Fem inspirerande fotoidéer för 2016

Ett nytt år skapar spännande möjligheter för att utnyttja din kamera fullt ut och fotografera särskilda ögonblick som du kanske inte tänkt på tidigare. Hämta inspiration från släkt och vänner, från nya eller gamla platser och från alla nya upplevelser. Här kommer fem inspirationsidéer som stimulerar kreativiteten, och tips som hjälper dig fånga de magiska ögonblicken.

1. Naturen

Du får massor av chanser att upptäcka alla magiska ögonblick när du ger dig ut i naturen. Ge dig iväg och använd dagsljuset för att fotografera dina nära och kära på vackra platser. Ta en tur till stranden eller promenera några timmar i skogen. Vandra i bergen eller åk helt enkelt till närmaste park. Frisk luft och den naturliga omgivningen hjälper dig att utnyttja alla dina fotografiska färdigheter.

Mój cały swiat av Izabela Łabędzka

Mój cały świat, Izabela Łabędzka

Ett tips för att behålla motivationen under hela året: välj ut en plats som har särskild betydelse för dig och din familj, boka in ett datum i kalendern och besök platsen igen en gång per säsong. Ta med en picknickkorg ut i sommar, eller ta med varm choklad under vinterutflykten – men glöm inte kameran för att fånga hur omgivningen och familjen förändras under året.

2. Sportaktiviteter

Många är sugna på att komma i form och få sundare vanor vid den här tiden på året. Koncentrera dig på att få fram känslan av energi i dina bilder - ju mer blod, svett och tårar, desto bättre! Sportaktiviteter innehåller alltid massor av spännande ögonblick och ger bilderna liv och intensitet, oavsett om det gäller kusinens rugbymatch, den lokala fotbollsmatchen eller skridskoåkning med barnen.

Mountainbiker i regn av Gorm J Siiger

Mountainbiker i regn, Gorm J Siiger

Och varför inte också fotografera alla steg på din resa mot ett friskare jag? Du har kanske sprungit lite längre, upptäckt en ny cykelväg eller klarat den där uppochnedvända yogaställningen? Oavsett vad du åstadkommer – fånga ögonblicket så att du kan se tillbaka på det nästa år och ställa upp nya mål.

3. Sorlet i en folkmassa

Evenemang som lockar mycket fok kan bli en spännande fond för dina bilder. Det kan vara svårt att fånga stämningen i en folkmassa i en enda bild, så varför inte leka med fokus och fota enskilda personer, så att de sticker ut från mängden? Bege dig till stora festivaler eller sök dig till mindre, lokala evenemang för en mer originell atmosfär.

Düsseldorf Zombiewalk av Daniel Mundstock

Zombiewalk Düsseldorf, Daniel Mundstock

Mimo av Juan Carlos Arizmendi Garillete

Mimo, Juan Carlos Arizmendi Garillete

Om du som nyårslöfte vill bli en bättre fotograf och resa mer – varför inte välja ut fem festivaler över hela landet (eller till och med utomlands) som du ska besöka? Jämför kulturen, publiken och färgerna och fånga dina upplevelser med kameran.

4. Gatuvyer

I din egen stad - eller någon annan - vimlar det av intressanta saker att fotografera och som också visar stadens själ. Gå på strövtåg med kameran och se vad du hittar. Håll utkik efter intressant arkitektur, både gammal och ny. Ge dig av till lokala marknader och fotografera alla livfulla färger och sevärdheter. Gatuartister och musikanter trollbinder publiken och erbjuder fantastiska tillfällen att fotografera.

Snooping in Split av James Wilkinson

Snooping in Split, James Wilkinson

Behåll inspirationen under hela året genom att titta på varje månads utmaning i vårt galleri, och använd våra teman för att komponera bilderna i just din stad. Att välja ett tema hjälper dig fokusera på ett område som kanske behöver förbättras, till exempel att jobba med slutartiden eller att fotografera i svartvitt.

5. Ett nytt sätt att se på världen

Året kommer att vara fyllt av inspirerande ögonblick – se till att du är redo att fånga dem. Kanske vill du också göra saker och ting på lite annorlunda sätt under 2016? Du kan till exempel ändra perspektivet och få se helt nya, intressanta vinklar. Eller fotografera under olika tider på dygnet för att fånga hur ljuset ändras. Om du utmanar dig själv på det här sättet utökar du ut din repertoar som fotograf och kan få ut det bästa möjliga av dina bilder under 2016.

Winterswijk bij de tijd Bertie Willemsen

Winterswijk bij de tijd, Bertie Willemsen

Dela med dig av dina bästa bilder under 2016

Glöm inte dina fotomålsättningar allteftersom året rullar på. Ju mer du fotograferar, desto mer kommer du att lära dig. Och glöm heller inte att kolla in vårt galleri där du kan dela, visa och gilla bilder tillsammans med andra Canon-fans.

Besök galleriet