenner

Vad: Grafisk designer

Deltar också: Eli

Chris arbetar i en kreativ bransch med ett öga för allt som har med konst och design att göra. Han såg fram emot att anta utmaningen och göra något som han och Eli aldrig hade provat tidigare. ”Jag tyckte verkligen om att göra det här istället för att använda engångsartiklar i plast”, säger han. ”Det är fantastiskt att jag kan återvinna dem när de går sönder eller är färdiganvända, istället för att skapa avfall. Om jag vill ändra temat för julgranen kan jag behålla mallarna och göra mer pynt i ett annat färgschema.”

Chris säger att han skulle rekommendera papperspyssel till alla eftersom han tyckte att det var mycket givande. ”Det är bra att göra något för att utmana dig själv och skapa något från grunden”, säger han. ”Eli älskar att färglägga och rita tecknade figurer, men att klippa, limma och fästa ihop är en trevlig omväxling jämfört med det vi normalt gör.”

Välja mallar

En hand håller upp en smartphone med en mall för ett julpynt i papper i Creative Park-appen. I bakgrunden står en Canon PIXMA-skrivare med en Creative Park-mall i utmatningsfacket

”Jag ville ha en stjärnmall till vår julgran eftersom vi har massor av julgranskulor och jag letade efter en annan form”, säger Chris. ”Jag sökte under ”Dekoration” i julavsnittet och valde de två i färgschemat som jag gillar – rött och guld.”

Chris och Eli bestämde sig för att använda stjärnor och snöflingor som huvudtema för sitt julgranspynt. Du kan hitta mallar genom att söka på ”utsmyckningar” på Creative Park eller göra en bredare sökning på ”jul”. Om du inte hittar någon utsmyckningsmallar som du gillar kan du välja vilken design du vill och använda en hålslagare för att trä igenom ett snöre och hänga upp den i granen. Du kan välja ett mindre traditionellt fjärilstema och fästa en ögla av ett band på varje. Låt kreativiteten visa vägen hit.

Creative Park-mallar kan erbjuda en rolig och avkopplande aktivitet för vänner och familj att göra tillsammans. De kan användas till en pysslig kvällsaktivitet under skollovet för att få alla att komma i julstämning.

Skriva ut mallar

Stjärnmallar i papper från Creative Park kommer ut från en Canon PIXMA-skrivare.

Chris konfigurerade PIXMA TS7650i-skrivaren i Wi-Fi-nätverket hemma och anslöt sedan via sin smartphone och appen Creative Park. Det här är ett enkelt sätt att komma igång, och du kan skriva ut flera mallar om du vet att du behöver mer, som Chris gjorde med stjärnorna.

En pojkes händer klipper försiktigt ut en stjärnmall i papper från Creative Park.

Enklare projekt, som de här stjärnorna, är perfekta för att engagera barn eftersom de bara kräver lite klippning och limning för att skapa ett fint pynt.

Du kan ansluta till PIXMA-skrivaren med din smartphone och skriva ut mallarna när du har hämtat dem från antingen Creative Park-appen eller -webbplatsen. Se till att du inte råkar skriva ut dem dubbelsidigt.

”Jag var mycket imponerad av färgerna från PIXMA-skrivaren – de var så levande och strukturen på glittret på stjärnmallarna var verkligen realistisk”, säger Chris.

När du har valt mallar och skrivit ut dem är det dags att börja klippa – du kan använda sax eller en hantverkskniv och skärmatta för mer invecklade designer. När du har klippt ut alla designer viker du dem prydligt längs linjerna med hjälp av onlineinstruktionerna för att se om vecket ska vara uppåt eller nedåt. Dra med en linjal längs linjerna på vecken så att mallarna passar ihop smidigt när du börjar limma. ”Jag skulle definitivt rekommendera att dra längs vecken”, säger Chris. ”Formerna blir mycket skarpare och tydligare när du är klar.”

När du har dragit kan du limma ihop mallarna enligt onlineinstruktionerna. Du kan använda limprickar, ett limstift, PVA, en limpistol eller ett miljöanpassat alternativ, men se till att låta modellerna torka innan du fortsätter. Det lim du använder kan också avgöra om du kan återvinna pyntet eller inte. Om du pysslar med små barn kan limpistoler bli ganska varma, så använd PVA så att de kan fortsätta vara med. Tänk dock på att det då tar lite längre tid för designerna att torka.

Sätta ihop pyntet

Chris hjälper sin son att trä en tråd genom ett hål längst upp på hans pappersstjärna.

