A child sits on a stepladder entertained by his parents.

Familjefotografering

Så får du bättre julbilder än förra året

Även om du firar en traditionsfylld jul är varje jul unik. Därför är det viktigt att att du verkligen fångar de där flyktiga ögonblicken med familjen och julsammankomsterna. Den ryska familjefotografen Lena Petrova har förfinat sin metod att dokumentera den här speciella tiden på året, både när det gäller spontana bilder och mer planerade gruppbilder – som ändå är roliga och informella.

Lenas förhållningssätt till familjefotografering kan sammanfattas i en mening: ”Du får bra bilder när alla glömmer fotograferingen och bara umgås med varandra.” Vrid upp musiken, skoja och lek med barnen – ha en fröjdefull jul samtidigt som du skapar varaktiga minnen.

Oavsett om du planerar att ta egna bilder till familjejulkorten i år eller bara vill fånga julens känsla och atmosfär, så får du massor av idéer för julbilder via Lenas 10 tips nedan som visar hur du tar familjebilder hemma. Gå till Creative Park när du tagit de perfekta familjejulbilderna. Där finns mängder av alternativ för att skriva ut dem, bland annat julkortsmallar, utskrivbara bildramar och fotoböcker som du kan ge bort i julklapp till nära och kära.

Lena Petrovas 10 tips för att ta julbilder hemma och i trädgården

1. Välj ögonblicken som räknas

”För spontana bilder bör du fundera på vilka delar av julen som är viktiga för dig och din familj. Utöver att pynta julgranen och öppna julklappar finns det julmarknader, middagsförberedelser, rimstuga, spänningen i att träffa jultomten och utan tvekan många andra saker som betyder något för dig och dina nära och kära. Så se till att alltid ha kameran redo ...”

2. Fokusera på det som är viktigt

”De saker som skapar en mysig atmosfär i verkligheten passar inte alltid i en snygg bild, så när jag fotograferar porträtt hemma hos folk brukar jag flytta på möbler och överflödig dekoration, bland annat bilder på väggen. Jag brukar inte göra det för spontana bilder, men som tur är finns det flera andra sätt att anpassa bakgrunden med bara kameran. Du kan välja en bra vinkel och rama in bilden, men även skapa en oskarp bakgrund med bokeh genom att fotografera med stor bländare, till exempel f/1,8.”

3. Tänk på bakgrunden

”För ett familjeporträtt letar jag efter en lugn bakgrund, så att den inte avleder uppmärksamheten från personerna på bilden. Men den behöver inte vara tom – du kan ha med en julgran eller ljusslingor för att skapa julkänsla.”

4. Använd rekvisita och pynt

Relaterade artiklar
canon-get-inspired-christmas-craft-1-185

KREATIVA IDÉER FÖR UTSKRIVET PYSSEL

Sex fantastiska saker du inte visste att du kunde göra med din skrivare

Låt kreativiteten flöda och gör dina egna julklappar, dekorationer och spel i jul. Alla mallar är gratis att hämta och skriva ut.

How to shoot festive pet portraits

HUSDJURSPORTRÄTT

Så tar du husdjursporträtt med jultema

Upptäck hur du får ut mesta möjliga av din husdjursfotografering och ta julporträtt med de här tipsen.

Christmas card printing

UTSKRIFT OCH PYSSEL

Utskrift av julkort

Arrangera en egen fotosession med jultema och skriv ut egna julkort.

”För en julbild utomhus behöver du saker i bilden som tyder på att det är jul, till exempel träd, lampor och pynt. Du kan även ta med egen rekvisita, till exempel julstrumpor, leksaker eller godis. Var inte rädd för att överdriva. Det är bättre att ha lite av allt än att begränsa dig till en eller två typer av rekvisita. Tänk även på festkläder. Det kan se konstigt ut om personerna på bilden har på sig vanliga jackor medan de håller i julrekvisita och är omgivna av ljusslingor. Men se till att kläderna inte stjäl uppmärksamheten från ansiktena på bilden genom att ha alltför många starka eller kontrasterande färger.”

5. Använd rätt objektiv

”Stå på ett avstånd från objekten som gör att du kan använda ett objektiv på 50 mm. Det kan vara frestande att använda ett vidvinkelobjektiv för att få plats med fler personer på bilden i trånga utrymmen, men korta brännvidder skapar förvrängningar som inte lär bli så populära hos övriga familjen. Om du inte har ett särskilt porträttobjektiv ställer du dig så långt bort från objektet som möjligt och zoomar in med ett standardpaketsobjektiv.”

6. Gör det roligt för barnen

”Det bästa du kan göra för att få bra bilder av barn som leker är att leka med dem, uppmuntra dem och stimulera deras fantasi och självförtroende. Försök att ta reda på vad barnen vill göra och skapa en situation där de kan koppla av och ha skoj. Du får de bästa bilderna när alla har roligt.”

7. Låt musiken flöda

”Försök att undvika tystnad under förberedelserna inför en gruppbild. Nybörjarfotografer tenderar att koncentrera sig på tekniska problem, fokusera inåt och glömma personerna som ska bli fotograferade. Dina vänner och familjemedlemmar blir i sin tur uttråkade och det märks på bilderna. Berätta vad du håller på med och sätt på musik som hjälper människor att slappna av. Jag brukar ta med mig en bärbar högtalare till fotograferingar av just den anledningen.”

8. Finslipa sammansättningen av gruppbilden

”Det är viktigt att organisera gruppen för ett familjeporträtt. Målet är att placera alla huvuden på olika nivåer. Se om du kan hitta stolar i olika höjder eller använd en fåtölj och låt en person sitta på armstödet. Jag börjar oftast i mitten av bilden och arbetar mig utåt genom att lägga till en person i taget. Om det däremot är en stor familj tittar jag i sökaren, fastställer bildstorleken och placerar två personer på vänster och höger kant i bilden. Sedan ber jag alla andra att fylla utrymmet mellan dem och jag gör några korrigeringar för att få den bästa kompositionen.

Du kan själv vara med på familjeporträttet genom att fotografera med fjärrutlösning med hjälp av timern på kameran eller med Canons app Camera Connect. Glöm inte att ta flera bilder ifall någon skulle blinka.”

9. Använd rätt skärpedjup

”För ett grupporträtt kan du nästan alltid arbeta med två rader människor. För att få alla deltagare i skarpt fokus på två rader bör bländaren vara kring f/4–5,6.”

10. Glöm inte husdjuren

”Juliga glödlampor och leksaker är nya och spännande för husdjur, så chansen är stor att du kan få roliga och lekfulla julbilder med dem. Du kan busa med en katt med presentsnören eller ljusslingor och hundar leker gladeligen ute i snön med barnen – det är utmärkta motiv för roliga julbilder.”

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker