KREATIV FOTOGRAFERING

Sju dagar och sju kreativa sätt att utveckla din stil

Det entusiastiska TikTok-proffset och den professionella fotografen och filmaren Kym Moseley delar med sig av sina tips för att skapa oförglömliga bilder.
Ett porträtt av en man vars ansikte dragits ut över bilden under efterbehandlingen, mot en lila bakgrund.

För att utvecklas inom fotografering är det viktigt att utöka din kreativitet. Att lära sig att experimentera med stil och prova nya tekniker kan leda till djärva och ofta överraskande resultat. Kym Moseley är en passionerad förespråkare av att experimentera med idéer, som han sedan delar med sina många följare på TikTok.

Kym tog nyligen sin kreativitet till nya höjder genom att anta en fotografisk utmaning varje dag i en vecka och dokumentera utmaningen i en TikTok-lektion. Här delar Kym med sig av de sju olika teknikerna han använde och avslöjar den kreativa tankeprocessen bakom var och en av hans slående bilder.

1. Lägg till ett abstrakt element

Vissa säger att kameran aldrig ljuger, men redigeringsappar kan verkligen tänja på sanningen. ”Jag tycker att de surrealistiska verken av Salvador Dalí är riktigt inspirerande och jag ville skapa något liknande”, säger Kym om den häpnadsväckande bilden på den här sidan. ”Jag var inte säker på exakt vad jag skulle göra, så jag bestämde mig för att bara ta ett självporträtt och göra det enkelt. Canon Camera Connect-appen är så bra för detta, särskilt eftersom du kan autofokusera på dig själv medan du står framför kameran, så att du slipper gissa.

”För mig handlar porträttfotografering om ögonen”, fortsätter Kym. ”Det är dem du fokuserar på när du tar bilden, men det är även ögonen som berättar storyn. Jag tror inte att det finns något värre än ett falskt leende på ett porträtt – jag kan alltid se när ögonen inte ler. För att skapa något väldigt annorlunda i den här bilden bestämde jag mig för att ta bort ögonen från bilden helt och hållet och eliminera all individualitet och personlighet. Jag sträckte ut en del av ansiktet under redigeringsstadiet och bilden omvandlades till ett porträtt av någon som skulle kunna vara vem som helst. Jag tycker att det blev ett väldigt surrealistiskt konstverk.”

2. Ändra vinklar för att ta en helhetsbild

En bild tagen från marken, som är riktad uppåt mot en fågel som flyger mellan två höga skyskrapor mot en klarblå himmel.

”Att fotografera byggnaderna med ett ultravidvinkelobjektiv och en bländare på f/4,5 gav ett tillräckligt stort skärpedjup för att hålla allt skarpt, tillsammans med en slutartid på 1/125 sekunder”, säger Kym om den här bilden som heter Look Up. ”Det är snabbt nog för fotografering i vidvinkel utan stativ.” © Kym Moseley

”Jag fotograferar främst porträtt och människor, men det är bra att utmana sig själv med något annat”, säger Kym. Han skulle inte använda ett ultravidvinkelobjektiv, som RF 16mm F2.8 STM eller Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM vid porträttfotografering, men känner att de kan tillföra ett dynamiskt perspektiv på stadslandskap, precis som ovan. ”Inför den här bilden försökte jag tänka på något annat än de vanliga bilderna av byggnader och fick en idé om att fotografera rakt upp”, förklarar han.

Kym använder Canon EOS R6 och EF- eller EF-S-objektivet kan användas med den här kameran med hjälp av Canons monteringsadapter EF-EOS R.

”Jag gillar hur skyskraporna verkar luta inåt mot varandra med det uppåtriktade perspektivet, men jag kände att det verkligen behövdes något i mitten av himlen, som en fågel eller ett flygplan. Det fanns inte här, så jag klippte ut en fågel från bakgrunden på en gammal bild och klistrade in den, precis där jag ville ha den.”

3. Var kreativ med självporträtt

Ett porträtt av en man med kinesiska tecken upplysta på ansiktet av en projektor.

