FAMILJEFOTOGRAFERING

Så får du bättre julbilder än förra året

Förbättra din julfotografering med de här tio enkla tipsen.
Ett barn sitter på en trappstege på en frosttäckt gräsmatta och underhålls av sina föräldrar. Alla tre är klädda i varma vinterkläder. Fotograferat av Lena Petrova.

Även om du firar en traditionsfylld jul är varje jul unik. Därför är det viktigt att du fotograferar de flyktiga ögonblicken med familjen och sammankomster i jul, oavsett om ni sitter hemma vid granen, besöker släktingar eller bara upplever vinterlandskapet på en julpromenad.

Familjefotografen Lena Petrova har förfinat sin metod att dokumentera den här speciella tiden på året, både när det gäller spontana bilder och mer planerade julbilder. Hennes förhållningssätt till familjefotografering kan sammanfattas i en mening: ”Du får bra bilder när alla glömmer fotograferingen och bara umgås med varandra.” Så oavsett var du firar jul, handlar det om att ha en fröjdefull jul samtidigt som du skapar varaktiga minnen.

Här är några tips som ger dig massor av idéer till julbilder – från hur du fotograferar vacker bokeh med hjälp av ljusslingor till att fånga den händelserika julklappsöppningen utan oskärpa, och även hur du får till naturliga grupporträtt.

Med ovärderliga insikter från Lena visar vi dig hur du tar familjebilder hemma och utomhus med din kamera i Canon EOS R-systemet och hur du ger liv åt dem med din Canon PIXMA- eller SELPHY-skrivare.

Redo?

1. Tänk på bakgrunden

Två pojkar leker glatt i snön på kvällen. I bakgrunden står ett par oskarpa julgranar med blinkande ljusslingor. Fotograferat av Lena Petrova.

Lena tipsar om att välja motiv utifrån familjens traditioner. ”Utöver att pynta julgranen och öppna julklappar finns det middagsförberedelser, rimstuga och utan tvekan många andra saker som betyder något för dig och dina nära och kära”, säger hon. För att få bra bilder av lekande barn är det bästa att leka med dem. ”Försök att ta reda på vad barnen vill göra och skapa en situation där de kan koppla av och ha skoj”, tillägger Lena. ”Du får de bästa bilderna när alla har kul.” Tagen med inställningarna 1/160 sek, f/2,2 och ISO 1250. © Lena Petrova

”För ett familjeporträtt letar jag efter en lugn bakgrund, så att den inte avleder uppmärksamheten från personerna på bilden”, förklarar Lena. ”Men den behöver inte vara tom – du kan ha med en julgran eller ljusslingor för att skapa julkänsla.”

Kom ihåg att variera dina julbakgrunder. Det blir lätt tråkigt om alla bilder tas framför julgranen hemma. Fundera på vilka delar av julen som är viktiga för dig och din familj och fokusera på att få med dem.

Kom ihåg att gå ut också. Du kan ta bilder mot snötäckta träd eller bege dig till en julmarknad på julafton. Om jultomtens verkstad finns i din stad är det svårt att slå den klassiska bilden av en ung familjemedlem som sitter bredvid jultomten.

2. Fokusera på det som är viktigt

”De saker som skapar en mysig atmosfär i verkligheten passar inte alltid i en snygg bild, så när jag fotograferar porträtt hemma hos folk brukar jag flytta på möbler och överflödig dekoration, bland annat bilder på väggen”, säger Lena.

Om du vill ha mer spontana bilder kan du välja en kameravinkel som utesluter oönskade föremål från motivet eller experimentera med kompositionen och inramningen för att se till att betraktarens öga dras naturligt till motivet. Försök att placera ett motiv centralt eller använda tredjedelsregeln. Du kan även använda ett objektiv som Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM för att zooma in och undvika distraktioner. Dessutom kan du prova att använda ett objektiv som Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM som har en mycket bred maximal bländare på f/1,8 för att göra bakgrunden oskarp och rikta extra mycket uppmärksamhet mot motivet.

3. Använd rekvisita och pynt

En mamma och ett barn tittar på juldekorationer som ställts fram på en frostig gräsmatta. Båda är klädda i varma vinterkläder. Fotograferat av Lena Petrova.

”Var inte rädd för att överdriva med rekvisita. Det är bättre att ha lite av allt än att begränsa dig till en eller två saker”, säger Lena. ”Tänk även på juliga kläder. Det kan se konstigt ut om personerna på bilden har på sig vanliga jackor medan de håller i julrekvisita och är omgivna av ljusslingor. Men se till att kläderna inte stjäl uppmärksamheten från ansiktena på bilden genom att ha alltför många starka eller kontrasterande färger.” Tagen med inställningarna 1/250 sek, f/2,5 och ISO 1600. © Lena Petrova

”För en julbild utomhus behöver du saker i bilden som tyder på att det är jul, till exempel granar, lampor och pynt”, säger Lena. ”Det kan vara så enkelt som att ta ut strumpor eller pynt i trädgården.”

