UTSKRIFT OCH PYSSEL

Skapa genomtänkta hemmagjorda presenter med utskrifter

Ta reda på hur du kan ge meningsfulla presenter med Canon Creative Park och din PIXMA-skrivare – från en fin pappersbukett till ett roligt popup-kort.
En hemmagjord bukett av pappersblommor räcks över från ett par händer till ett annat i en vardagsrumsmiljö.

Ibland kan en enkel, hemmagjord present betyda mycket för familj och vänner. Oavsett om de går igenom lyckliga eller svåra perioder kommer de garanterat att uppskatta en present som du har gjort själv med kärlek mer än något du gått och köpt i en affär. Dessutom får du släppa loss kreativiteten med utskrifter.

Canon Creative Park är fullpackad med mallar för papperspyssel, vilket innebär att du kan skriva ut och sätta ihop en bukett med pappersblommor oavsett årstid, och ett matchande kort, med en stil som du själv väljer. De här presenterna är inte bara mer meningsfulla på grund av den tid de lägger ned på att göra dem, utan de håller mycket längre än riktiga blommor och livar upp ett rum.

Papperspyssel är dessutom ett mer prisvärt sätt att ge presenter och det kan fungera som en avslappnande aktivitet. Dina skapelser kan alltid återvinnas (kontrollera alltid lokala riktlinjer för återvinning) om du ändrar dig gällande motivet eller gör några misstag längs vägen.

Med allt detta i åtanke utmanade Canon papperspysselentusiasten Martin Stone till att skapa den perfekta presenten till sin partner med Canon Creative Park, en PIXMA-skrivare och sin egen kreativitet.

Välja mallar: presenttips

Ett par händer håller i en smartphone med blommallar från Canon Creative Park på skärmen och mallar för blomblad kommer ut från en Canon PIXMA-skrivare nedanför.

Canon Creative Park har ett stort urval av mallar som kan användas för att göra hemmagjorda presenter. Papperpysselentusiasten Martin Stone valde att göra en blombukett och valde ut individuella blommallar för att få sitt pyssel att sticka ut från mängden.

En ung man sitter vid ett bord och klipper ut en kortmall som är utskriven från Canon Creative Park.

”Klipp ut formerna grovt innan du går in och klipper mer detaljerat”, rekommenderar Martin. ”Genom att göra detta minskar du det överflödiga kortet runt formen. Det här borde göra bilderna lättare att klippa ut, eftersom du inte har så mycket kort i vägen.”

Du kan göra nästan vad som helst för att ge bort som present till en närstående med hjälp av Canon Creative Park-mallar – det behöver inte vara blommor. Har du syskon eller syskonbarn som älskar dinosaurier? Gör då några pappersmodeller. Eller varför inte prova göra något musikinspirerat pyssel till din musiktokiga vän?

För det här projektet valde Martin att göra en pappersbukett och ett kort. ”När du tittar på blommallarna tror du kanske att de var ganska komplicerade att göra”, säger Martin. ”Men det gäller att vara organiserad – det finns enkla illustrerade instruktioner som är lätta att följa.”

Skriva ut mallar

En utskrift kommer ut från en Canon PIXMA-skrivare som står på ett bord, omgiven av växter, papper, och pysselmaterial och -verktyg.

”De färger som uppnåddes med Canon PIXMA-skrivaren var otroliga. Från början till slut var utskrifterna konsekvent bra”, säger Martin.

När du har valt ut mallarna till din present är det dags att skriva ut. Det kan du göra genom att ansluta till PIXMA-skrivaren via Canon PRINT-appen på din smartphone eller via en bärbar dator. Om du har en kompatibel skrivare kan du även prenumerera på PIXMA Print Plan1 – en kostnadseffektiv utskriftslösning som erbjuder flexibla prenumerationer och levererar bläck direkt till din dörr så att du aldrig blir utan.

Martin tyckte att Creative Park var lätt att navigera i och gjorde det genom att besöka webbplatsen på sin smartphone innan han hämtade och använde appen.

Med varje mall får du en föreslagen papperstyp att använda, så se till att läsa instruktionerna. Här använde Martin Canons matta fotopapper (170 g/m²) som är tjockare än ett genomsnittligt utskriftspapper och ger ett stadigt slutresultat.

Så här skapar du en pappersbukett

Ett par händer viker försiktigt den inre delen av en pappersblomma.