Med systemkameror kan du förhandsgranska effekten av exponeringen samt vitbalansinställningar i den elektroniska sökaren och du får samma fördelar som alla Canons spegelreflexkameror som har Live View genom att komponera bilder på den bakre skärmen istället. © Kym Moseley

”Jag älskar porträttbilder som har ett mörkt, filmliknande och gammalt utseende, som en stillbild i en film”, säger Kym om inspirationen bakom det fantastiska resultatet av hans tredje teknik. ”Jag ville att det mesta av bilden skulle vara mörkt och att bara en del av den skulle lysas upp på ett dramatiskt sätt. För att skapa den effekten använde jag en LED-lampa för att skapa lite ljus i bakgrunden. Sedan anslöt jag min telefon till en projektor och skrev det kinesiska tecknet för ”kärlek”, som projicerades rakt på mitt ansikte.

”Jag använder praktiskt taget alltid manuell exponeringsmetod, så att jag kan få det utseende jag vill ha, särskilt med mörka bilder”, fortsätter Kym. ”Jag bytte från en Canon EOS 6D Mark II till en EOS R6 för ett tag sedan och som med alla systemkameror från Canon ger den en förhandsgranskning i realtid av exponeringsnivåer och vitbalans i sökaren. Jag experimenterade med färgerna i LED-lampan och de kinesiska tecknen på telefonen tills jag fick till den balans jag ville ha, med en blåaktig bakgrund och en rödaktig text.”

Vid porträttfotografering föredrar Kym ett snävt skärpedjup för att isolera motivet mot en oskarp bakgrund. Ett objektiv med en ljusstark bländare möjliggör detta, vilket gör Canon RF 50mm F1.8 STM och EF 50mm f/1.8 STM till idealiska och kostnadseffektiva alternativ.

4. Använd skuggor och ljus

Skuggan av en hand som håller ut en ros mot skuggan av en annan väntande hand.

Kym anser att djärva, enkla former i silhuetter ibland kan säga mer än ljus och färg. ”Den här bilden av två händer och en blomma handlar om mänsklig interaktion”, säger han. © Kym Moseley

”Ljusa, soliga bilder finns överallt, men jag gillar att experimentera med skuggor och silhuetter”, säger Kym. När han skulle ta bilden av två händer och en blomstersilhuett mot en grå vägg ville han hålla saker rena, enkla och dramatiska. ”En hel del av min inspiration kommer från bilder som jag har sett i filmer eller på tv, eller på plattformar som TikTok och Instagram. Den här är baserad på att någon placerar en blomma i någon annans hand. Jag tycker att det är en kraftfull bild med ett känslomässigt inslag.”

Kym fortsätter: ”Jag tar bilden inomhus, riktar kameran mot mitt fönster och använder ungefär ett stegs överexponering för att eliminera eventuella detaljer i den ljusa bakgrunden. Jag tog två separata bilder, först på en hand och sedan på den andra. Det är faktiskt mina egna händer, så jag använde Canon Camera Connect-appen för att fjärrstyra alla inställningar och förhandsgranska bilderna på telefonen. Slutligen sammanfogade jag de två bilderna i ett redigeringsprogram för att skapa en sammansatt bild.”

5. Experimentera med kompositionen

En skateboardåkare åker iväg på en mörk parkeringsplats i flera våningar.

Människor tror ofta att du behöver en kort slutartid för att kunna frysa händelser, men Kym gjorde det motsatta och använde en lång slutartid på 1/30 sekunder för att lägga till rörelseoskärpa i den här bilden, vilket skapar en känsla av rörelse. © Kym Moseley

”Jag gillar att så många Canon-kameror har en vinklingsbar skärm. Du kan använda den för att komponera bilder från ovanliga vinklar genom att hålla kameran högt upp eller mycket lågt”, säger Kym. När han skulle ta bilden av en skateboardåkare på en mörk parkeringsplats var kameran på marknivå, vilket han kände gav ett intressant perspektiv. ”Jag kunde få skateboardåkarens kropp att se stor och liten ut på exakt de platser jag ville, så hans fot som är närmast objektivet ser enorm ut och resten av kroppen är lutad bort från kameran”, förklarar han. ”Om jag hade tagit bilden från vanlig ögonhöjd skulle den ha förlorat den effekten.

