Fånga minnesvärda ögonblick i farten med
Canon EOS R100 och RF 28mm F2.8 STM

Stockholm, 2023-05-24 – Canon lanserar idag EOS R100, en skräddarsydd kamera för alla som vill bevara kvalitetstiden med släkt och vänner. Med 24,1 megapixels APS-C-sensor och Dual Pixel CMOS AF i det kompakta och lätta kamerahuset ger EOS R100 enkelt en fantastisk bildkvalitet, perfekt för fotografering på språng. Samtidigt lanseras objektivet RF 28mm F2.8 STM och OC-E4A, en ny förlängningskabel för multifunktionsfästet.

Canons senaste instegskamera i EOS R-systemet fångar enkelt speciella ögonblick i enastående kvalitet. Och den är tillräckligt liten för att hänga med på familjens alla äventyr. Samtidig lansering av objektivet RF 28mm F2.8 STM – det hittills minsta och lättaste RF-objektivet – påvisar Canons engagemang för att utöka RF-seriens avancerade sortiment av objektiv med fast brännvidd.

s-frt_gallery

EOS R100

fsl_gallery_02

RF 28mm F2.8 STM

“Canons EOS R-system är ett världsledande kamerasystem och idag är vi särskilt glada över att få välkomna både den nya kameran EOS R100 och det nya objektivet RF 28mm F2.8 STM till systemet. Canon omdefinierar ständigt världen inom bildskapande och uppvisar ytterligare kundfokus med den här lanseringen. EOS R100 är en tillräckligt liten spegellös kamera på nybörjarnivå att bära med sig för de som vill fånga speciella tillfällen och föreviga minnen. Och RF 28mm F2.8 STM är det minsta och lättaste objektivet med fast brännvidd i Canons RF-sortiment”, säger Timea Slavic, Product Business Developer, Canon Nordic.

Fånga ögonblicket

I EOS R100 finns en 24,1 megapixels APS-C-sensor som är sju gånger större än i en smartphone av toppmodell. Lyftet för både bild och filmkvalitet märks tydligt. Sensorn levererar inte bara fantastisk färg och otrolig detaljrikedom. Nu kan man också fotografera i svaga ljusförhållanden och få attraktiva, autentiska bakgrundsslöjor, så att objektet framträder mot en mjuk bakgrund.

EOS R100 har EOS R-seriens intelligenta autofokus och Dual Pixel CMOS AF med snabb och korrekt objektavkänning, som spårar personers ögon när sökaren eller LCD-skärmen används – allt för att hänga med i svängarna och fokusera på det som är avgörande. EOS R100 fångar det där speciella ögonblicket genom att erbjuda bildserier på upp till 6,5 bilder per sekund med One Shot AF och 3,5 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus1.

EOS R100 har bättre filmprestanda än en smartphone. Här erbjuds film i 4k 25p2, som tar med EOS R-systemets alla fördelar till den här lättanvända instegsmodellen. Den kan också spela in film i Full HD med 60 bilder per sekund och med 120 bilder per sekund i upplösning 720p. Perfekt för jämna filmer i slow-motion och speciellt användbart när man vill vara lite kreativ med allt innehåll från semestern. Den pålitliga Dual Pixel CMOS AF hanterar också ansiktsigenkänning och ögonspårning vid inspelning i Full HD.

Utnyttja möjligheterna

EOS R100 är smidig att ta med sig och väger bara 356 g3. Den är mindre och lättare än en traditionell digital systemkamera och perfekt för alla som vill fotografera och filma på språng. Med bekvämt grepp, elektronisk sökare, intuitiva reglage och användargränssnitt med guidning får användaren de verktyg som behövs för att bli familjens personliga fotograf, utan att vara proffs. Funktionen Creative Assist gör det dessutom enkelt att justera bakgrundsslöja, kontrast och färgbalans.

Användare kan också experimentera med många olika flexibla tillbehör, till exempel innovativa RF-objektiv, mikrofoner och Speedlite-blixtar. De kreativa möjligheterna är oändliga. Kompatibilitet med Canons RF- och RF-S-objektiv i synnerhet innebär att användarna kan nå ännu längre och vara kreativa med ljusstarka objektiv.

Enkelt att ansluta och dela

Med Wi-Fi® och ständig Bluetooth®-anslutning4 överför användarna smidigt bilder och filmer till sina smartphones via Canons app Camera Connect och delar direkt. Med appen kan kameran även skötas fjärrstyrt och Bluetooth-anslutningen ger enkel styrning med fjärrkontrollen BR-E1 eller en smartphone. Perfekt för gruppbilder och filmer.