Tänk på varje blomma som en individuell mall, föreslår Martin – det gör uppgiften enklare att hantera och du kan ta den tid du behöver. Klipp försiktigt runt mallarna och se till att skåra dem innan du viker dem eftersom det ger en bättre övergripande form. Du kan göra det med sidan av en linjal.

Ett par händer placerar det första pappersblombladet på blommans stjälk. Ytterligare blad kan ses på skärbrädan nedanför.

”Jag trodde inte att mallarna skulle vara så enkla att göra”, säger Martin. ”Det svåraste var att vänta på att limmet skulle torka.” Han funderade noga på vilken typ av lim eller tejp han behövde använda. Flytande lim fungerade bra för blombladen, men han tyckte att dubbelsidig tejp var bättre för att fästa blombladen på stjälken. Du kan även använda glue dots, en limpistol eller limstift.

Martin säger att han alltid tar sig an pyssel på ett metodiskt sätt. När han hade skrivit ut alla mallar organiserade han utskrifterna i högar för varje blomma så att han kunde hålla reda på vilken mall som hörde till vilken blomma. ”Jag hade varje separat mall i de här högarna under hela processen, så att inget blandades ihop”, säger han.

Därefter klippte Martin ut alla mallarna innan han vek ihop dem. Han använde ett hemmagjort verktyg för att skåra och markera kanterna enligt instruktionerna, för att göra det lättare att vika ihop. ”De här linjerna som man ska skåra är väldigt smala och precision är avgörande”, säger han. ”Jag använde en vanlig pincett med tunn spets för att skåra längs de här linjerna. Det är också viktigt att polera dessa skåror för att se till att få rena linjer.”

Martin kunde börja pyssla så snart utskrifterna var klara. ”Bläcket torkade omedelbart så att jag kunde fortsätta utan att oroa mig för kladd”, säger han.

När det gäller att limma designerna rekommenderar Martin att du låter mallarna ligga i några timmar för att se till att de är helt torra och att pappret inte är fuktigt. När du har dina pappersblommor klara kan du sätta ihop dem på det sätt du tycker passar bäst, med hjälp av snöre, metalltråd eller till och med lim.

En bild ovanifrån av en Canon-kamera som ligger ovanpå en Canon PIXMA-skrivare, med ett kollage av foton i bakgrunden.

CANON CLUB

Ett exklusivt community för innehållsskapare som du. Gör det du brinner för med support, inspiration, förmåner och mycket mer. Det är enkelt att gå med. Köp en produkt. Registrera dig. Gå med i Canon Club.

Gör din present personlig

Ett par händer håller i monterade pappersblommor, med fler placerade på bordet nedanför. Bredvid dem visar en smartphone en bild på en bukett med pappersblommor i appen Canon Creative Park.

”Blommorna är fantastiskt utformade, men jag föredrar att göra mina egna stjälkar med gröna papperssugrör”, säger Martin. Han har redan idéer om andra presenter han skulle kunna göra i framtiden med de här mallarna – till exempel lägga till blommor utan stjälkar i en lådram och placera ett foto i mitten.

Även om det finns en bukettmall i Creative Park kan du välja dina egna blomsterarrangemang om du är ute efter något mer unikt eller om mottagaren älskar solrosor till exempel.

”Jag älskade hur blommorna såg ut”, säger Martin. ”När jag satt mig ner för att titta på blombuketten, tänkte jag på de olika typerna jag ville ha. Det stora utbudet av mallar gjorde att jag kunde anpassa dem precis som jag ville. Det gjorde det så mycket roligare, eftersom jag kunde välja ut de blommor jag gillade mest och hade möjligheten att tänka på vad mottagaren skulle vilja ha.”

Handgjorda kort

En ung man fäster blommor som fälls upp på ett kort. Det ligger lim, saxar och en förpackning med Canon-papper på ytan bredvid honom.

Martin använde en Canon Creative Park-mall för att skapa ett popup-kort med blomtema som present tillsammans med buketten. Webbplatsen och appen har ett brett utbud av kort som ger det där lilla extra till din hemmagjorda present.

Ett par händer lägger ett kort i ett handgjort kuvert. På bordet nedanför ligger saxar, lim och en förpackning med Canon-papper.

