Canons nya supersnabba actionhjälte är här: EOS-1D X Mark III

Canon lanserar EOS-1D X Mark III, den ultimata kameran för sport och naturliv som ger fotograferna obegränsade möjligheter, i hisnande hastigheter. Kameran har dramatiskt förbättrad motivföljande autofokus, bättre bildkvalitet och kommunikationsmöjligheter och representerar höjdpunkten i Canons EOS-1-serie. Det nya flaggskeppet klarar otroliga hastigheter på upp till 20 bilder per sekund med följande AF och med ett ännu bredare ISO-omfång blir resultatet Bilden med stort B – varenda gång. AF-sensorn i EOS-1D X Mark III kan ståta med 28 gånger högre centrerad upplösning jämfört med föregångaren. Allt för att hantera fotografernas behov av större noggrannhet och fokusering på objekt i ett större antal scenarier. Kameran erbjuder också imponerande intern inspelning av 5,5k 12-bitars RAW-film och är Canons första icke-Cinema-kamera i EOS-serien med en sådan funktion – för toppkvalitet både i filmer och stillbilder.

EOS-1D X Mark III har utvecklats genom feedback från EOS-1D X- och EOS-1D X Mark II-fotografer världen över, inklusive från välrenommerade Canon-ambassadörer. I fotografernas feedback från olika tester påvisas Canons långvariga optiska expertkunskaper. Fotograferna berömmer EOS-1D X Mark III vad gäller autofokusering, den dramatiskt förbättrade bild- och filmkvaliteten och de snabba kommunikationsmöjligheterna – något som innebär att de kan ta enastående bilder och leverera snabbare än någonsin tidigare.


Eddie Keogh, professionell sportfotograf och Canon-ambassadör: ”Canons systemkameror dominerar fortsatt inom professionell fotografering och jobbet från sidolinjerna på världens bästa sportevenemang. EOS-1-seriens kameror har under årens lopp varit oöverträffade när det gäller tillförlitlighet och kapacitet. Just därför har jag använt dem sedan 2002 (EOS-1D). I mitt jobb är hastigheten allt. Därför gillar jag att använda EOS-1D X Mark III, som tar märkbart fler bilder per sekund, har enastående autofokus och snabbare kommunikationsmöjligheter. I den hårt konkurrensutsatta sportfotobranschen kan ju en millisekund faktiskt utgöra skillnaden mellan om en bild hamnar på rikstidningens sista sida eller inte.”


Oöverträffad autofokus för den perfekta bilden


EOS-1D X Mark III har ett nytt AF-system och ny sensor. Och med Canons EF-fattning kan fler AF-objektiv än med något annat system användas. Den här tekniken är utvecklad av Canon och yrkesfotograferna når en ny nivå av flexibilitet och noggrannhet när de fotograferar objekt i olika förhållanden.


I den konkurrensutsatta professionella fotobranschen finns inget utrymme för bilder med suddiga objekt. Med den nya AF-sensorn med 28 gånger högre centrerad upplösning jämfört med sin föregångare, och 3 gånger fler AF-punkter*. Resultatet blir oöverträffad precision och ett ännu större urval av knivskarpa bilder. Tillsammans med en speciell DIGIC 8-processor är det nu möjligt att fokusera på objekt i många olika ljusförhållanden – och i förhållanden där AF-system av sämre kvalitet inte kan fånga bilden med stort B skarpt. Förutom att ge korrekt fokus i svagt ljus är kameran perfekt för att fotografera i förhållanden med låg kontrast, fota mönster, fina detaljer och diagonala linjer – något som tidigare varit besvärligt.


Deep learning- ligger bakom kamerans AF-system. Systemet kan identifiera människor i flera olika sportsituationer och sätta dem i fokus – i höga hastigheter – med ett nyutvecklat, avancerat objektspårningssystem. Inlärningsprogrammeringen ser till att kameran låses på objektets huvud eller ansikte – som ju är det mänskliga ögats primära fokus när vi tittar på bilder – även i situationer där objektets ögon är dolda av till exempel hjälm eller solglasögon. Kameran har också en ny Auto AF Case-inställning så att AF-inställningarna kan finjusteras för att matcha objektet. Det gör det enklare än någonsin tidigare att ställa in AF-systemet och är perfekt för att fotografera objekt som tillfälligtvis blockeras av något annat.


