GATUFOTOGRAFERING

Ta porträtt ute på gatorna

Fotografen Kym Moseley förklarar vikten av förberedelser, professionalism och utskrifter när det gäller att ta porträtt av främlingar.
En smartphone som visar appen SELPHY Photo Layout, en vit Canon SELPHY Square QX10-skrivare, en förpackning skrivarpapper och flera utskrivna porträtt ligger på ett träbord, fotograferat ovanifrån.

Att fotografera människor du möter på gatan kan vara skrämmande, men det behöver det inte vara, säger den populära TikTok-användaren och fotografen/filmaren Kym Moseley, som har fler än 180 000 följare på den sociala plattformen.

Gatuporträtt är inget nytt för Kym. Faktum är att hans sätt att gå fram till människor som han inte har träffat tidigare och fråga om han får ta ett porträtt av dem har bidragit enormt till hans framgång online. Han har upptäckt att vissa människor kan vara blyga när de blir fotograferade, medan andra blir väldigt smickrade över att bli tillfrågade och ställer sig gärna framför kameran, särskilt om han delar med sig av bilden med dem efteråt så att de får något i gengäld.

Här berättar Kym, som använder en Canon EOS R6, hur han lärde sig att våga gå fram till människor, fördelarna med att ta vara på oförutsägbarhet och värdet av ärlig feedback. Han visar även hur, med hjälp av en Canon SELPHY Square QX10, det är möjligt att gå ett steg längre från att visa en bild på kamerans LCD-skärm till att istället visa människor en utskrift som de kan behålla för att komma ihåg upplevelsen.

Utrustningsväska och inställningar

En Canon EOS R6 står på locket på en container som är nedstänkt med färgstark färg.

Vid fotografering av gatuporträtt använder TikTok-stjärnan Kym Moseley Canon EOS R6 och både zoomobjektiv och objektiv med fast brännvidd, bland annat Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM och Canon RF 16mm F2.8 STM. ”Att missa en bild på grund av att du inte har rätt utrustning är outhärdligt”, säger han.

Många nyblivna fotografer vill resa lätt, och då rekommenderar Kym några av sina favoritobjektiv, bland annat Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM och Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM.

Kym använder en Canon EOS R6 i och med dess 4K-funktioner, korta slutartid och enastående autofokus, vilket är avgörande vid porträttfotografering. När det gäller porträtt gillar Kym att göra bakgrunden oskarp för att rikta uppmärksamheten mot motivet.

”Oavsett vilket objektiv jag använder väljer jag alltid det kortaste skärpedjupet och ställer sedan in resten av mina inställningar utifrån det”, förklarar han. ”Bländaren behåller jag alltid på f/2,8 eller f/1,8, beroende på objektivet. Nästa prioritet är ISO, som jag försöker hålla kring 100, och jag justerar slutartiden därefter. I dagsljus har jag nog en slutartid på 1/2 000 sek med ISO 100 och f/2,8, och i takt med att dagen blir mörkare, blir slutartiden längre.”

Kym lade till den mobila Canon SELPHY Square QX10 i sin utrustningsväska för att komplettera sin utrustning för gatuporträtt, så att han kunde fota, skriva ut och dela bilderna var han än befann sig.

Så väljer du motiv

En man med ett prydligt vitt skägg, klädd i en skinnrock, tonade glasögon och en tweedhatt, sitter på en bänk med sidan mot kameran.

När Kym gav den här mannen sin utskrivna bild svarade han med ett enkelt: ”Bra. Snyggt!” vilket roade Kym. ”Jag drogs till mannen på grund av hans skägg och hatt”, säger han. ”Han såg gåtfull ut, som om han hade historier att berätta. Jag vill gärna göra den här bilden svartvit.” Med appen Canon SELPHY Photo Layout kan du konvertera en bild till svartvitt innan du skriver ut. Tagen med en Canon EOS R6 inställd på 51 mm, 1/250 sek, f/2,8 och ISO 1250. © Kym Moseley

En kvinna med långt blont hår, klädd i en klarröd rock över svarta vårdkläder, står vid ett svart järnstaket och tittar mot kameran.