Du behöver dock inte använda rekvisita och pynt i dina bilder på ett onaturligt sätt. Julpynt är svåra att undvika när julen nalkas, så du kan få med det naturligt genom att fotografera i dokumentärstil när du är ute. Varför inte få med julgranen genom att dokumentera dagen eller kvällen du hämtade den och kämpade för att få in den i bilen?

4. Välj rätt objektiv

”Det kan vara frestande att använda ett vidvinkelobjektiv för att få plats med fler personer på bilden i trånga utrymmen, men korta brännvidder skapar förvrängningar som inte lär bli så populära hos övriga familjen”, säger Lena.

Använd istället ett objektiv som Canon RF 50mm F1.8 STM. Objektivet har mer vidvinkel än ett porträttobjektiv, så fler personer ryms i bilden, men inte så mycket så att det skapar en cylinderförvrängning.

Ett zoomobjektiv som Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM eller Canon RF 24-105mm F4L IS USM kan skapa en behaglig bakgrundsoskärpa. Ta bara några steg bort från motivet och zooma sedan in tills du har skapat exakt den effekt du vill ha.

5. Acceptera vädret

Två barn håller apelsiner ovanför huvudet. Barnet till vänster håller även en röd tomteluva. Tagen med en Canon EOS R100.

Den vykortsliknande vita julen är ofta inte en verklighet, men det är däremot dåligt vinterväder. Därför är det viktigt att acceptera alla typer av väder och lära sig att använda kameran i olika miljöer. Tagen med en Canon EOS R100 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 20 mm, 1/320 sek, f/4,5 och ISO 800.

Även om du bor på en plats där det blir extremt kallt kan din kamera i Canon EOS R-systemet användas under förhållanden som människor kan uppleva som påfrestande. Canon EOS R100 kan till exempel användas vid temperaturer mellan 0 and 40 °C.

Den reflekterande vita snön kan göra det svårt för kameran att fastställa rätt exponering, vilket resulterar i mörka bilder. Växla kameran från Evaluerande ljusmätning till Spotmätning (under Ljusmätmetod) och välj något mörkare än snön, till exempel någons ansikte, för att exponera det området istället för hela motivet.

I snö och regn eller på molniga dagar kan det hända att bilderna ser grå och tråkiga ut. För att komma till rätta med det ändrar du kamerans vitbalans till förinställningen Molnigt, vilket ger mer ljus.

6. Tänk på slutartiden

Det är viktigt att du har slutartiden i åtanke när du fotograferar i jul. En slutartid på 1/60 räcker vanligtvis för att undvika kameraskakning och för personer som inte sitter stilla. För avsiktligt rörliga motiv bör du dock använda en kortare slutartid på 1/250 sek eller kortare för att undvika rörelseoskärpa.

Men kom ihåg att oskärpa inte alltid är något dåligt utan kan förmedla en känsla av rörelse i dina bilder. Om du använder en lång slutartid med kameran på ett stativ kan det göra att personer som rör sig genom bilden blir oskarpa och omgivningen bli skarp. Du kan till exempel fokusera på julgranen och använda en lång slutartid för att göra familjens dans runt granen oskarp.

7. Få gruppbilden att sticka ut

En familj på sju, däribland en hund, står utomhus i jultröjor och toppluvor. Bakom dem finns en vägg av granar. Fotograferat av Lena Petrova.

”Glöm inte att ta flera bilder ifall någon skulle blinka”, uppmuntrar Lena för grupporträtt. Tagen med inställningarna 1/250 sek, f/3,5 och ISO 3200. © Lena Petrova

”För ett grupporträtt kan du nästan alltid arbeta med två rader människor”, förklarar Lena. ”För att få alla deltagare i skarpt fokus på två rader bör bländaren vara kring f/4–5,6. Målet är att placera alla huvuden på olika nivåer. Se om du kan hitta stolar i olika höjder eller använd en fåtölj och låt en person sitta på armstödet.”

Många undrar hur man tar gruppbilder på julen och vissa Canon-kameror kan göra hela processen så mycket enklare, bland annat Canon EOS R50 och Canon EOS R100, som båda har ett gruppfotoläge.

”Försök att undvika tystnad under förberedelserna inför en gruppbild”, fortsätter Lena. ”Nybörjarfotografer tenderar att koncentrera sig på tekniska problem, fokusera inåt och glömma personerna som ska bli fotograferade. Dina vänner och familjemedlemmar blir i sin tur uttråkade och det märks på bilderna. Berätta vad du håller på med och sätt på musik som hjälper människor att slappna av.”