John Hudson, produktchef för Nordic Pro-Imaging:


”Som ledande kameratillverkare ska det bli otroligt spännande att kunna erbjuda den här enastående kameran till yrkesfotograferna. Nu är det 30 år sedan vi lanserade den första Canon EOS-1-kameran och den serien har vi har utvecklat allt sedan dess.


EOS 1-serien är världens mest populära professionella kameraserie för sport och naturliv. Fotograferna får både den pålitlighet och de verktyg de behöver för att fånga avgörande händelseförlopp. Vi har tagit allt vi vet om digitala systemkameror, kombinerat detta med den senaste spegellösa tekniken – och lagt till avancerade videofunktioner från Cinema EOS-kamerorna.


Kameran är helt enkelt den hittills bästa Canon EOS 1D-kameran.”


Obegränsade kreativa möjligheter


Med Canons nyutvecklade DIGIC X-processor, 20,1 megapixels sensor, spegelsystem och slutare, har EOS-1D X Mark III en stor konkurrensfördel med sin branschledande hastighet på 16 bilder per sekund.


Den optiska sökaren ger fotograferna bättre kontakt med objektet och tydlig och ljusstark visning utan fördröjning, som är så viktigt vid sportevenemang i världsklass och när vilda djur ska fotograferas. I direktvisningsläge kan kameran ta 20 bilder per sekund med mekanisk eller elektronisk slutare med fullständig AF, något som utökar de kreativa möjligheterna ytterligare.


För att uppnå sådana snabba bildfrekvenser – som är omöjligt med någon annan tillverkares kamera – har Canons innovativa teknik omarbetat systemkamerans spegelsystem. Canons överlägsna mekaniska teknik ligger till grund för att kameran nästan har noll spegelstuds. Det betyder att dess speglar återgår till sina positioner så snabbt och exakt som möjligt och dirigerar ljuset till kamerans AF-sensor för avläsning snabbare än någonsin tidigare.


Nästa generations bildstandarder


EOS-1D X Mark III är Canons första kamera med nästa generations bildsensor, som stöder snabbare avläsning och mindre brus och fotografernas önskan om en högpresterande digital systemkamera med lågt brus. Kamerans 20,1 megapixels CMOS fullformatssensor erbjuder också Canons hittills bredaste ISO-omfång. Med de utökade inställningarna från ISO 50 till ISO 819 200 ger EOS-1D X Mark III fotografen ytterligare flexibilitet för fotografering i varierande förhållanden.


Tack vare sensorns bättre brushantering kan de nu ändra exponeringen av bilder i efterbearbetningen, utan att brus påverkar bildens mörka områden och få ett ännu mer användbart dynamiskt omfång än med tidigare modeller. EOS-1D X Mark III är den första kameran på marknaden som använder ett revolutionerande nytt högdetaljerat lågpassfilter, som samplar ljuspunkten över ett större antal punkter för att åstadkomma skarpare bilder med högre upplösning och ändå förebygga moaré-effekter. Kameran är också den första EOS-modellen som stöder filformatet HEIF (High Efficiency Image File Format). Detta nästa generations format baseras på HEVC-codec och innebär att bilder med 10-bitars data kan sparas i en fil med motsvarande storlek som en JPEG, men med mindre komprimeringsartefakter. Kameran använder också nästa generations minneskort, CFexpress, där skrivhastigheten är mer än tre gånger högre jämfört med de tidigare snabbaste CFast-korten – och nu möjliggör bildserier på över 1 000 RAW-bilder.


Uppfyller kravet på högkvalitativ film


Med den nya sensorn och processorn är EOS-1D X Mark III nu Canons mest avancerade filmprodukt med utbytbara objektiv utanför Cinema EOS-serien – och erbjuder 4k fullformat och stöd för 12-bitars RAW interninspelning. Det är den första icke-Cinema-kameran med RAW-inspelning och har en omfattande spännvidd av färger och nyanser som kan extraheras i efterbearbetningen för att få överlägsen bildkvalitet. Dessutom kan kameran spela in film som 12-bitars CRM-fil i 5,5k (5 472 x 2 886), för mycket detaljerad översamplad 4k-inspelning som uppfyller kravet på högkvalitativ film.