Kym kommer ihåg att han la först la märke till den här kvinnans vårdkläder och sedan observerade han henne när hon pratade med sin vän. ”Hon verkade mycket pratglad och livlig”, säger han. ”Det var intressant att se hennes reaktion. Det märktes att hon inte kände sig riktigt förberedd på att bli fotograferad i sina arbetskläder.” Tagen med en Canon EOS R6 inställd på 40 mm, 1/320 sek, f/2,8 och ISO 1250. © Kym Moseley

Besök vilken stadskärna som helst, så märker du omedelbart att det finns många människor att fotografera. Oavsett vad det är som drar dig till en viss person är det unikt för dig – det är otroligt subjektivt att välja ett motiv.

Kym börjar med att leta efter personer som ser ut att ha stannat av. ”Personer som har bråttom eller har på sig hörlurar är oftast inget för mig”, säger han. ”Jag vill inte störa människor.

”När jag började med det här provade jag alla, så jag har lärt mig hur folk ser ut när de har tänkt stanna av”, fortsätter han. ”Det andra är att de måste ha någon form av unikt fysiskt drag. De ska ha något som intresserar mig – det måste finnas något som sticker ut. Jag såg den här vita killen med orange afro som var på väg mot ett mörkgrönt träd och jag var bara tvungen att stoppa honom. Jag visste att det mörkgröna och hans hår skulle sticka ut, och jag hade rätt – den filmen fick ungefär 300 000 visningar.”

I grund och botten måste du hitta det som intresserar dig. För Kym ”betyder inte det konventionellt tilltalande utan det måste få mig att känna något”.

Så går du fram till främlingar

En man i en mönstrad jacka och mörkt hår uppsatt i en knut står med händerna i rockfickorna och huvudet vänt åt sidan.

Kym är ständigt på jakt efter möjligheter till porträtt. ”Jag älskade den här killens jacka och hår”, säger han. ”Han såg tillmötesgående ut och, vad som var mer relevant, som om han väntade på någon, så han kunde inte säga att han behövde rusa iväg någonstans.” Tagen med en Canon EOS R6 inställd på 70 mm, 1/400 sek, f/2,8 och ISO 500. © Kym Moseley

En ung kvinna med långt brunt hår, klädd i en tjock rock och med stora hörlurar runt halsen, ler försiktigt vid kameran.

”Det som fick mig att stanna upp var den här flickans hållning”, säger Kym. ”Hon verkade mycket tillmötesgående och jag antar att hon såg blyg och timid ut och jag drogs till det. Jag ville hjälpa henne att ta sig ur sitt skal.” Tagen med en Canon EOS R6 inställd på 67 mm, 1/320 sek, f/2,8 och ISO 1250. © Kym Moseley

Innan du går fram till människor föreslår Kym att du förbereder dig mentalt genom att säga till dig själv: ”Det är ingen stor grej för någon annan än dig. Ingen tror att du är så konstig som du kanske känner dig!”

När han har hittat ett potentiellt motiv brukar han presentera sig genom att säga ”Hej, jag arbetar med ett projekt. Det handlar om att fotografera främlingar. Har du två minuter för att ta ett snabbt porträtt?”

”Jag vet att den frasen är det bästa sättet att få någon att slappna av direkt och få dem tillräckligt intresserade för att hjälpa dig”, förklarar han. ”Om du stoppar någon och snubblar över orden tappar de tålamodet och går iväg. Om du är blyg får du jobba på att dölja det tills du lyckas. Det gjorde jag när jag började, och nu är jag mycket mer självsäker. Det blir mer naturligt att gå fram till människor. Om de är på sin vakt säger jag att jag kan skicka bilderna via e-post när vi är klara”, tillägger han.

Så interagerar du med motiven

En smartphone som visar appen SELPHY Photo Layout och ett utskrivet porträtt ligger på ett träbord, fotograferat ovanifrån.

