A man, shot from the shoulders down, stands by a lake holding a Canon PowerShot G5 X Mark II in his hand.

RESEFOTOGRAFERING

Liten och perfekt utformad – upptäck varför Canon PowerShot G5 X Mark II är den perfekta följeslagaren på resan

Action- och livsstilsfotografen James North har byggt upp en karriär genom att resa runt i världen och ta äventyrsbilder, så han tackade ja till chansen att besöka de österrikiska Alperna för att fotografera gröna ängar, kristallklara sjöar och snötäckta bergstoppar.
James ville resa lätt, så han bytte sin vanliga spegelreflexkamera – Canon EOS 5D Mark IV – till den nya avancerade kompaktkameran Canon PowerShot G5 X Mark II. Österrike visade sig vara den perfekta platsen för att testa kamerans funktioner. ”Det var ljuvligt och grönt”, säger han. ”Solen sken riktigt starkt, men när jag klättrade högre upp fanns det fortfarande snö på vissa ställen. Det var en vacker färgpalett och intressanta toner och strukturer i landskapet – det fanns något nytt att fotografera runt varje hörn”.
Londonstationerade James – som bland annat jobbar åt skatemärket Vans och är med och driver The Reason Snowboard Magazine – testade Canon PowerShot G5 X Mark II genom att experimentera med olika inställningar. Med ett förstklassigt vidvinkelobjektiv med 5x zoom, en elektronisk sökare (EVF) och en 20,1-megapixels CMOS-sensor av 1-typ och mycket mer, erbjuder den mer avancerade tekniska data än du förväntar dig att hitta i en kamera med fast objektiv. Här delar James med sig av tips och tricks för att utnyttja dess funktioner.

1. Slå på makroläget för skarpa närbilder

Kom riktigt nära och upptäck de intrikata detaljerna och strukturerna hos saker du stöter på under dina resor. Makroläget är utformat för att visa upp motiv i närbild och det är perfekt för fotografering av blommor och insekter. EVF:en på Canon PowerShot G5 X Mark II gör det mycket lättare att hitta rätt fokus. James fick bäst resultat genom att hålla kameran ca. 20 cm från motivet när han tog skarpa och tydliga närbilder av hänglås på en bro i Innsbruck och färgstarka blommor på ett fält.
”Du får fantastisk detaljrikedom på små föremål som skulle vara för små för de flesta objektiven”, säger James. ”Du kan spendera tusentals euro på makroobjektiv för spegelreflexkameror, så att ha en makrofunktion på en kompaktkamera är fantastiskt”.

2. Använd panoramaläget i stora, öppna utrymmen

Oavsett om du tittar på gröna landskap, ojämna kustlinjer eller vibrerande stadslandskap är Canon PowerShot G5 X Mark II:s panoramaläge perfekt för natursköna bilder av de breda, vidsträckta motiv som du stöter på under resan. Kameran sammanfogar själv bilderna medan du panorerar runt, utan oskärpa. James använde den för att fånga Österrikes höga toppar och beskriver resultatet som ”smidigt”.
Det högkvalitativa 5x zoomobjektivet ger enastående resultat vid alla brännvidder och James tyckte att det var särskilt effektivt för att fånga vidvinklar.

3. Använd HDR när ljuset är rätt

Relaterade artiklar
A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

RESEFOTOGRAFERING

10 tips för resefotografering

Fotografen och bloggaren Diana Millos delar med sig av sina bästa tips för fantastiska resebilder.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

RESOR

Så får du ut det mesta möjliga av din kamera på en storstadssemester

11 tips och råd som hjälper dig att fånga känslan i storstadsdjungeln.

canon-get-inspired-best-camera-travel-photography-related3-185x94

UTOMHUSFOTOGRAFERING

Så fotograferar Munro Moonwalker bergstoppar

Från färgglad makro till dimmiga bergstoppar – så här använder Alan Rowan Canon SX740 HS för att få den perfekta naturbilden.

James var imponerad av kamerans High Dynamic Range-läge (HDR), vilket tar multiexponeringar av samma motiv och kombinerar dem för att få de bästa delarna av varje – de fylliga detaljerna i skuggorna och starka ljusskenen – utan att bilden blir alltför blek eller mörk.
James fick de bästa resultaten i HDR-läge när högdagrarna och de svaga ljusen var som mest extrema. ”HDR-läget innebär att kameran kan exponera dem på rätt sätt och skapa en sammansatt bild”, förklarar han.

4. Vinkla skärmen för att prova olika vinklar

Canon PowerShot G5 X Mark II har en LCD-skärm som kan vinklas i 180 grader, vilket är idealiskt för lågvinkelfotografering eller selfies. ”Det är en stor fördel att ha en skärm som kan vinklas så mycket”, säger James. ”Du kan gå högt eller lågt och bli mer kreativ med vinklar, men fortfarande se tydligt vad du gör”. James använde den vinklingsbara LCD-skärmen och växlade sedan till OLED EVF när han ville fokusera på kreativiteten.
Med touchskärmen hos Canon PowerShot G5 X Mark II kan du justera alla kontroller, som bländare, slutartid och ISO, på ett snabbt och intuitivt sätt. ”Om du försöker fotografera en intressant sammansättning eller ett berömt landmärke från en ovanlig vinkel, och kameran är i en konstig position, är det lättare att använda LCD-skärmen i stället för rattar”, förklarar James.

5. Spela in 4K-film med redigeringsflexibilitet

4K-film erbjuder fyra gånger högre upplösning än 1080p Full HD; 3 840 x 2 160 pixlar. Det innebär att du kan fånga hisnande, nästan vidrörbara detaljer med 4K jämfört med Full HD-film och utan beskärning – perfekt för att fånga en örn som glidflyger eller när en kompis dyker ner i en kristallklar sjö. 4K-inspelning ger dig även möjlighet att zooma in, panorera och beskära filmer upp till 200 % och fortfarande filma med Full HD-upplösning.
James spelade in några skateboardfilmer med Canon PowerShot G5 X Mark II för att testa kvaliteten. ”Filminställningarna var definitivt bättre än väntat”, säger han. ”Jag hängde på baksidan av bilen och filmade min assistent som kom på gatan och fokusspårningen fungerade riktigt bra. Jag blev imponerad av hur filmen såg ut utanför kameran – den är ganska välbalanserad när det gäller gradering.”

6. Var inte rädd för att experimentera

Utrustningen är viktig, men att ta fantastiska bilder av världen du utforskar handlar även om skicklighet och kreativitet. ”Fotografering handlar förstås om att använda ögonen och kameran som ett verktyg”, säger James. ”Du måste hantera vilken kamera du än plockar upp på samma sätt, oavsett om du tar foton med telefonen eller en spegelreflexkamera. Du behöver bara anpassa hur du använder den efter tillgängliga funktioner.”
Så vad är James betyg på Canon PowerShot G5 X Mark II? ”Det går inte att kräva mycket mer av en kompaktkamera”, säger han. ”Den är riktigt bra för entusiasten och för alla som vill utveckla sina färdigheter i fotografering och samtidigt leka med kreativ kontroll.”


Skrivet av Loren Cotter

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker