Canon lanserar EOS R-systemets lättaste fullformatskamera

Stockholm, 2023-02-08 – Canon lanserar EOS R8, en ny kompakt fullformatskamera som utnyttjar samma teknik och funktioner som finns i EOS R6 Mark II. Med en design som liknar EOS RP ger den här kraftfulla kombinationen alla foto-/videoentusiaster och studerande de verktyg som behövs för att ta ett kliv framåt med sina fotointressen.

EOS R8 ger fotograferna de verktyg som behövs för att lyfta kreativiteten med fullformat

EOS R8 FRT RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM 02.jpg

EOS R8

EOS R8 har en 24,2 megapixels CMOS fullformatssensor, hög ISO-känslighet och förbättrat dynamiskt omfång. Ett perfekt val för porträtt-, event- och landskapsfotografering som levererar ett bredare, mer konstnärligt och kreativt perspektiv. Canon lanserar samtidigt ett lätt zoomobjektiv i RF-serien – RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM – och skapar på så sätt en kompakt men kraftfull utrustningsväska, för att fotograferna ska kunna utforska sina kreativa sidor i fullformat.

Fullformatskvalitet i ett lätt kamerahus

EOS R8 erbjuder fullformatsbildernas alla kvalitetsfördelar och CMOS-fullformatssensorn på 24,2 megapixlar har samma upplösning som i EOS R6 Mark II. Den klassledande sensorn har snabb avläsningshastighet och hanterar många avancerade funktioner, till exempel reducerad rullande slutare som möjliggör bildserier på 40 bilder per sekund och lågt brus vid höga ISO-tal upp till 102 400. Alltså perfekt för att fotografera i svagt upplysta miljöer, där objekten förflyttar sig. Det förbättrade dynamiska omfånget resulterar i enastående bilder med djärva färger och fullformatssensorn ger ett kortare skärpedjup som skapar en mjuk bakgrund och får objekten att framträda på rätt sätt.

EOS R8 väger cirka 461 gram (med kort och batteri) och är Canons hittills lättaste fullformats-kamera i EOS R-systemet. Storleken 132,5 x 86,1 x 70 mm liknar EOS RP och det kompakta kamerahuset inrymmer ett antal extra professionella funktioner. EOS R8 har en högupplöst elektronisk sökare med 2,36 miljoner punkter, hanterar upp till 120 bilder per sekund och stöder UHS-II SD-kort. Med sitt intuitiva gränssnitt är kameran enkel att hantera för alla på språng med en användbar inställningsratt, som har 12 lägen för stillbilder och film, samt ett särskilt reglage för att växla mellan fotografering och filminspelning.

Fånga liv i rörelse

Kamerans avancerade sensor spelar in 4k 60p film i full sensorbredd översamplad från 6k för skarpt, detaljrikt innehåll och 180 bilder per sekund spelas in i Full HD för slow motion-filmer. Och för alla som vill utveckla sina filmkunskaper stöder kameran Canon Log 3 med 10 bitars YCbCr 4:2:2 H.265 intern inspelning, som ger ett större dynamiskt omfång och mer flexibilitet vid efterbearbetningen. Som alternativ kan lägena HDR PQ och HDR Movie väljas och passar alla med HDR-arbetsflöden. Då produceras en ren HDMI-utgång för kompatibla enheter.

EOS R8 motverkar bildvinkelförändringar under filminspelning genom en funktion som kompenserar för detta när fokusavståndet justeras. Själva inspelningstiden har också utökats med upp till 2 timmars normal inspelning1 – perfekt för vloggar och eventinspelningar.

Med samma Dual Pixel CMOS AF II-fokusering som i EOS R5 och EOS R6 Mark II, kan EOS R8 fokusera så snabbt som på 0,03 sekunder2, även vid 40 bilder per sekund med den elektroniska slutaren. Det här intelligenta systemet upptäcker och spårar ett antal objekt, inklusive djur, fordon och människor och hanterar huvud-, ansikts- och ögonigenkänning för att få precisionsfokus. Och ännu större kontroll ges genom att kunna välja vilket öga som ska prioriteras. För att underlätta igenkänning i ett så brett spektra av objekt kan auto-inställningen användas, som väljer objektet utifrån bildens komposition. Detta är möjligt även vid tagningar i ljusförhållanden så svaga som -6,5 EV3.

Fler anslutningsmöjligheter

Tack vare inbyggd 2,4 GHz Wi-Fi® och Bluetooth®-anslutning4 kan användarna enkelt dela sina alster och använda appen Camera Connect, och WPA/WPA2/WPA3-personlig verifiering säkerställer en säker anslutning. EOS R8 är iOS MFI-certifieradTM 5, så att iPhone-ägare kan ladda ner direkt. EOS R8 kan också användas som webbkamera genom stödet för USB Video Class (UVC) och USB Audio Class (UAC). Användare med image.canon-abonnemang kan utnyttja verktyget för bildbearbetning i neuralt nätverk6 som reducerar brus och moaré-effekter och skapar JPEG- och HEIF-bilder med naturligt utseende.