Canons minsta och lättaste fasta RF-objektiv presenteras

RF 28mm F2.8 STM är ett extremt kompakt och lätt fast RF-objektiv i fullformat. Designen gör objektivet till en perfekt kombination med kameror som till exempel den nyligen lanserade EOS R8. Det ryms enkelt i tillbehörsväskan eller kan användas istället för ett skyddslock, idealiskt för rese- och stadsfotografer i farten.

Med flexibel brännvidd på 28 mm och ljusstark maximal bländare på f/2,8 passar objektivet i många olika fotograferingsförhållanden. Den stora bländaren möjliggör fotografering i svagt ljus och man kan skapa kort skärpedjup för att få suddiga bakgrunder och framhäva objektet. RF 28mm F2.8 STM har en kombinerad objektiv- och fokusring, för enkel justering av inställningar och snabb växling till manuell fokusering om så behövs. Och stegmotorn (STM) ger dessutom snabb autofokusering och mjuka övergångar mellan objekten.

Canons kombination mellan EOS R-kamerahus och RF-objektiv skapar möjlighet till mängder av korrigeringsalternativ för att hjälpa fotografer och filmare att få bättre bildkvalitet med ett objektiv som är lite mindre än vanligt. Den effektiva placeringen av de tre högpresterande gjutna asfäriska linserna ger fantastisk återgivning och kompakt design, förutom att hålla nere antalet linser till ett minimum.

RF 28mm F2.8 STM är ett superkompakt, lätt och prisvärt alternativ och breddar Canons urval av avancerade fasta objektiv för alla som använder EOS R-systemet. I det systemet finns också:
• RF 16mm F2.8 STM
• RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
• RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
• RF 50mm F1.8 STM
• RF 85mm F2 MACRO IS STM

Mer flexibilitet med Canons nya OC-E4A

OC-E4A är Canons nya kabel för multifunktionsfästet, som finns på flera kameror i EOS R-systemet, och innebär att de nya avancerade tillbehören kan placeras utanför blixtskon. Multifunktionstillbehör som Speedlite-blixtar kan alltså användas separat för att få korrekt belysning när man fotograferar vertikalt och vill undvika skuggor och minska röda ögon. OC-E4A kan också ge ström till enheter som mikrofoner och kabeln är designad för att kunna användas med Dual Fisheye-objektivet RF 5.2mm F2.8L.

Fler detaljer om EOS R100 finns här:
https://www.canon.se/cameras/eos-r100/
https://www.canon.se/cameras/eos-r100/specifications/

Fler detaljer om RF 28mm F2.8 STM finns här:
https://www.canon.se/lenses/rf-28mm-f2-8-stm/
https://www.canon.se/lenses/rf-28mm-f2-8-stm/specifications/

EOS R100 – viktiga egenskaper:

• 24,1 megapixels APS-C-sensor
• Dual Pixel CMOS AF med objektavkänning
• 4k film (beskuret, 25p)
• Full HD 60 bilder/sek och 120 bilder/sek5 720 p
• Elektronisk sökare
• Kompakt och lätt kamerahus

RF 28mm F2.8 STM – viktiga egenskaper:

• Tunt och lätt
• Prisvärt fast vidvinkelobjektiv
• Flexibel 28 mm brännvidd
• Stor maximal bländare f/2,8
• Optisk kvalitet och smarta korrigeringar

Pris och tillgänglighet

• EOS R100 kommer att finnas tillgänglig som ett paket med objektivet RF-S 18–45mm IS STM från juni med ett rekommenderat pris inklusive moms på 8 499 kronor.
• RF 28mm F2.8 STM kommer att finnas tillgänglig från juli med ett rekommenderat pris inklusive moms på 4 499 kronor.
• OC-E4A kommer också att finnas tillgänglig från juli med ett rekommenderat pris inklusive moms på 3 199 kronor. Den är kompatibel med Canon EOS R3, EOS R6 Mark II, EOS R7, EOS R8, EOS R10, EOS R50 och EOS R5 C.

  1. När bildserier används med tyst slutarläge tillämpas 12-bitars analog/digital konvertering för RAW-filer.
  2. Med upplösning 3840 x 2160 beskärs bilden runt bildsensorns mitt.
  3. Endast kamerahuset.
  4. Utrustad med energisnål Bluetooth®-teknik. Bluetooth®-märket och dess logotyper är registrerade varumärken som ägs av Bluetooth SIG, Inc., och Canon Europas användning av sådana märkningar sker på licens. Övriga varumärken och märkesnamn tillhör respektive ägare. Wi-Fi® är ett registrerat varumärke som tillhör Wi-Fi Alliance.
  5. AF inaktiveras under inspelning.