Canon lanserar serien ProStream 3000, nästa generations webbmatade bläckstråleskrivare med hög hastighet för den kommersiella tryckerimarknaden

Stockholm 2023-02-27 – Canon lanserar serien ProStream 3000, nästa generations webbmatade inkjetpressar med hög hastighet för kommersiellt tryck. Serien bygger på den etablerade teknikplattformen ProStream och levererar ett jämnt och kvalitativt offsettryck. Den hanterar ett bredare urval av substrat och höjer utskriftshastigheten, även för tjockt papper. Här produceras ett större utbud av kommersiella utskriftsjobb, digitalt och ultrasnabbt.

ProStream R2_1

Insidan på Canons ProStream 3000-serie

ProStream R2_2

I Canons ProStream 3000-serie finns snabba, webbmatade inkjetpressar för kommersiellt tryck

Den utökade kapaciteten för utskriftsmaterial gör det ännu enklare att flytta över stora volymer av attraktiva uppdrag från offset och äldre teknik, både för tryckerier, allmänna kommersiella och online-tryckerier, bokförläggare och specialister på fotoprodukter. Med ProStream drar användarna nytta av inkjets alla heltäckande produktionsfördelar i majoriteten av tillämpningarna – från direktutskick och böcker till vykort, affischer och kalendrar.

Serien finns i två modeller – ProStream 3080 med 80 meter per minut och ProStream 3133 med 133 meter per minut. De nya pressarna har ProStreams välkänt höga utskriftskvalitet på webbredder upp till 558 mm och sidlängder upp till 1 524 mm. De kan skriva ut upp till 11 300 4/4 B2-ark per timme eller 1 790 4/4 A4-sidor per minut, motsvarande 58 miljoner A4-sidor per månad – på en mängd substrat och ytvikter, inklusive standard bestruket offset-papper, obestruket samt inkjet-optimerat papper upp till 300 g/m2, utan att behöva sänka hastigheten särskilt mycket för tjockare ytvikter.

ProStream 3000-serien har ett förbättrat torksystem för att kunna leverera offsetkvalitet i högre hastigheter på en större mängd substrat. Torksystemet bygger vidare på framgången med serien ProStream 1000, som använder luftflotation över hela pappersbanan för att skydda ytkvaliteten på utskrivet resultat under alla steg. ProStream 3000-seriens nya asymmetriska design innebär att alla jobb torkas jämnt och kontrollerat, utan att komma i kontakt med papperet. Exceptionell kvalitet säkerställs även på mycket rivkänsliga utskriftsmaterial.

Konsekvent hög kvalitet med korrekt, livfull färg levereras av egna 1 200 dpi piezo drop-on-demand skrivhuvuden i kombination med beprövade vattenbaserade polymerpigmentbläck och Smart ColorGrip, en ny version av Canons lösning för papperskonditionering. Med Smart ColorGrip kan mängden applicerad ColorGrip-lösning anpassas för specifika områden på sidan och justeras för tjock eller tunn bläcktäckning, något som ger optimala utskriftsresultat. Smart ColorGrip finns nu också som tillval för ProStream 1000-serien. Canons högpresterande kamerasystem Inline Quality Control skapar automatisk kvalitetssäkring för utskrifterna. Allt detta minskar operatörernas tidsåtgång för kvalitetskontroller och förbättrar den övergripande systemproduktiviteten.

Tack vare torksystemets förbättrade effektivitet förbrukar nya ProStream mindre energi. ProStream 3000-serien är alltså ett praktiskt val och bättre skickad för elinfrastrukturen i mindre tryckerier. Tork- och kylenheterna och strömtillförseln har dessutom flyttats i de nya produkternas konstruktion, något som förbättrar både åtkomlighet och hantering för operatörerna. 

Jennifer Kolloczek, European Planning, Marketing & Innovation Senior Director, Production Print på Canon Europe kommenterar: ”Kunder över hela världen har redan välkomnat ProStreams exceptionella produktivitet av allt från lönsamma böcker till förstklassiga direktutskicksjobb – och dragit nytta av minimalt spill och den mycket höga driftstiden.”

”När vi lanserar nya ProStream 3000-serien utökar vi den här framgångsrika plattformen ytterligare och levererar den hastighet, effektivitet och mediaflexibilitet som tryckerierna behöver för att stimulera sin tillväxt. Den ökade produktiviteten för ett antal applikationer innebär att användarna nu på ett tryggt sätt kan flytta ännu mer offset och andra tryckjobb till digitalt on-demand – och reducera omloppstider, minska förberedelsetid och spill, göra dagens krympande upplagor mer lönsamma och uppfylla varumärkesägarnas krav på att snabbare komma ut på marknaden.”

Den första ProStream 3000-pressen kommer att installeras hos Pixartprinting Group i Italien och finnas med i företagets befintliga uppsättning på tre ProStream 1800-pressar, som har överbryggat den maximala marginalklyftan mellan företagets befintliga offset och digitala B2-tonertekniker, utan att göra avkall på kvaliteten. Pixartprinting Groups Chief Manufacturing Officer, Alessio Piazzetta, säger så här: ”Vi trycker bara våra produkter på de mest avancerade maskinerna. Ända sedan den första installationen 2018 har vi genom ProStreams kunnat optimera produktionen ännu mer och välja det mest kostnadseffektiva systemet utifrån de variabler som jobbet i fråga haft. De största fördelarna har varit högre produktivitet och effektivitet och att tekniken är så användarvänlig.”

Utifrån ProStream-teknikens speciella kommersiella inverkan har Pixartprinting valt att öka inkjet-kraftpaketet ytterligare genom att investera i nästa generations press, i syfte att nå företagets OEE-behov (overall equipment effectiveness) och flytta över mer arbete till inkjettryck.

ProStream 3000-serien får sin världsomfattande debut på Hunkeler Innovationdays (27 febr – 2 mars 2023 i Luzern, Schweiz), där den ställs ut och producerar ett brett urval kommersiella utskriftstillämpningar live. Den nya serien inkjet-pressar finns redan tillgänglig, antingen direkt från Canon eller via Canons ackrediterade partner, beroende på land.

Mer information om Canons ProStream 3000-serie finns på https://canon.sm/prostream-pr

En fullständig fallstudie om Pixartprintings upplevelse med ProStream-tekniken finns på: https://www.canon-europe.com/business/insights/case-studies/pixarprinting-maintains-competitive-edge/