LANDSKAPSFOTOGRAFERING

Såhär fotograferar du landskap utan stativ

Upptäck hur du kan fånga detaljrika landskap och till och med göra vatten eller moln suddiga vid fotografering utan stativ.
En landskapsfotograf tittar genom sökaren på en Canon EOS RP för att ta en bild av böljande fält.

Stativ kan vara mycket användbara vid landskapsfotografering eftersom de håller kameran stadig, så du behöver inte oroa dig för att långa slutartider leder till skakiga bilder, särskilt när du fotograferar i svagt ljus. Men de kan vara tunga och klumpiga att bära, särskilt om du är ute på en lång promenad. Med en modern kamera kan du med hjälp av rätt inställningar och lite uppfinningsrikedom lämna stativet hemma nästa gång du ger dig ut för att fånga ett vackert landskap och ta med en termos kaffe eller ett mellanmål istället.

1. Håll stadigt och använd kroppen

En landskapsfotograf tittar genom sökaren på en Canon EOS RP och stödjer sig mot knät för att ta en bild av böljande fält.

Ju stadigare kameran är desto mindre är risken för kameraskakning. Håll andan när du tar bilden om du använder en lång slutartid.

En landskapsfotograf håller ut en Canon EOS RP från kroppen så att halsremmen är spänd.

Ett bra sätt att stabilisera kameran är att hålla halsremmen spänd.

Sättet på vilket du håller kameran kan göra hela skillnaden mellan att få en knivskarp bild och en som blir förstörd av kameraskakningar. Håll kameran stadig genom att vila objektivets nedre del mot din vänstra hands uppåtvända handflata och håll din armbåge mot sidan av kroppen. Detta skapar en stadig hållare som stödjer kameran.

Du kan använda kroppen på andra sätt för att förhindra rörelseoskärpa. Prova att sitta ned och använda knät för att stödja armen. Du kan även använda halsremmen – aktivera Live View och håll kameran bortvänd från kroppen tills remmen är spänd, samtidigt som du undviker att belasta nacken.

2. Aktivera stabiliseringen

En landskapsfotograf håller en kamera ovanför huvudet för att fotografera ett träd mot böljande moln.

Genom att aktivera objektivstabiliseringen på Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM kan du fotografera utan stativ med en slutartid på 0,8 sekunder.

Objektivstabilisering kan minska kameraskakningar genom att mjuka upp de naturliga rörelserna i händerna, vilket gör det enklare att fotografera utan stativ vid längre slutartider. Huvudregeln vid fotografering utan stativ är vanligtvis att det bara bör ske med en hastighet som motsvarar brännvidden eller högre. När du till exempel använder ett objektiv på 50 mm ska du inte gå under 1/50 sekund. Men genom att aktivera objektivstabiliseringen kan du ofta gå mycket lägre än så. Canons sortiment av RF-objektiv, däribland nybörjarvänliga objektiv som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM och RF 35mm F1.8 Macro IS STM, har avancerad stabilisering som kommunicerar med det kamerahuset hos den kompakta systemkameran och den större RF-fattningen möjliggör större sensorrörelser.

3. Hitta ett naturligt stativ

En Canon EOS RP på en staketstolpe.

Om du ställer in en timer på två sekunder när du använder en staketstolpe som stöd hinner kameran ställa in sig innan slutaren öppnas.

När du är ute och rör på dig är det enkelt att hitta plattformar och naturliga platser som ger kameran ett stabilt stöd, vilket gör att du kan göra slutartiden ännu längre. När du ställer in kameran på en lång exponering bör du vara medveten om att spegelreflektionen hos spegelreflexkameror (som orsakas av att spegeln fälls upp för att frigöra sensorn) kan orsaka kameraskakningar. Ställ in spegellåsning på kameramenyn eller aktivera Live View om kameran inte har den här funktionen. Det här är förstås inget problem med kompakta systemkameror, som EOS RP. När du trycker ned avtryckaren kan även det orsaka skakningar. Ställ in en timer på 2 sekunder, använd en fjärrutlösare eller fjärrutlös kameran via appen Canon Camera Connect.

4. Flytta runt och experimentera

En landskapsfotograf hukar sig för att fotografera växter i morgonsolen.

Om du frigör kameran från stativet kan du släppa loss din kreativitet genom att hitta nya vinklar och unika kompositioner.

En närbild av en fin växt i silhuett mot en låg sol.

När du fotograferar utan stativ kompenseras det du förlorar i stabilitet med anpassningsbarhet. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objektiv inställt på 1/100 sek, f/16 och ISO 100.

Det är alltid användbart med stativ vid landskapsfotografering, men ibland kan frånvaron av ett vara till fördel för din fotografering. Stativets funktion är att begränsa rörelse, men när du håller kameran i händerna kan du prova olika positioner, fotografera ur olika vinklar och experimentera med din kreativitet. Om du står på ett ställe kan bilderna sakna dynamik, även om du hittar förgrundsintresse och använder tredjedelsregeln.

5. Aktivera Auto ISO

En fotograf böjer sig ned för att fotografera en bit drivved på strandkanten ur en låg vinkel.

Fotografen har utnyttjat rörelsefriheten med att fotografera utan stativ och fånga den här biten drivved ur en annan vinkel.

En bit drivved på en öde strandkant. Den långa exponeringen har gjort vågornas rörelse oskarp.

Den här två sekunder långa exponeringen utan stativ, som har gjort vågornas rörelse svagt oskarp, var möjlig tack vare den inbyggda bildstabiliseringen i Canon EOS R6 som fungerar tillsammans med IS i Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet. Den här bilden kunde faktiskt ha varit svårare att ta med ett stativ, eftersom vattnet som slår mot stödbenen kunde ha orsakat rörelse. Tagen med 35 mm, 2 sek, f/7,1 och ISO 125.

För några år sedan var det otänkbart att öka ISO till 1600, men eftersom moderna sensorer nu presterar mycket bättre i svagt ljus är det möjligt att fånga anmärkningsvärt tydliga bilder, även på dessa nivåer. Om du vill ha en enkel exponeringsinställning väljer du Manuellt läge, Auto ISO och en slutartid som motsvarar brännvidden eller högre. Kameran anpassar ISO efter motivet så att du kan känna dig trygg när du väljer kreativa alternativ för slutartid och bländare.

Canons mer avancerade kompakta systemkameror, som EOS R6, har avancerad bildstabilisering inbyggd i kamerahuset (IBIS) som fungerar fristående eller tillsammans med den optiska bildstabiliseringen hos ett objektiv för att uppnå bildstabilisering i upp till åtta steg, vilket gör att du kan ta bilder med flera sekunder långa exponeringar utan stativ.

Skrivet av James Paterson

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • GRUNDLÄGGANDE FOTOGRAFERING/UTOMHUS

  Tips för att fotografera i extrema väderförhållanden

  Här är våra bästa tips och råd för att bemästra fotografering i extremt väder, från att skydda utrustningen till att ta hand om dig själv.

 • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

  Objektivutmaning med landskap

  Proffset Verity Milligan delar med sig av sin erfarenhet av att fotografera kreativa landskap med två lätta objektiv.

 • GRUNDERNA INOM REDIGERING

  Så här redigerar du landskapsbilder för utskrift

  Redigeringstekniker som förvandlar dina vackra fotografier till konstverk.

 • ÄVENTYRSFOTOGRAFERING

  Tips för äventyrsfotografering

  Fem tips för att fånga dina utomhusäventyr med EOS M6 Mark II.