Martin idé för sin kuvertdesign var att det skulle kunna användas igen – kanske för att förvara favoritfoton eller platta minnessaker som konsertbiljetter. ”Jag planerar till exempel att lägga ner några tågbiljetter från en resa som min partner och jag åkta på tillsammans”, säger han.

Martin valde sedan att göra ett roligt popup-kort som kompletterade hans blombukett. ”Popup-kortet var väldigt enkelt tack vare de stegvisa instruktionerna”, säger han. ”Jag gillade också hur många raka linjer som fanns i mallen, så jag kunde snabbt klippa ut den med min skärmaskin.”

När han gjorde kortet bestämde sig Martin för att sätta sin egen prägel på kuvertet. ”Kuvert är oftast det element i ett gratulationskort som används en gång och sedan slängs, och det var något jag ville ändra på eftersom kuvertdesignen var så fin”, förklarar han.

Martin skapade en egen fästanordning för kuvertet för att förhindra att det slits upp. Han använde två av bilderna på tusenskönor från bukettdesignen. ”Jag fästa den ena på kuvertfliken och den andra på undersidan av kuvertet”, förklarar han. ”Jag gjorde det med skumtejp, så de var lite upphöjda. Under skumdynan på kuvertfliken fäste jag en bit garn som sedan kunde användas för att linda runt cirklar som i en åtta för att fästa ihop kuvertet.”

När du skapar skräddarsydda kort för mer än en person och tiden är en viktig faktor kan du använda Canons dubbelsidiga matta papper MP-101D som levereras med ett kuvert.

Efterbehandling

Ett färgglatt knippe pappersblommor står i en vas mitt i ett vardagsrum.

Presenter gjorda av papperspyssel kan fungera som heminredning och påminner om att någon speciell tänker på dig.

Martin säger att han skulle göra en present av papperspyssel igen. ”Alla jag har visat pappersbuketten för var så imponerade och alla vill ha en. Det är den perfekta presenten och det bästa är att den håller länge. Nu behöver du inte längre köpa nya blommor som sedan vissnar efter fyra dagar!”

Han har även inspirerats av Creative Park att göra en egen krans som han kan hänga på ytterdörren. ”Även om det här är för personligt bruk vet jag att mina vänner och min familj också kommer att vilja ha en och det skulle kunna vara en bra present.”

Gillar du idén? Du kan göra en från grunden för att ge bort som en härlig present eller använda mallarna för kransar i Creative Park för en enklare design. Beroende på vilken tid på året det är kan du prova en säsongsbetonad girlang för sommaren eller något juligt för vintern.

Liva upp en dag

En Canon PIXMA-skrivare och flera burkar och ljus är placerade på ett svart skrivbord. Ovanpå skrivaren ligger en handgjord bukett med pappersblommor.

Gör någons dag lite extra speciell genom att ge dem en present som du har skapat själv. Om du vill ha inspiration kan du kolla in vår Pinterest-sida.

När du har gjort klart dina presenter är det naturligtvis dags att ge bort dem. Oavsett om du vill slå in din pappersbukett i brunt papper för att ge till en vän eller sätta den i en vas för att liva upp deras hem är det ett genomtänkt och kreativt sätt att visa någon att du bryr dig om dem.

Så varför inte testa? Glöm bara inte att dela med dig av dina skapelser på sociala medier med hashtaggen #MadeWithPIXMA. Och om du är ute efter mer inspiration, till exempel hur du skapar en anpassad minneslåda, kan du gå med i Canon Club och få fler pysseltips och tekniker.

Tamzin Wilks
 1. Kräver en kompatibel skrivare och gäller i mån av tillgänglighet i din region

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • UTSKRIFT OCH PYSSEL

  Ha kul inomhus i höst

  Upptäck hur designern och skaparen Pippa Hiscock skapade roligt och personligt papperspyssel i form av födelsedagsdekorationer.

 • UTSKRIFT OCH PYSSEL

  Skapa en explosionslåda

  Lini Trinh delar med sig av sin ”explosionslåda” av papper som hon skapar med en Canon SELPHY CP1500.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Bordsdekorationer i papper

  Skapa vackra bordsdekorationer för alla tillfällen med Creative Park.

 • UTSKRIFT OCH PYSSEL

  Papperspyssel

  Konstnären Zack McLaughlin låter sig inspireras av en kungsfiskarmall från Canon Creative Park.