Du kan till och med förvandla julpysslet till en rolig, pysslig tävling för familj och vänner, med varm choklad och pepparkakor för en julinspirerad kväll.

Ett par händer håller upp julgranspynt i form av en papperstomte fäst i randigt pysselsnöre.

Att skriva ut papperspynt som de här söta tomtefigurerna är ett utmärkt alternativ till plastdekorationer. Du kan återanvända dina favoritdesigner år efter år eller enkelt återvinna dem.

När dekorationerna är monterade och har torkat kan du fästa bandet eller snöret på dem. Till detta kan du använda en hålslagare eller så kan du trä snöret genom överdelen av designen om det ryms. Du kan även anpassa dina utsmyckningar genom att dekorera med penna, färg eller klistermärken.

”Det var enkelt att fästa snöret på pyntet”, säger Chris. ”Jag trodde att det skulle vara knepigt, men vi gjorde bara ett hål och trädde igenom snöret. Det var jättelätt att få det att hänga i granen.” Chris och Eli använde ett randigt pysselsnöre, men du kan anpassa pyntet med vilket material du vill, från brunt garn till rött band eller till och med tunt glitter.

Chris beskrev monteringen av mallarna som en avkopplande upplevelse. ”Det är något tillfredsställande med att klippa ut stjärnor och snöflingor. Du blir så engagerad i det – från att klippa till att limma ihop de slutliga skapelserna.”

För Eli var detta ett av de svåraste stegen i processen, men han klarade det med lite hjälp. ”Vissa delar var svåra och lite knepiga, som att klippa, men pappa hjälpte mig”, säger han.

Börja dekorera!

En pojke hänger en pappersstjärna i en julgran.

Chris och hans familj älskar julen och brukar tillbringa den med släktingar i Bristol i Storbritannien innan de åker hem till Wales för att koppla av. ”Vi har två katter som vi inte vill lämna ensamma för länge eftersom det är deras jul också”, skrattar han.

En pappersstjärna från Canon Creative Park som hänger i en julgran, med oskarpa ljus i bakgrunden.

”Jag skulle definitivt göra julgranspynt i papper igen eller heminredningsdetaljer under året”, säger Chris. ”Nästa gång ska jag prova papperspyssel med vårtema eftersom jag hoppas att julpyntet håller i minst ett par år.”

När designerna är klara med sina band eller öglor av snöre kan du börja pynta julgranen med vetskapen att du har pysslat och gjort pyntet själv. Sätt din favoritutsmyckning på hedersplatsen – du kan till och med prova att göra en julgranstopp för att fullända utseendet.

”Jag tycker att de ser fantastiska ut i granen”, säger Chris. ”Pyntet är verkligen färgglatt och eftersom jag vet att jag gjorde det med min son blir det så mycket mer meningsfullt än pyntet du köper i en butik. Jag tyckte att det var väldigt givande, inte bara för att pyntar granen med återvinningsbara material, utan även för att du skapar dem från grunden med din familj. Du sätter inte bara en stjärna i en gran, du pyntar den med kärlek.”

En bild ovanifrån av en Canon-kamera som ligger ovanpå en Canon PIXMA-skrivare, med ett kollage av foton i bakgrunden.

CANON CLUB

Ett exklusivt community för innehållsskapare som du. Gör det du brinner för med support, inspiration, förmåner och mycket mer. Det är enkelt att gå med. Köp en produkt. Registrera dig. Gå med i Canon Club.

Chris säger att han nu har fastnat för att papperspyssla med familjen. ”Det här är definitivt något vi skulle göra om”, säger han. ”Det var fantastiskt att ha den tiden med min son, sitta vid bordet och skapa något istället för att försvinna in i telefonen.” Eli gillade också processen och hoppas kunna skapa fler kreativa Creative Park-designer med sin pappa.

Juldekorationer i papper är inte bara roliga för hela familjen, utan skapar även varaktiga minnen. Du kan till och med ge dina vänner och din familj papperspynt – hemmagjorda presenter är trots allt ofta de presenter som betyder mest.

Om du gillar idén att kombinera pyssel med heminredning ska du ta en titt på de andra delarna i den här serien för att se vad mer som är möjligt med Creative Park-mallar. Kolla in vår sida på Pinterest för att få inspiration och glöm inte att dela dina skapelser med hashtaggen #MadeWithPixma!

Tamzin Wilks

Relaterade produkter

Relaterade artiklar