8. Fotografera fotografen

Julen handlar om att umgås med familj och vänner, men när du är bakom kameran är det ibland svårt att komma ihåg att det även inkluderar dig.

”Du kan själv vara med på familjeporträttet genom att fotografera med fjärrutlösning med hjälp av timern på kameran eller med Canon Camera Connect-appen”, säger Lena.

Det finns dock kreativa sätt för dig att vara med på bilderna, även om du skulle glömma att dyka rakt in i familjeporträttet. Du kan använda reflektioner från fönster eller vatten, eller till och med speglar hemma, för att själv hamna i bild på ett konstnärligt sätt.

9. Glöm inte husdjuren

En katt med en papperskrona från en smällkaramell på huvudet ligger framför en liten julgran. Kronan är för stor och glider ned över djurets ögon. Fotograferat av Lena Petrova.

Många Canon-kameror, som Canon EOS R100 och Canon EOS 5D Mark IV (används här) har AF-lägen för djurigenkänning, så även om ditt husdjur inte sitter stilla kan du ta bilder med perfekt fokus varje gång. Tagen med inställningarna 1/200 sek, f/1,8 och ISO 3200. © Lena Petrova

En katt med en röd scarf ligger i en fåtölj och vrider huvudet för att titta på kameran. I bakgrunden står en oskarp julgran med blinkande ljusslingor.

Bilder fungerar bara som minnen om du kan se vad som finns på dem, så det är viktigt att undvika oskärpa. Din kamera i Canon EOS R-systemet hjälper dig att fånga ditt husdjurs sanna natur, oavsett om det är busigt, tankfullt, gulligt eller alla tre.

”Juliga glödlampor och leksaker är nya och spännande för husdjur, så chansen är stor att du kan få roliga och lekfulla julbilder med dem”, säger Lena. ”Du kan busa med en katt med presentsnören eller ljusslingor och hundar leker gladeligen ute i snön med barnen – det är utmärkta motiv för roliga julbilder.”

Du kan även baka hundkex med julmotiv och fånga uttrycket i din bästa väns ansikte när den hugger in. Eller varför inte besöka ett lokalt djurhem och fråga om du får fotografera djuren? Du skulle till och med kunna erbjuda att hjälpa till under dagen. Du kan ta några fantastiska bilder medan du rastar hundarna eller leker med katterna, och kanske till och med kan hjälpa dem att bli adopterade.

10. Ge liv åt minnena

En Canon SELPHY-skrivare med en röd rosett knuten runt den och ljusslingor runt om.

Ett tips för att fotografera familjer för julkort och andra julklappar är att hitta både spontana ögonblick och organiserade tillfällen, eftersom de naturliga reaktionerna ofta kan visa dina näras och käras verkliga sidor. Du kan sedan skriva ut dem på din Canon PIXMA- eller SELPHY-skrivare. Gå till Canon Creative Park för oändliga utskrifts- och pysselalternativ – från mallar till utskrivbara fotoramar och fotoböcker som du kan ge dina nära och kära i present.

När du har tagit dina perfekta julbilder återstår bara att ge liv åt dina minnen med utskrifter. Det första steget är att få dina utskrifter i form med en av Canons utskriftsappar.

Om du använder en Canon PIXMA-skrivare, till exempel Canon PIXMA TS5350a-serien, har appen Easy-Photoprint Editor massor av mallar, en layoutredigerare och verktyg för bildredigering som gör att du kan använda dina julbilder på kreativa sätt. Det kan vara allt från att skriva ut dem till kollage, kalendrar och klippböcker till mallar som du kan använda till att skriva ut egna julkort.

För alla som använder en Canon SELPHY-skrivare, till exempel Canon SELPHY CP1500, erbjuder appen Canon SELPHY Photo Layout många nya sätt att skriva ut minnena från julen. Välj bland en mängd olika layouter, anpassa med stämplar eller text och välj bland en mängd olika ytbehandlingar. Med appen kan du dessutom lägga till en QR-kod i dina utskrifter för att länka till ett onlinealbum med julens familjebilder.

Med de här tipsen kan du verkligen göra julen oförglömlig!

Skrivet av Pete Wolinski

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • UTSKRIFT OCH PYSSEL

  Utskrift av julkort

  Arrangera en egen fotosession med jultema och skriv ut egna julkort.

 • KREATIV UTSKRIFT

  En papperspysselutmaning med vintertema

  Från julgranstoppdekorationer till snöflingor och julgranskulor – skapa julpynt i papper med en PIXMA-skrivare och Creative Park.

 • HUSDJURSPORTRÄTT

  Fina och festliga husdjursporträtt

  Enkla tips, tricks och tekniker för att ta vackra djurfoton i jul.

 • GRUNDLÄGGANDE

  Fotografera för utskrift

  De sju bästa tipsen för att fånga minnen som ska skrivas ut.