Appen Canon SELPHY Photo Layout är kompatibel med de mobila skrivarna Canon SELPHY Square QX10 och SELPHY CP1300, vilket gör att du kan skriva ut direkt från din smartphone. Den har dessutom flera layoutalternativ så att du kan lägga till fler än ett porträtt på samma pappersark.

Vissa gatufotograferinstruerar sina motiv medan andra föredrar ett mer spontant tillvägagångssätt. Kym föredrar att ge så få instruktioner som möjligt. ”Jag försöker att inte vägleda för mycket eftersom jag inte vill ta upp för mycket av någons tid”, säger Kym. ”Jag ger lite feedback men försöker att inte vara för specifik. Jag kan säga ’vi provar något annat’ om det inte fungerar, men jag ber inte om specifika saker, som ’sätt en hand här’. Jag ber bara någon att gå från A till B och använder serietagningsläget, eller så knyter jag handen och ber dem att följa den så att jag kan få dem att titta åt ett visst håll utan att röra vid dem. Jag lärde mig det från bröllopsfotografering.”

Det intryck du gör är enormt viktigt och kan till och med leda till framtida möjligheter. Kym kommer ihåg när han fick ett jobb efter att ha gått fram till en främling för att fotografera den. ”En gång stoppade jag en person som hade på sig en fantastisk kostym och det visade sig att han hade ett eget skrädderi och behövde en filmare. Han tog mina uppgifter eftersom han gillade hur vi hade interagerat under vår korta stund tillsammans.”

Skriva ut och dela bilder

En SELPHY Square QX10 står på en träyta, med en fotoutskrift som sticker ut halvvägs.

Den kompakta Canon SELPHY Square QX10 levereras med en praktisk USB-laddare och skriver ut hållbara bilder på 68 x 68 mm i fylliga och levande färger.

En hand håller upp ett litet utskrivet porträtt av en ung man klädd i en mönstrad jacka och huvudet vänt åt sidan.

Du kan skriva ut 20 ark per maximal laddning, så om motivet verkar missnöjt med det första försöket kan du alltid försöka igen. ”Om jag ser att de inte gillar det försöker jag ta en ny bild”, säger Kym.

Du vet aldrig riktigt hur någon kommer att reagera efter att du har tagit en bild. Kym har haft sin beskärda del av både positiva och negativa reaktioner. ”Jag visar alltid bilden på kameraskärmen först och erbjuder att skicka bilden till dem”, säger han. ”Jag ber även om feedback. För mig handlar det om ärlighet.”

Med SELPHY Square QX10 i väskan kunde Kym erbjuda något mer, nämligen något som motivet kunde ta med sig. ”SELPHY Square QX10-skrivaren var verkligen snabb med tanke på att den skriver ut en bild”, säger han.

Kym överförde bilden från sin EOS R6 till sin smartphone med kamerans inbyggda Wi-Fi och laddade sedan upp den i appen SELPHY Photo Layout för utskrift. ”Hela processen tar cirka 60 sekunder”, säger han. ”Det är fantastiskt att tänka att jag kan skriva ut en bild av bra kvalitet utan kablar eller kontor, och utan att be någon att träffa mig senare för att ge dem en bild”, säger han.

Förhoppningsvis har Kyms tips och råd gett dig självförtroendet att ge dig ut och skapa dina egna gatuporträtt – du vet aldrig vad du kan tänkas uppnå. Glöm inte att dela dina resultat med hashtaggen #FreeYourStory och tagga @canonemea.

Skrivet av Natalya Paul

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • GATUFOTOGRAFERING

  Tips för gatuporträtt

  De bästa råden för gatuporträtt som sticker ut, från proffsfotografen Julian Love.

 • MODEFOTOGRAFERING

  Så fotograferar du dina vänner som modeller

  Londonbaserade mode- och skönhetsfotografen Jade Keshia Gordon delar med sig av sex enkla tips för att skapa snyggare bilder för sociala medier.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Det perfekta objektivet för porträtt

  Vad du bör tänka på när du väljer objektiv för porträttfotografering.

 • PORTRÄTT

  Queera porträtt med känsla

  Den icke-binära fotografen Louis Painter berättar om att fotografera queera människor.