”Den supersnabba hastigheten på 20 bilder per sekund hos min Canon EOS R6 är också till stor hjälp för den här typen av bilder”, fortsätter Kym. ”Jag tog en serie snabba bilder så att jag kunde vara säker på att fånga det perfekta ögonblicket. Oavsett vilken kamera du använder lönar det sig att använda den snabbaste bildhastigheten för den här typen av bild.”

6. Tämj vilda djur

En duva flyger iväg från en utsträckt hand som håller i frön.

Kym använde autofokus med en punkt för den här bilden, men han kunde även ha använt det fantastiska autofokusläget för fågelidentifiering med deep-learning AI på sin Canon EOS R6, som även finns i kamerorna EOS R5 och EOS R3. Det låser på ett intelligent sätt på en fågel och följer dess rörelse, identifierar kroppen och går tillbaka till huvudet och till och med ögonen när de kommer in i bilden. ”Jag gillar att EOS R6 är så otroligt intuitiv och enkel att använda”, säger Kym. © Kym Moseley

Du behöver inte åka på safari för att få fantastiska naturbilder – du kan ta bra bilder i din egen trädgård eller, som i Kyms fall, den lokala parken. Så här säger TikTok-proffset om sin bild av en duva som flyger iväg efter att ha ätit: ”Jag har alltid inspirerats av bilder på duvor som flyger och bilder av människor som håller en exotisk fågel i handen. Jag bestämde mig för att kombinera de två med den här bilden.

”Det finns ett kafé i parken som säljer paket med fågelfrön för att mata ankorna, men det fungerar även bra för att få duvorna att komma till dig. Jag höll helt enkelt kameran i ena handen och lockade till mig duvan med den andra. Jag använde en kort slutartid på 1/1 600 sekunder för att frysa rörelsen när duvan flög iväg.”

7. Ta bilden två gånger

En svartvit dubbelexponerad bild av en ung man med kortklippt hår.

Kym säger att den här dubbelexponerade bilden inte hade varit möjlig utan funktionen hos Canon EOS R6 där en spökbild av den första bilden visas, vilket hjälpte honom att överlagra förhandsgranskningen på den andra bilden för att rikta in ögonen. ”Det är helt enkelt en fantastisk kamera”, säger han. Funktionen finns även i ett antal andra Canon-kameror, till exempel EOS 90D, EOS 6D Mark II och EOS RP. © Kym Moseley

”Det här är en annan bild som delvis har inspirerats av någon annans arbete”, säger Kym om sin sista minnesvärda bild. ”Dubbla exponeringar fångar alltid uppmärksamheten och jag ville skapa en bild där vänster och höger öga var exakt överlagrade i de två separata bilderna”, förklarar han. ”Jag fick prova mig fram eftersom jag upptäckte att jag var tvungen att placera ögonens pupiller på exakt samma ställe.

”Läget för multiexponering i min Canon EOS R6 var en enorm hjälp”, fortsätter Kym. ”När du har tagit den första bilden visas den i sökaren eller på den bakre skärmen som en typ av spökbild, så att du kan använda den för att få till en exakt placering när du komponerar den andra bilden.”

Oavsett om du, liksom Kym, utmanar dig själv under en hel vecka och provar en av dessa tekniker varje dag, eller om du bara provar några av dem mer sporadiskt så har du stor glädje och tillfredsställelse att vinna på att tänja på gränserna som fotograf. Glöm inte att dela dina resultat med hashtaggen #FreeYourStory och tagga @canonemea.



Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

    High-key- och low-key-ljussättning för porträtt

    Skapa klassiska belysningsinställningar för stämningsfulla porträtt av hög kvalitet.

  • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

    Uppgradera din selfie

    TikTok-användaren Nina Collins förklarar hur du tar kreativa självporträtt hemma.

  • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

    Ta estetiska bilder

    Influencern på sociala medier Steffi Marla berättar om hur hon ser till att hennes bilder sticker ut från mängden online.

  • GATUFOTOGRAFERING

    Utskrivna porträtt

    Fotografen och TikTok-användaren Kym Moseley delar med sig av sina tips för att fotografera och dela med sig av slående bilder av främlingar.