Kameran kan också använda den avancerade filmfunktionen Canon Log Gamma, för inspelning i en 10-bitars HEVC/H.265-fil, som ger fotograferna flera redigeringsmöjligheter och obegränsad kreativitet. EOS-1D X Mark III tar itu med behovet av hastighet genom att stödja inspelning av filer i MP4, för snabb filöverföring. Det är också den första kameran i EOS-1-serien som stöder Movie Digital IS – som stabiliserar i 5 axlar för att hantera många olika rörelser – en funktion som påträffas i avancerade Canon Cinema-kameror som EOS C500 Mark II.


EOS-1D X Mark III stöder Dual Pixel CMOS AF i 4k- och RAW-läge** vid användning av Movie Digital IS. Yrkesfotograferna kan känna sig trygga med att filmerna har knivskarp fokus och är stadiga, oavsett förhållande eller situationer – perfekt vid oförberedda filminspelningsmöjligheter.


Leverans av innehåll med konkurrenskraftiga hastigheter


EOS-1D X Mark III är den första kameran i EOS-1-serien med inbyggd Wi-Fi och Bluetooth. Allt för att klara snävare deadlines och uppfylla fotografernas behov av flexibel och snabb leverans av innehållet. Wi-Fi kan användas för FTP eller anslutning via EOS Utility, liksom för anslutning till en smartphone. Bluetooth-anslutningen använder Bluetooth Low Energy-protokollet och ger en konstant anslutning till en kompatibel smart enhet, men kräver bara minimal batteriförsörjning. Idealiskt vid långa inspelningsdagar. Genom att öppna appen Canon Camera Connect ansluter EOS-1D X Mark III automatiskt till kompatibla enheter*** och ger tillgång till bildgranskning, delning och fjärrstyrd tagning i direktvisningsläge bara genom att peka.


Med inbyggd GPS fångas platsdata för bilderna, något som är särskilt användbart för resande sport- och naturfotografer. Kameran överför data snabbare jämfört med EOS-1D X Mark II när inbyggt Ethernet används, eller via den nya trådlösa filsändaren WFT-E9 (tillval). Om enklare nätverksinstallationer används förstärker detta arbetsflöde väsentligt.


Utvidgar kreativiteten


Alla som idag använder den befintliga EOS-1D-serien kommer att känna sig bekväma med EOS-1D X Mark III. Flexibel navigering med betrodd ergonomi, hus i magnesiumlegering och vädertåliga skyddstätningar som klarar extrema väderförhållanden ger den hållbarhet man förväntar sig av Canons EOS-1-kameror. EOS-1D X Mark III har dessutom belysta knappar som underlättar fotografering i mörka förhållanden eller i dämpat ljus. Den funktionen lades till som ett direkt resultat av de professionella fotografernas feedback. Ett antal knappar på kameran lyses upp när belysningsknappen på displayen trycks ner och gör det enklare att identifiera de olika knapparna – för obegränsade tagningsmöjligheter.


Inbyggt i AF-ON-knappen finns också en extra kontroll för att välja AF-punkter, så att man snabbt kan ändra dem för att få bästa komposition och underlätta jobbet ytterligare. Den dramatiskt förbättrade batteritiden – med samma LP-E19-batteri – möjliggör hela 2 850 tagningar per laddning och minskar risken att gå miste om ett viktigt tagningstillfälle vid batteribyte.


Rekommenderat cirkapris:


EOS-1D X Mark III + 64Gb card:
86 999 kr inkl. moms
69 599 kr exkl moms* 191 valbara AF-punkter, varav 155 är korssensorer
** Dual Pixel CMOS AF kan inte användas vid 50/60p, förutom i 4k crop
*** Kompatibla Android-enheter ansluts automatiskt. iOS-enheter måste bekräfta nätverket på sin smarta enhet, men det behövs inte någon samverkan med kameran