Canon har också uppdaterat appen image.canon, för att bredda användningen för ett antal nya användare med Adobe® Lightroom® Movie och Corporate Support, som ger kompatibilitet med en hel serie tjänster, inklusive Frame.io och Google Photo AccountsTM 7.

En liten, lätt vardagszoom

RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM är ett litet och lätt objektiv med 2x zoom och brännvidd 24-50 mm – ett mycket bra val när man vill förbättra sina foto- och filmtekniker, särskilt för porträtt, interiörer och resor. Zoomen har bildstabilisering upp till 4,5 steg, som utökas till 7 steg när den används på en EOS R-kamera med inbyggd bildstabilisator. Det betyder att kreatörer och fotografer kan spela in film och ta stillbilder i svaga ljusförhållanden utan att behöva använda stativ. Stegmotorn ger snabb och tyst fokusering och extra kontroll sker via en anpassningsbar objektivring, för att kunna växla mellan olika lägen och fotografera och spela in precis som yrkesproffsen. Med sin RF-fattning kan RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM användas tillsammans med kamerorna i EOS R-serien och har stöd för många olika bildförbättrings-funktioner direkt i kameran, inklusive panorering i motivläge och korrigering av bildvinkelförändring i filmer.

EOS R8 kommer att finnas tillgänglig från april 2023, med ett rekommenderat pris inklusive moms på 21 599 kronor och objektivet RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM kommer också att finnas tillgängligt från april 2023, med ett rekommenderat pris inklusive moms på 4 899 kronor. EOS R8 kommer även att finnas tillgänglig tillsammans med RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM med ett rekommenderat paketpris inklusive moms på 23 999 kronor.

Mer detaljer om EOS R8 finns här och för RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM här.

EOS R8 – viktiga egenskaper

• 24,2 megapixels CMOS fullformatssensor
• Inspelning av 6k översamplad 4k 60p i full sensorbredd och inspelning av 180 bilder per sekund i Full HD
• Högupplöst elektronisk sökare med 2,36 miljoner punkter och uppdateringsintervall på upp till max 120 bilder per sekund
• Intelligent objektavkänning för djur, fordon och människor
• Wi-Fi och Bluetooth för att alltid vara uppkopplad

RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM – viktiga egenskaper

• 2x standard zoomobjektiv som täcker en bred vidvinkel med start från 24 mm
• Optisk bildstabilisering på upp till 4,5 steg
• Upp till 7 steg med koordinerad kontroll av OIS x IBIS
• Stegmotor med ledskruv för jämn autofokus vid filminspelning
• Kompakt, lätt och enkelt att använda

  1. Förinspelningsfunktion på upp till 5 sekunder kan användas. Om kamerans innertemperatur blir alltför hög kan inspelningstiden reduceras. Möjligt att ta 4k UHD 59,94p under ca 30 minuter utan värmebegränsning om man startar från +23 °C. I övriga lägen finns ingen gräns på grund av värme.
  2. Gäller den 8 februari 2023. Baserat på CIPA-riktlinjer, med en intern mätmetod. Vid fokuseringsljusstyrka på EV 12 (ISO 100), i rumstemperatur, i M-läge, med RF 24-105mm f4-7,1 IS STM, tagning av stillbilder med slutarknapp, 1-punkts autofokus (central AF-punkt) och One-Shot AF.
  3. Med ett f/1,2 objektiv, central AF-punkt och One-Shot AF, vid 23 °C/73 °F och ISO 100.
  4. Utrustad med energisnål Bluetooth®-teknik. Bluetooth®-märket och dess logotyper är registrerade varumärken som ägs av Bluetooth SIG, Inc., och Canon Europas användning av sådana märkningar sker på licens. Övriga varumärken och märkesnamn tillhör respektive ägare. Wi-Fi® är ett registrerat varumärke som tillhör Wi-Fi Alliance. Bluetooth®-ordet, märket och dess logotyper är registrerade varumärken som ägs av Bluetooth SIG Inc., och Canons användning av sådana märkningar sker på licens. Övriga varumärken och märkesnamn tillhör respektive ägare.
  5. Apple, Apple TV, Apple Watch, iPad, iPad Air, iPad Pro, iPhone och Lightning är varumärken som tillhör Apple Inc., registrerade i USA och andra länder. tvOS är ett varumärke som tillhör Apple Inc. och varumärket iPhone tillhör Apple Inc., registrerat i USA och andra länder. IOS är ett varumärke eller registrerat varumärke som tillhör Cisco i USA och andra länder och används via licens. QR Code är ett registrerat varumärke som tillhör DENSO WAVE INCORPORATED.
  6. Appen image.canon och abonnemang kostar ingenting, men RAW-bildbearbetning i molnet är ett abonnemang som baseras på debiterad service och kräver en separat prenumeration på sas.image.canon. Canons verktyg för bildbearbetning i neuralt nätverk finns tillgängligt via DPP-programvaran, som en del av arbetsflödet för efterbehandling på en dator, eller bildbearbetning i neuralt nätverk via image.canon, som kan ske direkt från kameran.
  7. Google Play och Android är varumärken som tillhör Google LLC.